FOTOGRAFIES DE LA GARROTXA, MÉS ACCESSIBLES A TRAVÉS DEL NOU WEB DEL SERVEI D’IMATGES DE L’ACGAX
FOTOGRAFIES DE LA GARROTXA, MÉS ACCESSIBLES A TRAVÉS DEL NOU WEB DEL SERVEI D’IMATGES DE L’ACGAX El nou portal, imatgesgarrotxa.cat, inclou el cercador d’imatges, que incorpora 13.000 noves fotografies i l’opció d’adquirir-les en líniaEl Servei d’Imatges de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, antic Arxiu d’Imatges d’Olot, és l’encarregat de preservar, gestionar i difondre el patrimoni en imatges de la Garrotxa. A partir d’ara, disposa d’una nova eina que facilitarà la visualització, la difusió i l’adquisició de les fotografies per part dels usuaris. El nou web imatgesgarrotxa.cat vol ser un aparador de les més de 300.000 fotografies que gestiona el Servei d’Imatges, així com de la tasca de difusió desenvolupada per l’organisme en forma d’exposicions i publicacions.

 

imatgesgarrotxa.cat conté informació de tots els fons i col·leccions amb imatges dipositats a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, amb fotos destacades, galeries temàtiques de fotos i possibilitats d’interacció. Més enllà del perfil d’usuaris que s’acosten habitualment a l’Arxiu, el portal pretén atreure un públic no especialitzat, amb una interfície intuïtiva i altament visual adaptable a qualsevol mena de dispositiu electrònic que afavoreix un acostament purament lúdic al patrimoni fotogràfic de la comarca.

 

La nova pàgina web també dóna accés al cercador, una eina molt potent que permet explorar tots els fons digitalitzats que s’han anat posant a l’abast del públic des del 2012. A hores d’ara, el cercador inclou prop de 20.000 imatges d’Olot i la resta de la comarca, que en mostren l’evolució al llarg dels últims cent cinquanta anys. Aquesta quantitat de fotografies representa només una part de les més de 300.000 que custodia l’Arxiu, que es van posant a disposició del públic a mesura que es van digitalitzant i descrivint. Aquests processos, molt costosos pel que fa a temps i recursos materials i humans, són els que fan possible recuperar les imatges d’una manera eficaç i perdurable. Entre els fons digitalitzats que darrerament s’han posat a l’abast del públic general de manera total o parcial destaquen Fons Família Bassols, Fons Joan Antoni Satorre Tomàs o Fons Ajuntament d’Olot.

 

Una altra de les novetats d’aquest 2016 és que el cercador inclòs al nou web, que ja es va presentar davant del públic el 2012 com a porta d’accés als fons d’imatges digitalitzats de l’Arxiu, incorpora ara una funció de compra d’imatges en línia. Aquesta aplicació servirà per gestionar amb més agilitat l’adquisició d’imatges per part dels usuaris. Com fins ara, les fotografies accessibles a través del cercador es poden descarregar en baixa resolució per a finalitats no lucratives amb el crèdit i una marca d’aigua incorporats, i, en el cas de necessitar les imatges en més resolució, o amb finalitats comercials i, en general, lucratives (publicació, projecció, etc.), cal adquirir-les a un preu regulat per les ordenances fiscals de l’Ajuntament d’Olot.

 

El nou web mostra també les diferents iniciatives destinades a difondre els més de vuitanta fons i col·leccions d’imatges dipositats a l’Arxiu. D’una banda, es poden consultar –i, en alguns casos, descarregar– les publicacions del Servei d’Imatges de les darreres dècades, des del primer llibret editat en homenatge a l’àlbum Olot en el transcurs del temps, de Josep M. Dou Camps, fins a la publicació més recent, dedicada a Emili Pujol Planagumà, que constitueix el volum 6 de la col·lecció Fons i Col·leccions del Servei d’Imatges de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. D’altra banda, el web inclou totes les exposicions que el Servei d’Imatges ha impulsat des del 2012, algunes de monogràfiques, centrades en fotògrafs que tenen obra a l’Arxiu, com ara Carme Gotarde o Josep M. Melció, i d’altres de temàtiques, com ara les que tractaven les Festes del Tura o la refotografia del paisatge urbà olotí.

 imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat