LA PLANIFICACIÓ DE L’EIXAMPLE MALAGRIDA A LA VITRINA DEL MES DE L’ARXIU
LA PLANIFICACIÓ DE L’EIXAMPLE MALAGRIDA A LA VITRINA DEL MES DE L’ARXIU Es pot visitar tot el mes de desembreLa darrera Vitrina del mes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, que es pot visitar durant tot el desembre, està dedicada a la commemoració dels cent anys de la planificació de l’Eixample Malagrida. Pel setembre de 1916, l’Ajuntament d’Olot va acceptar la proposta d’urbanització del Pla de Llacs efectuada per l’influent patrici local Manuel Malagrida Fontanet (Olot, 1864 – Barcelona, 1946). Aquest olotí emigrat a l’Argentina i enriquit amb la producció de cigarrets l’any 1912 havia comprat la finca del mas les Móres, en el Pla de Llacs, amb la intenció de promoure-hi una urbanització de cases senyorials.

 

Malagrida va oferir la cessió gratuïta dels terrenys per urbanitzar; un donatiu de 50.000 pessetes a l’Ajuntament per obrir els carrers i delimitar les parcel·les; la cessió dels xamfrans de la plaça central per aixecar-hi la casa de la vila, una escola, un museu, una biblioteca i el Círculo Olotense i la creació d’uns jardins públics en el Prat de les Móres. Només estipulava dues condicions: cap carrer o plaça no duria el seu nom i les dues avingudes principals es batejarien amb els noms d’Espanya i de la República Argentina. Quan les obres van acabar, pel juny de 1915, hi va afegir el requisit que la gran plaça central s’anomenés plaça de l’Estrella i que les avingudes principals duessin els noms dels arbres que hi havia fet plantar (tells, castanyers i moreres).

 

Per anunciar el projecte d’eixample urbà, Malagrida va fer publicar una litografia amb el títol d’Olot. Ciudad-Jardín. Plano de Ensanche trazado y en parte realizado por D. Manuel Malagrida con la cooperación técnica del Arquitecto Municipal D. Juan Roca, encarregada i pagada pel mateix promotor a la prestigiosa impremta Thomas de Barcelona. Amb motiu del centenari de la seva aparició, l’Arxiu mostra la litografia que conté la distribució inicial de la parcel·lació entre el riu i el passeig de Barcelona, juntament amb altra documentació i imatges d’aquell eixample concebut per albergar diversos serveis públics i torres senyorials.

 

Aquell projecte inicial d’urbanització, ben aviat batejat popularment com a “Eixample dels Rics”, va tenir prou èxit com perquè, deu anys després, Malagrida en volgués duplicar l’extensió cap a l’altra banda del riu.imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat