Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Tasques de control de la població de gavians a Olot

Des del 2009 els tècnics del SIGMA porten a terme tasques de control de la població de gavians a Olot. Els gavians – aus colonitzadores – poden tenir comportaments molt agressius durant l'època de cria.

18 de maig de 2024


El gavià argentat (Larus michaellis) és una espècie d'au colonitzadora que s'ha anat expandint des de la costa cap a les comarques d'interior. Arran la seva agressivitat durant l'època de cria a l'hora de protegir els seus nius; aquesta espècie pot generar molèsties als veïns i veïnes.

Aquesta és la mateixa època de cria que es pot intervenir per controlar la població d'aquesta espècie i evitar-ne l'increment.

Una de les tècniques més habituals per a controlar l'espècie és la punció dels ous durant els primers estadis d'incubació, de manera que no arribin a la desclosa dels polls. D'aquesta manera, a més de controlar la natalitat, s'eviten també les molèsties pel comportament agressiu dels adults. Davant la dificultat de poder fer una cerca exhaustiva pels teulats de la ciutat, en cas de detectar possibles nius és clau avisar als tècnics responsables.

 

La col·laboració ciutadana, eina clau en el control de la presència de gavians

D'aquesta manera, amb la voluntat de controlar el màxim de nius possibles, els avisos ciutadans esdevenen una eina clau per conèixer la ubicació de nous nius. Per aquest motiu, si es té informació al respecte, es recomana contactar amb el Consorci SIGMA al telèfon 972 27 48 71.

Paral·lelament, a part de les tasques que realitza l'Ajuntament d'Olot, des del SIGMA es recomanen aquest seguit de pautes d'actuació:

  • En aquelles zones amb presència de gavià, és important revisar les teulades i mantenir-les netes i en bon estat.
  • Per evitar que els gavians s'estableixin en teulades o terrasses, es poden instal·lar elements com punxes o filats tensats que actuïn com a barrera física.
  • Cal evitar l'accés dels gavians a les deixalles orgàniques com contenidors oberts o acumulacions de restes de menjar a l'exterior.

 

| Per a més informació, podeu consultar aquest tríptic informatiu.

 

 

  • gavians-1
  • fulleto-gavians-1-1
  • fulleto-gavians-2-2
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat