| L’exposició compta amb activitats complementàries gratuïtes obertes a tothom fins al mes d’abril en forma de converses i xerrades.

 

L’exposició “Desenfocar l’anècdota” és un projecte dels artistes Ariadna Rodríguez i Iñaki Alvarez (nyamnyam) amb la col·laboració de l’Observatori del Paisatge de Catalunya. Per la seva mirada trencadora amb els patrons convencionals, la mostra s’emmarca dins del cicle L’Altra Programació d’Olot Cultura.

L’exposició, que es podrà visitar a la Sala Oberta 2 del Museu fins al 21 d’abril, pren la forma d’una videocreació documental que vol aproximar-se al paisatge des de diferents òptiques. Els artistes impulsors del projecte ho fan entrevistant a persones que viuen i perceben el paisatge des de llocs diversos: un ramader, un geògraf, una restauradora d’art, un climatòleg, un filòsof o un director de fotografia que treballa en el món del cinema. El treball es desenvolupa a partir d’una relectura dels quadres de l’Escola d’Olot i es proposa desenfocar l’anècdota per ressituar la mirada.

Quan parlem d’anècdota en la pintura del segle XIX ens referim a figures humanes, bestiar o, fins i tot, al fum d’una xemeneia que apareix en un quadre. En l’obra dels pintors de l’Escola d’Olot, el paisatge no era autònom, la presència i visió antropocèntrica era dominant. A Joaquim Vayreda li va costar tota una vida poder alliberar-se de l’anècdota i arribar a pintar paisatges sense aquests elements que revelaven la presència humana.

Aquesta exposició proposa desenfocar l’anècdota en aquests quadres on la instrumentalització del paisatge era i és rellevant. Partint de la visió explorada en companyia de l’Observatori del Paisatge, un organisme situat al mateix edifici que el Museu de la Garrotxa, Ariadna Rodriguez i Iñaki Alvarez proposen una relectura coral centrada en el quadre L’estiu de Joaquim Vayreda.

Com escriu el geògraf Joan Nogué, “el paisatge és alhora significant i significat, continent i contingut, realitat i ficció”. Ens acostem així a una dimensió perceptiva que ens convida a fer un gir i a especular nous relats que permeten “reencantar el món perquè torni a cobrar la seva agència”, tal com relaten Edu Rubio i Blanca Arias, dins de la peça videogràfica central d’aquesta exposició.

La mostra és una invitació a reorientar-nos a partir de la crida i el seu eco, tot proposant mirades més horitzontals, on l’anècdota es desvela a través de la subjectivitat del color, del paisatge i de la construcció de les imatges.

Es tracta d’un projecte coproduït per la Coop ny ny SCCL i el Museu de la Garrotxa – Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot, amb el suport de la Fundació La Caixa, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona.

 

Activitats gratuïtes complementàries

L’exposició “Desenfocar l’anècdota” comptarà amb una sèrie d’activitats que complementaran la mostra. Totes elles són gratuïtes i obertes a tothom.

 

Conversa oberta entre l’Observatori del Paisatge i nyamnyam

Divendres 23 de febrer, 19 h, Observatori del Paisatge de Catalunya

Trajectòries: conversa entre Anna Dot, artista, i Ariadna Rodriguez i Iñaki Alvarez (nyamnyam)

Dissabte 9 de març, 12 h, Sala d’actes de l’Hospici d’Olot

Presentació del projecte “Desenfocar l’anècdota” en el marc de la jornada ‘El Paisatge i el Color. Percepció, significats i intervenció’

Divendres 5 d’abril, 9 h, Espai Cràter

Estrena de la declinació escènica del projecte “Desenfocar l’anècdota” en el marc del Festival Sismògraf

Del 18 al 21 d’abril, Olot

 

Iñaki Alvarez i Ariadna Rodriguez (nyamnyam)

Ariadna Rodriguez i Iñaki Alvarez són nyam-nyam. Unint les seves formacions i deformacions en diverses disciplines, el seu treball té com a objectiu promoure la creació, la difracció, l’intercanvi de coneixement a través d’estratègies d’interacció en cada context (g)local en el qual treballen.

En aquesta cruïlla entre arts en viu, arts visuals, pensament crític i pedagogies, el treball de nyam-nyam es mou entre la creació de projectes i la curadoria entesa com a espai transdisciplinar de relació i disrupció; així, organismes (humans i no humans), sistemes, ambients i contextos interaccionen, friccionant amb la visió estandarditzada de la mercantilització de la cultura. Han desenvolupat les seves pràctiques en diversitat de contextos i geografies; després de vuit anys d’activitat al seu espai de Barcelona, al 2020 han obert les portes de l’Espai nyamnyam al micropoble de Mieres (Girona), context centrat en la pràctica artística contemporània, en l’òrbita del decreixement. Més informació a www.nyamnyam.net.