L’EVOLUCIÓ HISTÒRICA DEL FIRAL
L’EVOLUCIÓ HISTÒRICA DEL FIRAL L’Arxiu Comarcal dedica al Passeig de Miquel Blay la Vitrina del Trimestre



La primera Vitrina del trimestre de 2017 de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa està dedicada a l’evolució històrica del passeig del Firal d’Olot –des de 1914, oficialment passeig de Miquel Blay–, amb motiu de la reforma que s’hi efectuarà al llarg d’aquest any i el següent. Aquest espai públic en ple centre urbà va néixer en el segle XVI com a terreny que havia d’acollir les fires anuals de bestiar i no va ser fins a mitjan segle XIX que es va convertir en el passeig arbrat que ha arribat fins a l’actualitat.

 

Un acord del Ple de l’Ajuntament de 18 de juliol de 1842 va iniciar la conversió de l’esplanada coneguda com a camp Firal en un passeig interior de la població perquè servís de “desahogo y recreo a su numeroso vecindario”. Per tirar-ho endavant, el consistori va encarregar la regularització del terreny a Josep Massanès Mestres (Barcelona, 1777-1857), coronel i arquitecte de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando. Massanès va dibuixar l’estructura bàsica de passeig flanquejat per arbres a l’estil de la Rambla barcelonina i els bulevards francesos. A partir d’aquell moment, l’esplanada es va convertir en un dels principals focus de la sociabilitat local, a la vegada que acollia el mercat setmanal i les fires anuals.

 

Ampliat i transformat en diverses ocasions al llarg dels segles, ara, després del procés participatiu “Firal viu” endegat per l’Ajuntament d’Olot per tal de recollir les necessitats i les expectatives del ciutadans, l’espai s’adequarà als nous temps.

 

La mostra es podrà visitar del 25 de gener al 31 de març a la sala de consulta de l’Arxiu en l’horari habitual d’obertura.



imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat