EL SOMRIURE DE LA VERGE DEL TURA
EL SOMRIURE DE LA VERGE DEL TURA El vincle i la devoció de la ciutat amb la Verge del Tura en una exposició de FestesL’exposició “Els somriures de la Verge del Tura”, comissariada per Anna Escarpanter, se centra en la devoció que han tingut i tenen els olotins per la seva patrona. Ho fa a través del patrimoni material i immaterial que al llarg dels anys s’ha generat fruit de la relació entre la verge i la ciutat. L'exposició s'ha presentat aquest matí al Saló de Sessions de l'Ajuntament d'Olot en una compareixença que, a més de la comissària, també hi ha assistit la directora dels Museus d'Olot, Montserrat Mallol, i el regidor de Cultura, Pep Berga.

 

Per una banda, l’exposició mostra el patrimoni tangible: pintures, escultures, imatgeria, vestits, medalles, estampes i objectes diversos que tenen a veure amb Mare de Déu del Tura. S’hi podran veure peces del fons del Museu dels Sants, d’altres procedents del Santuari del Tura –gràcies a l’estreta col·laboració que hi ha hagut amb l’Associació Cultural d’Amics de Sant Esteve i del Santuari del Tura- i també de col·leccions particulars com una pintura que data de finals del segle XVIII.

 

Pel que fa a l’apartat dedicat al patrimoni immaterial l’exposició, es parla de què han fet els olotins per tenir la verge a prop, gestos com penjar un quadre o una estampa o fer ofrenes a la Mare de Déu, com els vestits que la gent cosia i feia arribar al temple i amb els quals es vestia la imatge. També es dedica un espai al protagonisme que ha tingut la imatge a les Festes del Tura que van començar al segle XVII amb de la inauguració d’un retaule i s’han anat consolidant fins arribar a avui en dia. S’han recopilat alguns dels originals que han il·lustrat el programa de Festes del Santuari al llarg dels anys, obra de diferents artistes i s’hi podran veure fotografies d’actes de les Festes de diferents temps que tenen la patrona com a protagonista: des de la processó fins a la Turinada.

 

A l’exposició s’hi podrà observar com la imatge de la Verge ha anat evolucionant al llarg del temps fins al 1987 quan es va restaurar, se li va recuperar el color original del rostre, ennegrit durant anys pel greix dels fums de les espelmes que il·luminaven l’església i se li van treure els vestits que la vestien des del segle XV. La imatge va recuperar llavors l’aspecte de romànica i va deixar de ser acampanada.

 

Entre d’altres curiositats, a la mostra hi trobarem un llit d’Olot dedicat a la Verge del Tura, un cartell antic d’una obra de teatre que es feia per recollir fons per fer reformes al santuari del Tura, la cadira on s’asseia la Mare de Déu per mostrar els vestits que li portaven, es podran sentir els Goigs i l’Ave Maria enregistrats per l’Àngel Girona expressament per l’exposició i es descobrirà com, al llarg del temps, la ubicació del nen va canviant de lloc.

 

“Els somriures de la Verge del Tura” és la primera de les Càpsules temàtiques del Museu dels Sants que, a partir d’ara, es podran veure al segon pis de l’edifici. Es tracta d’exposicions semitemporals que tenen l’objectiu de fer una ampliació sobre un tema concret del Museu. Temes destacables que permeten també donar sortida a part del patrimoni que custodien els Museus d’Olot i que no es pot veure a les exposicions permanents. Les Càpsules temàtiques del Museu dels Sants es poden veure comprant l’entrada per al Museu que té un preu de 3 euros. Durant tots els dies de Festes del Tura, però, l’entrada a aquesta exposició serà gratuïta. A més, totes les persones que es diguin Tura hi podran accedir de franc en qualsevol moment.

 imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat