EL ROTO, A L’ARXIU COMARCAL
EL ROTO, A L’ARXIU COMARCAL L’Exposició “Escombros” es podrà veure fins al 21 d’octubreDel 3 de setembre al 21 d’octubre, a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, es pot veure l’exposició Escombros, d’Andrés Rábago, El Roto, que aplega una vintena de vinyetes que l’il·lustrador ha realitzat en els últims anys. L’exposició està produïda per la Universitat de Vic.

 

Andrés Rábago (Madrid, 1947) és humorista gràfic, guionista, escenògraf i pintor. De formació autodidacta, durant els anys setanta i vuitanta, amb el pseudònim OPS, va col·laborar en nombrosos mitjans, com Hermano Lobo, La Codorniz, Triunfo o Cuadernos para el Diálogo. Amb l’arribada de la democràcia, OPS es va silenciar i Rábago va crear un nou pseudònim, El Roto, els dibuixos del qual s’han publicat, entre altres mitjans, a Diario 16 o El Independiente. En l’actualitat publica diàriament les seves vinyetes al diari El País. L’any 2012 va obtenir el Premi Nacional d’Il·lustració, que concedeix el Ministeri de Cultura.

 

L’obra d’El Roto, d’aparença gràfica senzilla i farcida de personatges solitaris, és una àcida crítica contra la injustícia i els abusos de poder. Com escriu el periodista Antoni Coromina en el full de presentació de l’exposició: “Més que humorista, Andrés Rábago és un excel·lent pintor i dibuixant que conrea la filosofia a l’abast de tothom, sense caure en elitismes ni utilitzar un llenguatge abarrocat, enfarfegat o ple de farbalans. Els seus missatges, desproveïts de prejudicis, estan embolcallats en la innocència infantil primigènia que va directa al gra (...). El Roto és un Robin Hood contemporani, un Llanero Solitario que es venja de les injustícies perpetrades pels manaies de torn. En aquest sentit, no és una persona neutral: és un alquimista que, en nom dels desheretats, dispara dards precisos contra els botxins, i transmuta la tragèdia humana de les víctimes, farcida d’angoixes i neguits, en poesia”.
imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat