Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Restaurat el camí ral que connecta Olot amb Batet de la Serra

El projecte - que s’ha allargat durant 4 anys - ha permès recuperar i restaurar el primer tram de 539 metres del camí ral de Batet de la Serra, des de Can Masclet situat al barri de Benavent fins a Can Pericot a Batet de la Serra. Es tracta d’una via molt utilitzada pels veïns de la zona així com un itinerari freqüentat per a esportistes i ciclistes.

15 de maig de 2024


El projecte de millora s’ha portat a terme després de les inspeccions de l’estat de la via que l’Ajuntament d’Olot ha portat a terme en tots els seus trams. Aquest anàlisi va permetre estipular i prioritzar les actuacions principals que s’hi havien de realitzar i, al mateix temps, es va contactar amb els veïns i veïnes de la zona per recopilar el màxim d’informació sobre el camí original.

Tot aquest treball va permetre determinar que el camí es trobava en procés de deteriorament i que, en alguns punts, hi havia greus desperfectes causats per l’aigua i la vegetació. Alhora, en alguns punts, els murs de pedra seca que delimiten el camí estaven deteriorats o fins i tot enderrocats a causa del creixement de la vegetació o la creació d’accessos als camps.

Els treballs de restauració que s’han portat a terme han permès recuperar l’amplada original del camí que oscil·la entre 2,5 m i 3,5 m així com també els empedrats originals de pedra basàltica original d’aquest emplaçament. En aquest sentit, s’han refet alguns trams d’aquest empedrat on, en alguns punts, encara s’hi poden veure les marques del pas dels carros que el freqüentaven.

A més a més, arran l’excavació que s’ha dut a terme, s’han descobert i recuperat els murs de pedra seca originals que delimitaven el camí en gairebé tots els més de 500 metres de traçat. En aquelles zones on havien desaparegut, s’han reconstruït i reforçat.

L’execució d’aquesta obra s’ha dut a terme de forma gradual durant 4 anys. L’any 2021 es va començar a netejar la zona, retirant arbres i construint els trencaaigües; el 2022 es va acabar de treure tota la vegetació i es va començar a recuperar i refer els murs de pedra seca; una feina que es va allargar fins al 2023 i, aquest 2024, s’han recuperat i refet els paviments.

Cal tenir en compte que aquest camí es una via molt freqüentada pels veïns de la ciutat per poder accedir a l’altiplà de Batet de la Serra, ja que es tracta d’un vial amb un traçat força recte que permet accedir-hi de forma ràpida i còmode. L’obra ha tingut un cost de 107.913,85 € i ha comptat amb una subvenció de 1.000 € del Fons de Cooperació Econòmica i Cultural del 2023 de la Diputació de Girona.

 

Des de l’època medieval fins a l’actualitat

Aquest camí on s’han portat a terme les obres de remodelació forma part del camí de Batet o de Can Pericot, una de les vies que comunicaven Olot amb Girona passant per Batet de la Serra, Santa Pau i Banyoles des de l’època medieval.

L’espai on s’ha actuat també forma part del recorregut del camí ral, un vial estratègic que des de fa segles ha permès comunicar diversos territoris. Un dels trams d’aquest camí – el que tenia un desnivell més gran – era el que es trobava entre Olot i el Mas de Can Pericot, d’aquí que de forma popular es va estendre el nom de Camí de Can Pericot.

Segons les dades i documentació de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, a partir del segle XVIII i arran de la manca d’ús i mal estat del ferm, aquest camí va començar a perdre importància i la majoria dels veïns i veïnes van passar a fer ús del vial que travessava la palanca de l’Eruga (l’actual pont de les Móres) fins a la fageda d’en Jordà.

 

 

  • F_7_
  • F_5_
  • F_4_
  • F_2_

    + 1

  • F_3_
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat