OLOT PROMOU EL RESPECTE PER LA DIVERSITAT DE CREENCES
OLOT PROMOU EL RESPECTE PER LA DIVERSITAT DE CREENCES Avui s’ha presentat l’itinerari d’activitats culturals. Compta amb una vessant educativa molt importantAvui s’ha presentat el projecte Creences i religions. Llibertat, diversitat i conflicte a través del qual es vol promoure el respecte per la diversitat de creences a través d’un itinerari d’activitats culturals. El projecte també compta amb una vessant educativa molt important per treballar el respecte a les escoles i als instituts i oferir formació als docents per gestionar situacions derivades de la diversitat de creences.

L’Ajuntament d’Olot va iniciar l’any passat un projecte per treballar els drets civils entesos com la igualtat de dret a la diferència. Aquesta és una línia de treball destacada en el Pla de govern de la ciutat per vetllar per la cohesió social i evitar la discriminació per qualsevol motiu. Aquest projecte és un treball fruit de la col·laboració entre el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, l’Institut de Cultura d’Oloti l’Institut Municipal d’Educació i Joventut d’Olot i es materialitza amb un itinerari d’activitats culturals i educatives al voltant dels drets civils.

Cada any es posa el focus en un Dret Civil en concret. L’any passat es va dedicar a la diversitat sexual i de gènere, i aquest 2017 es tracta la diversitat de creences i es compta amb la col·laboració de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat i del Grup de Diàleg Interreligiós d’Olot.

La voluntat del projecte és donar a conèixer les normatives i també fer accions de sensibilització, especialment destinades als centres educatius. El regidor de Cultura i Benestar Social d’Olot, Pep Berga, ha explicat que “la cultura hi té un pes molt destacat perquè explicar una cosa a través d’un informe o a través del teatre o de la música és molt diferent, l’aprenentatge quan hi intervenen les emocions és molt més gran”.

La primera activitat de l’itinerari serà una jornada el dia 2 de juny. Començarà a les 18 h, a la sala actes de l'Arxiu Comarcal, amb una xerrada a càrrec de Teresa Forcades i un col·loqui amb la participació de membres de les diferents tradicions religioses de la ciutat. Aquest mateix dia, es donarà a conèixer tot el programa d’activitats que aniran encapçalades per l’exposició “Creences i religions. Llibertat, diversitat i conflicte”, que s’inaugurarà el dia 17 de juny al Museu dels Sants. El programa es completarà amb xerrades, taules rodones, propostes d’arts escèniques i musicals totes al voltant de la diversitat de creences. Una de les propostes destacades serà la Nit de les religions, que se celebrarà el 8 de juliol de 16 a 23 h i consistirà en un recorregut pels centres de culte de les diferents confessions religioses d’Olot i, a cadascun, s’hi oferirà una activitat.

TREBALL DES DE L’EDUCACIÓ
Les escoles i instituts són els màxims destinataris de la vessant educativa d’aquest projecte. Durant el proper curs s’ha fet arribar una proposta didàctica per a totes els alumnes de més de dotze anys que consistirà en una sessió a l’aula i una posterior visita a l’exposició del Museu dels Sants per tal de sensibilitzar els joves en el respecte a la diversitat.

A banda, en aquests moments s’estan portant a terme unes sessions formatives als claustres de mestres i professors dels centres educatius per tal de facilitar-los eines per la gestió de la diversitat a les aules i com intervenir en temes com les peticions en l’alimentació, la indumentària o temes relacionats amb el currículum escolar. Joan Gómez, tècnic de la Direcció General d’Afers Religiosos i responsable d’aquestes formacions, ha explicat que es basen en la Guia per al respecte en la diversitat de creences en els centres educatius (link per descarregar-la), editada el 2015 i, en la qual es recull la normativa al respecte i com s’ha d’aplicar. Segons Gómez, “no només es tracta de resoldre problemes sinó que la diversitat dona peu a treballar la tolerància i el respecte entre els joves i, això, tindrà una gran repercussió en positiu a la seva vida adulta”. Ha afegit que no s’ha de respectar sinó de normalitzar i de no veure la diversitat com un problema. A l’hora de gestionar qüestions ens concret, Gómez ha explicat que la llibertat religiosa és un dret fonamental. En el cas de la indumetària, per exemple, s’ha de respectar sempre i quan no entri en conflicte amb alguna de les següents quatre qüestions: la identificació, la comunicació, la segureta o el compliment del currículum escolar. O, en el cas de l’alimentació, els centres han de procurar adequar el menú a les normes de la religió, en cap cas poden donar als alumnes algun aliment que vagi en contra de la seva religió però tenen llibertat per decidir com construeixen els menús. Joan Gómez ha valorat molt positivament el fet que a Olot s’estigui portant a terme aquest projecte i ha afirmat que és possible que altres municipis de Catalunya el prenguin com a exemple i facin una proposta similar adaptada a les seves realitats.

A Olot en aquest moments es compta amb sis confessions religioses: Catòlica, Evangèlica, Testimonis de Jehovà, Musulmana, Sikhisme i Budisme.


imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat