
La reconeguda xef i fundadora del restaurant Les Cols d’Olot ha recollit aquest vespre la segona edició del Premi a l’Excel·lència Empresarial Ricard Simon. El Consistori li ha fet entrega d’aquest reconeixement per la seva contribució al desenvolupament econòmic i social de la ciutat.
13 de novembre de 2025
“La Fina ha contribuït a situar la Garrotxa com un referent gastronòmic i cultural a nivell internacional, mostrant una manera de fer arrelada al paisatge i a les persones que en formen part. Això és per a nosaltres, el veritable desenvolupament: enfortir el territori, crear valor compartit i projectar Olot i la Garrotxa al món”. Així ha presentat la regidora de Comerç, Turisme i Promoció de la Ciutat, Gemma Canalias, a la xef Fina Puigdevall Nogareda en el parlament d’obertura de l’acte d’entrega de la segona edició del Premi a l’Excel·lència Empresarial Ricard Simon.
Gemma Canalias ha encapçalat el discurs inicial en un acte que, a més de premiar la trajectòria professional de Fina Puigdevall, també ha reconegut la trajectòria personal i la seva contribució al desenvolupament econòmic i social d’Olot i la Garrotxa. “Som una ciutat i una comarca amb identitat pròpia, talent i capacitat de generar projectes que deixen empremta. Empreses, entitats i institucions que treballen en xarxa i coordinadament, situant-nos com un referent en gastronomia, cultura, turisme i innovació” ha afegit Gemma Canalias que ha posat de manifest el seu impuls en la recerca i ús dels productes locals a la cuina.
L’escriptor Antoni Puigverd -que ha pronunciat “L’Elogi a Fina Puigdevall”- ha destacat “la cuina innovadora que busca les arrels en el paisatge i la cuina pobra del passat com a fonament d’una empresa gastronòmica, d’un restant d’alt nivell”. En el seu parlament, Puigverd ha definit a l’homenatjada “d’artista de la cuina, no només artesana... A la cuina de les Cols hi ha afegit totes les innovacions que ofereix a la cuina la tecnologia moderna. Però el salt que converteix la cuina de la Fina Puigdevall en una de les belles arts és la seva voluntat de crear bellesa. Una bellesa que s’alia amb el plaer” ha subratllat.
L’alcalde d’Olot, Agustí Arbós, ha entregat a Fina Puigdevall el segon Premi a l’Excel·lència Empresarial en una Sala El Torín que s’ha omplert per a l’ocasió. En el seu discurs, Arbós ha accentuat “l’esperit emprenedor, l’esforç de creure en un projecte que continua endavant amb un relleu generacional assegurat i que aposta pels productes del territori, per fer ciutat”. Dirigint-se a Fina Puigdevall, l’alcalde ha agraït “l’empenta que has demostrat a l’hora de tirar endavant un projecte vital que tan ens aporta i que avui et volem fer arribar l’agraïment de la ciutat”.
Després de rebre el guardó, Fina Puigdevall ha dirigit unes paraules al públic que l’ha acompanyat en aquesta celebració. Ha manifestat un “sentiment d’alegria i agraïment a totes les persones que m’han acompanyat al llarg d’aquests anys a fer realitat aquest somni que és per mi Les Cols restaurant”. Puigdevall ha posat de relleu “l’estima pel meu territori, la Garrotxa, terra de volcans, els seus paisatges fèrtils i els fruits de la seva terra que han servir d’inspiració i són la base de la filosofia de Les Cols”, que comparteix amb les seves tres filles, la Martina, la Clara, la Carlota i el seu marit Manel Puigvert.
El Premi a l’Excel·lència Empresarial és una iniciativa impulsada per l’Ajuntament d’Olot a través de DinàmiG. Porta el nom de Ricard Simon, l’empresari olotí que va transformar un petit taller familiar en una multinacional dedicada a la fabricació d’endolls, material elèctric, il·luminació interior i recàrrega de vehicles elèctrics. A més del seu èxit empresarial, Simon va destacar per la seva implicació en iniciatives locals i el seu compromís amb el territori. El Premi és un homenatge a la seva figura i a la contribució a la ciutat i vol reconèixer persones o empreses que, més enllà dels èxits professionals, han sumat per la ciutat.