FABER
FABER Signatura del conveni per a la plena incorporació de la residència Faber a l’Institut Ramon LlullL’alcalde Josep M. Corominas, el primer tinent d'alcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot, Pep Berga; Iolanda Batallé, directora de l’Institut Ramon Llull, i Francesc Serés, director de l’Àrea de Creació de l’IRL i director en funcions de Faber han presentat aquest matí a l’Ajuntament d’Olot la signatura del conveni de col·laboració i l’actual projecte de residència dedicat a la innovació pedagògica.

 

La incorporació de la residència Faber és fruit de la voluntat de desenvolupar la previsió dels estatuts del Consorci. En aquests estatuts, entre d’altres, s’estableix que una de les finalitats de l’Institut Ramon Llull és la d’afavorir la mobilitat internacional de creadors mitjançant programes de residència i altres mecanismes d'intercanvi. Els plans d’actuació anuals de l’IRL inclouen diferents programes i activitats destinats a aquests transvasaments culturals entre països, tant pel que fa a la creació literària i artística, com en el camp de la projecció de la llengua i la cultura catalans en l’àmbit universitari i acadèmic. Amb la incorporació de Faber es pretén donar un nou impuls a aquesta línia d’acció.

 

 

L’IRL vol potenciar les seves estratègies, com ara afavorir la mobilitat internacional de creadors mitjançant programes de residència i altres mecanismes de relació. Per aquest motiu, es considera que la integració de Faber en la seva estructura i en els seus plans d’actuació constituirà un avenç important, amb una doble perspectiva. D’una banda, la incorporació d’aquest projecte consolidat i d’èxit actuarà en benefici de l’activitat de la residència i de la resta de programes i projectes de l’IRL, en la mesura que uns i altres es retroalimentaran. D’altra banda, aquesta incorporació constituirà el punt de partida per crear una xarxa de residències d’arts, ciències i humanitats a Catalunya.

 

 

“Faber és un projecte que sempre hem dit que és local però amb vocació nacional” ha assegurat el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot, Pep Berga. Segons Berga “és un projecte compartit des del primer dia amb Generalitat i que ens projecta a nivell internacional”. Per això, ha afegit “valorem molt que el suport que hem tingut des del primer dia del Govern -deixeu-me que faci una referència a la consellera Laura Borràs-, i que avui puguem signar aquest conveni amb l’Institut Ramon Llull”.

 

Sobre la integració plena de Faber a l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé, directora de l’IRL subratlla que “és un projecte transversal que afecta i afavoreix les diferents àrees del Llull i que ha de servir per fer de mirall i de reflex de les actuacions de l’Institut fora d’aquí. Com a residència d’arts ciències i humanitats Faber serà un espai de recepció, aterratge i intercanvi que ens permetrà importar talent internacional i fer-lo interactuar a Catalunya, un retorn social i cultural permanent i transversal”.

 

Francesc Serés, director de l’Àrea de Creació de l’IRL i de Faber ha explicat que ‘La idea que un projecte com Faber se sumi a l’Institut Ramon Llull marca també un camí de relació entre projectes, entre diferents parts de Catalunya, Barcelona i el món. Des de bon començament, Faber es va moure en quatre direccions, que són les que constitueixen la seva ànima i que són en bona mesura paral·leles a les de l’Institut Ramon Llull. Són l’aportació i la innovació, la diplomàcia cultural, el talent i l’excel·lència i, finalment, i potser el més important, el que fa que puguem dir que Faber és una institució de servei, al servei de tothom: el retorn social i cultural. Establim aquesta relació perquè creiem que serà positiva per ambdues bandes.’

 

 

 

Residència d’innovació pedagògica II

 

En aquests moments s’està desenvolupant la segona residència que Faber dedica al camp de l’educació, dedicada a la innovació pedagògica. Després de l’èxit de la primera estada, de la bona acollida d’activitats i de l’interès que va despertar en centres d’ensenyament i universitats, Faber organitza una residència sobre innovació pedagògica amb dotze residents que venen dels Estats Units, Dinamarca, les Illes Balears, el Canadà, Mèxic, Austràlia, Grècia i el Regne Unit. Com sempre, hi haurà activitats en universitats, escoles, instituts i també la possibilitat de contactar amb els residents a títol individual. Aquesta residència es veurà complementada amb una altra sobre alumnes d’altes capacitats, que serà del 10 al 12 d’abril.

 

Les properes residències a Faber tractaran sobre filosofia política i processos d’autodeterminació; arxivística i dades massives, i, finalment, robòtica educativa.

 

Francesc Serés, director de l’àrea de creació i director en funcions de Faber, ha anunciat també que la primera residència del curs 2019-2020 serà sobre polítiques de la diversitat i de la immigració.

 imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat