Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Relat-AP porta a la Biblioteca un taller d'escriptura per fomentar el benestar emocional

L'Atenció Primària d'Olot ha impulsat aquest projecte amb un programa amb l'escriptura com a eina terapèutica i amb la coHaboració de la Biblioteca Maria Vayreda. Aquest dilluns 10 de juny ha tingut lloc a la Biblioteca la segona part d'un taller d'escriptura creativa de dues sessions. La iniciativa 'Relat-AP' ofereix als usuaris del CAP la possibilitat d'expressar les seves emocions i inquietuds personals a través de l'elaboració de relats.

11 de juny de 2024


Aquest 10 de juny, s'ha dut a terme a la Biblioteca Maria Vayreda la segona part d'un taller d'escriptura creativa emmarcat dins del projecte Relat-AP, una iniciativa impulsada per l'Equip d'Atenció Primària d'Olot que pretén fomentar l'escriptura com una eina terapèutica capaç d'afavorir el benestar emocional de la ciutadania. El taller s'ha dividit en dues sessions dirigides per Jenni Roda, escriptora i correctora local. En la primera sessió, Roda va explicar algunes tècniques que ajuden a ordenar les idees i construir el relat i es va enfocar a donar pautes sobre com transformar les emocions en paraules. La segona sessió, celebrada ahir, va estar dedicada a la redacció del relat seguint les tècniques apreses.

El projecte es completarà amb la publicació d'un llibre recopilatori dels relats, que poden estar signats per l'autor, utilitzar un pseudònim o bé ser anònims. L'objectiu és que aquest llibre serveixi d'inspiració i d'ajuda pera futurs usuaris dels grups comunitaris del CAP d'Olot.

La iniciativa ofereix a aquells usuaris que fan activitats grupaIs organitzades pels referents de benestar emocional comunitari [RBEC) del CAP, la possibilitat d'expressar les seves emocions i inquietuds personals a través de l'elaboració de relats.

Des de finals de març; es va començar a informar de la iniciativa a les persones que participen en els diferents grups comunitaris que ha organitzat el CAP d'Olot - fibromiàlgia, gestió emocional, dol o deshabituació tabàquica-, als quals se'ls facilita el material d'escriptura que acompanya el projecte: carpeta, fulls, bolígraf, document d'autorització per a la publicació del relat i enquesta de satisfacció. Les persones participants tenen la possibilitat d'elaborar el relat durant les setmanes que duri la intervenció grupal o bé fent arribar l'escrit posteriorment a la coordinadora del projecte.

El projecte s'ha inspirat en un programa desenvolupat a l'Hospital de Bellvitge des de l'any 2017 anomenat Relat-Hos, que convida als pacients hospitalitzats a expressar les seves emocions a través de relats que han estat recollits, fins ara, en 3 llibres. Ara, Relat-AP trasllada el concepte a l'atenció primària d'Olot amb la voluntat de donar una atenció assistencial integral que també vetlli per la salut emocional deis usuaris. En aquest ambit, Relat-AP vol potenciar el valor de l'escriptura per expressar sentiments i reflexionar sobre aquelles qüestions que poden ser motiu de neguit.

"L'escriptura és un element habitual que es proposa als grups comunitaris per afavorir que s'expressin les emocions. Relat-AP vol aprofitar aquest treball i dotar-lo d'una visió creativa i participativa, capaç de ser una eina més per al benestar emocional", explica Gemma Grabalosa, RBEC de l'EAP Olot i impulsora de la iniciativa. Grabalosa també destaca la capacitat de reduir sentiments com la solitud fent que els usuaris se sentin part activa del projecte.

 

ExceHència dins deis projectes de salut comunitària a l'atenció primaria

Relat-AP ha rebut una qualificació d'Excel·lent per part del Comitè Avaluador del comitè Assessor de l'Estratègia de Salut a l'Atenció Primària i Comunitària, per la seva capacitat de promoció de la salut comunitària amb un enfocament local i multidisciplinari. La iniciativa s'emmarca dins del Pla de Salut de Catalunya 2021-2025 que, en l'àmbit de l'atenció primària i comunitària [APiC], té l'objectiu d'impulsar la implicació local i l'equitat territorial en el foment de la salut, la qual cosa implica un treball compartit amb associacions, ajuntaments i altres entitats del territori.

 

Sobre l'Estratègia d'Arts en Salut

L'institut Català de la Salut [ICS) té incorporada la metodología i l'estratègia Arts en Salut en el seu marc operatiu i té actiu un programa assistencial d'expertesa [PADEICS) sobre l'estratègia, que és el pla intern que analitza, reflexiona i assessora la institució en projectes professionals que utilitzen les arts en la seva pràctica assistencial. Aquesta unió entre cultura i salut entén les arts en salut com un ventall molt ampli d'activitats i accions que el sector artístic i l'entorn comunitari poden oferir als professionals de la salut a l'hora d'abordar una patologia concreta, ja sigui com a intervencions en un pla terapèutic o en les seves activitats de prevenció i promoció de la salut.

 

 

  • PXL_20240610_105810716.PORTRAIT
  • PXL_20240610_110028080.PORTRAIT
  • PXL_20240610_105156495.PORTRAIT
  • PXL_20240610_105238823.PORTRAIT
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat