AJUTS PER PROMOURE EL LLOGUER D’HABITATGES PER A ESTUDIANTS AL BARRI VELL
AJUTS PER PROMOURE EL LLOGUER D’HABITATGES PER A ESTUDIANTS AL BARRI VELL El 20 de setembre s'obre el termini de sol.licitudsEl regidor de Promoció Econòmica, Estanis Vayreda, ha explicat que “des del principi de l’anterior mandat hem anat fent mesures per millorar la situació del centre de la ciutat amb diferents actuacions i des de diferents àrees de l’Ajuntament”. Vayreda ha detallat que “des de l’Institut Municipal de Promoció hem portat a terme accions de dinamització, acompanyades de millores de la neteja, la seguretat... i, en la mesura que hem pogut, hem afrontat actuacions urbanístiques com a la zona de Can Tané o l’edifici de Can Monsà”. El regidor ha afegit que “a finals de l’any passat vàrem decidir incloure una partida als pressupostos de 2016 per impulsar iniciatives que ens permetessin portar més vida al centre de la ciutat dirigint-nos a nous col·lectius, com els estudiants”. 
Des de l’Institut Municipal de Promoció de la Ciutat es va impulsar una enquesta a 230 alumnes de cicles formatius i estudis superiors: 192 de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot i 38, de l’Institut La Garrotxa. Dels estudiants entrevistats, un 44% ha respost que viu a Olot, la majoria al nucli antic (34%) i al barri de Sant Miquel (10%). 6 de cada 10 comparteix pis amb amics en un habitatge de lloguer.

Dels estudiants que viuen fora de la ciutat (un 56% dels enquestats) un 21% prové d’un altre municipi de la Garrotxa mentre que un 15’79% es trasllada cada dia a Olot des del Gironès, un 14’47% des d’Osona, 11’84% del Pla de l’Estany, entre altres comarques. Tot i que bona part viu en el domicili familiar, el 76% assegura que estaria disposat a viure a Olot amb una ajuda de 75 a 100 euros mensuals per al lloguer.  

Amb la voluntat de donar resposta a aquesta situació i promoure el lloguer d’habitatges del barri vell per a estudiants, l’Ajuntament d’Olot acaba d’aprovar una convocatòria d’ajuts. S’hi poden acollir les persones propietàries d’habitatges inclosos en l’àrea delimitada pels carrers Sant Bernat, Verge del Portal, Esgleiers, Plaça Rector Ferrer, Sant Esteve, Sant Tomàs, Plaça Móra, carrer Hospici, carrer Lorenzana, Valls Nous, el riu Fluvià, Plaça Palau, Escultor Llimona i la Ronda Sant Bernat.

Els habitatges han de tenir les característiques següents: ser una vivenda que provingui del mercat lliuredisposar de cèdula d’habitabilitat i de Certificat d’Eficiència Energètica el preu màxim d’arrendament 4,20€/m2 útil segons amidament cèdula d’habitabilitatels estudiants han d’estar matriculats en algun dels instituts d’estudis superiors d’Olot i el contracte ha d’haver estat formalitzat durant aquest any i tenir una durada mínima del curs escolar 2016-2017.

L’import de la subvenció s'estableix en 100 € mensuals, amb un límit màxim de 1.200 euros per habitatge. Aquesta subvenció només es pot atorgar una vegada acreditada la vigència del lloguer i per un període màxim de dotze mesos, prèvia presentació del rebut del lloguer. També s’estableix una subvenció complementària per poder fer front a les possibles despeses de posar a punt un habitatge en règim de lloguer. L’import màxim que es pot obtenir és de 800 euros (només es pot atorgar una vegada acreditada la despesa subvencionable) per a adequar, per exemple, les peces i elements que conformen la vivenda, les instal·lacions d’aigua, gas, calefacció, electricitat i sanejament, millores de banys i cuines, entre altres treballs per tal que l’habitatge pugui ser destinat de manera immediata a un llogater-estudiant.

El regidor d’Habitatge d’Olot, Josep Berga, ha explicat que la convocatòria pretén “portar més vida al barri vell i que els estudiants que vénen a estudiar a la ciutat resideixin a Olot, a més que els propietaris dels edificis del barri vell trobin incentius per mantenir-los en bones condicions i llogar-los”. Segons Berga, “és una suma d’accions que volem anar impulsant per continuar millorant el centre de la ciutat: des d’aquesta convocatòria d’ajuts, a la rehabilitació de façanes, la seva dinamització comercial, entre altres mesures”. 

El 20 de setembre s’obre el termini de presentació de sol·licituds, que finalitza el 31 d’octubre. Cal dirigir-se a l’Oficina Local d’Habitatge d’Olot. imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat