Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Cristóbal Colón, Medalla de la Ciutat d’Olot

L’Ajuntament d’Olot ha concedit la màxima distinció de la ciutat al fundador de la Fageda. El Teatre Principal d’Olot s’ha omplert per al lliurament de la Medalla de la Ciutat que Cristóbal Colón ha recollit en reconeixement a la seva trajectòria al capdavant d’aquest projecte social i empresarial d’atenció a les persones.

9 de març de 2024


La música ha iniciat el lliurament de la Medalla de la Ciutat d’Olot. La “Sonata en si menor” de Georg F. Händel interpretada pel Trio Bergamota ha donat la benvinguda als assistents que han omplert el Teatre Principal d’Olot aquest dissabte 9 de març a la tarda.

L’alcalde d’Olot, Josep Berga, ha fet entrega a Cristóbal Colón de la Medalla de la Ciutat en un acte que ha comptat amb l’assistència de la delegada de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach, a més d’alcaldes/esses i exalcaldes/alcaldesses d’altres municipis de la comarca, així com usuaris, treballadors, patrons i altres membres de La Fageda, que Cristóbal Colón va fundar fa 42 anys.

La importància de La Fageda i el seu impacte en les persones i el territori ha estat molt present en tot l’acte. Des del vídeo que, en els primers minuts, ha permès fer una recorregut per la trajectòria de Cristóbal Colón quan l’any 1982 va decidir fundar La Fageda als Claustres del Carme d’Olot. El testimoni de persones properes a l’homenatjat (la seva companya i fundadora també de La Fageda Carme Jordà, el metge psiquiatra Josep Torrell i l’actual directora general de La Fageda Sílvia Domènech) han recordat les experiències i moments viscuts en el passat i present d’aquest projecte social sense ànim de lucre. També s’hi ha recollit les paraules de l’Anna Cargol i en Jaume Sánchez, treballadors de la Fageda, i la mare d’un dels usuaris, la Montse Feixas.

L’economista Oriol Amat ha estat l’encarregat de la Glosa a Cristóbal Colón que ha aixecat un gran aplaudiment entre els més de 500 assistents que omplien el Teatre Principal d’Olot.  Bon coneixedor de La Fageda, Amat ha subratllat que: “Crec que en Cristóbal i La Fageda representen la quinta essència d'un ideal, la demostració viva que les empreses poden i han de ser forces de canvi positiu. En un món on sovint les narratives empresarials se centren en el benefici econòmic, La Fageda es destaca com un far de llum, mostrant un camí alternatiu on la generació de valor econòmic va de la mà amb el compromís social i mediambiental”.

Paral·lelament, el reconegut economista ha destacat que Cristóbal Colón, amb la seva “visió i lideratge”, ha demostrat que és possible “combinar èxit empresarial amb una responsabilitat ètica profunda, contribuint de manera significativa a un món millor”.

A continuació, ha arribat el moment més solemne d’aquesta tarda. L’alcalde d’Olot, Josep Berga, ha fet entrega a Cristóbal Colón de la Medalla de la Ciutat. L’Ajuntament d’Olot ha concedit al fundador de La Fageda la màxima distinció per haver liderat diferents projectes a Olot i a la Garrotxa per persones en situació de vulnerabilitat, contribuint a fer que la seva vida creixi en sentit i benestar.
 
Josep Berga ha subratllat “el lideratge d’en Cristóbal ha permès impulsar un projecte inspirador que ha contribuït a situar Olot i la Garrotxa en el mapa”. L’alcalde d’Olot ha afegit que “durant més de quatre dècades ha mobilitzat l’energia de centenars de persones a l’entorn del projecte de La Fageda. L’objectiu no és fer iogurts, l’objectiu és crear llocs de treball fent iogurts o melmelades o tasques de jardineria...”.

Després de rebre la Medalla de la Ciutat, Cristóbal Colón ha dirigit unes paraules al públic que aquest dissabte a la tarda s’ha reunit al Teatre Principal. Colón ha aprofitat el seu discurs per remarcar l’estima cap a Olot: “La ciutat d'Olot ens ha estimat i nosaltres hem estimat i estimem aquesta ciutat i la seva gent”, ha assegurat.

El fundador de La Fageda ha afegit que escollir la capital de la Garrotxa per instal·lar-hi el seu projecte va ser una “molt bona elecció”. “Construir un projecte des de zero no depèn només de l’esforç que un hi posi, sinó també del context en què es vol dur a terme”, ha subratllat. Repassant els orígens i recorregut fins ara, Colón ha volgut destacar aquelles condicions indispensables que han marcat la història de La Fageda: “saber quin és l’objectiu, treballar dur, tenir confiança, conèixer el que un sap i buscar ajuda per al que no sap, comptar amb un equip de bons professionals i, sobretot, professionals bons”.

 


20a Medalla de la Ciutat d’Olot

Cristóbal Colón ha recollit aquest dissabte 9 de març la Medalla de la Ciutat d’Olot, la vintena que concedeix l’Ajuntament d’Olot. El Consistori va iniciar el passat mes de gener el procés per al lliurament de la Medalla i la campanya per recollir adhesions a la candidatura. S’han rebut 364 suports d’institucions, entitats, empreses i persones que, a títol col·lectiu o bé individual, han volgut expressar el seu suport a què Cristóbal Colón sigui distingit amb aquest reconeixement de la ciutat d’Olot.

L’any 1982, convençut que el treball és l’element essencial a la vida de les persones, Cristóbal Colón va crear la Cooperativa La Fageda. Als inicis, la seva activitat es va basar en feines encarregades per altres empreses i la seva seu es va situar en una sala del convent del Carme d’Olot cedida per l’Ajuntament. Un any més tard es crea la secció de jardineria, la més veterana de La Fageda. L’adquisició, durant el 1984, de la finca Els Casals, l’entrada al registre d’entitats de la Generalitat, al 1985, com a Centre Especial de Treball, la creació també a inicis dels vuitanta de la primera residència per a persones amb discapacitat a Olot són algunes de les principals fites de la història de la Fageda. Alhora, també ho va ser l’inici de la producció i venda de iogurts l’any 1993.

En aquest àmbit, l’any 2022 la Fageda va celebrar el seu 40è aniversari traient al mercat el iogurt Orígens que ret homenatge a aquestes 4 dècades d’història i treball. Aquest mateix any, s’inicià la primera fase de NOIMA, l’Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa. Posteriorment, el dilluns 18 de setembre de 2023 va obrir oficialment “La Granja”, el nou servei de bar cafeteria de la Plaça Mercat d’Olot, sumant una nova iniciativa al projecte social que varen iniciar fa més de quaranta anys amb l’objectiu de millorar la vida de les persones en situació de vulnerabilitat.

Avui dia, la Fageda continua treballant en totes aquestes línies elaborant productes làctics, gelats, melmelades, disposant d’una secció de  jardineria, ramaderia i, més recentment, impulsant l’escola de Noves Oportunitats NOIMA amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot.

 

 

 • MC_20_
 • MC_21_
 • MC_6_
 • MC_7_

  + 8

 • MC_19_
 • MC_33_
 • MC_23_
 • MC_28_
 • MC_12_
 • MC_27_
 • MC_36_
 • MC_36 (2)_
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat