NOVA JORNADA DE DONACIÓ DE SANG
NOVA JORNADA DE DONACIÓ DE SANG Aquest dijous de les 16h a les 21h a l'HospitalEl Banc de Sang organitza aquest dijous 22 de desembre una campanya de donació de sang a les instal·lacions de l’Hospital d’Olot. Començarà a les 4h de la tarda i fins a les 9h del vespre a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.

La campanya se celebra a les portes de Nadal, una època en què tradicionalment les donacions de sang baixen al voltant d’un 25% i que enguany arriba just després d’una setmana amb dos festius i en què s’ha aconseguit menys donacions de les habituals. En el conjunt de Catalunya, la baixada de donacions durant la setmana passada va ser també d’un 25% aproximadament.

Avui, hi ha sang a Catalunya per a cobrir les necessitats dels propers 9 dies. La sang és un producte biològic que caduca. Per tant, cal aconseguir donacions cada dia per assegurar que totes les persones que necessitin sang en tinguin. De mitjana, cada dia es necessiten al voltant d’unes 1.000 donacions a Catalunya.

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques:
-    Ser major d’edat
-    Pesar 50 quilos o més
-    En cas de ser dona, no estar embarassada
Per donar sang no cal estar en dejú.

Donar sang, un hàbit cívic
Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar i la donació és l’única font que assegura que els malalts tinguin la sang necessària per als seus tractaments. De cada donació se’n beneficien tres persones, perquè la sang es separa en els diferents elements que la composen: glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d’aquests components servirà per uns tractaments diferents.
El 55% dels glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40% en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.

Al web www.donarsang.gencat.cat hi ha tota la informació relacionada amb la donació de sang: preguntes freqüents, usos de la sang, punts de donació fixos i mòbils i notícies relacionades amb la donació. imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat