ACTUACIÓ DE MILLORA DELS HORTS DEL MONTSACOPA
ACTUACIÓ DE MILLORA DELS HORTS DEL MONTSACOPA L’Ajuntament d’Olot d’acord amb el Parc Natural de la Zona Volcànica impulsa un pla de recuperació de les hortes de la vessant sud del volcàEl 27 d’octubre de 2017 es va obrir el nou espai de serveis del volcà  Montsacopa. El projecte dels arquitectes Pere Llimargas i Mireia Torras (pas14 arquitectures), va situar aquest nou espai a l'extrem nord-oest del recinte fortificat de Sant Francesc, rehabilitant el cos semicircular del fort -que datava de principis del segle XIX-, des del qual s’ofereix una nova panoràmica sobre la ciutat. En el marc d’aquest projecte també es va adequar l’espai enjardinat emmurallat, on se situa l’ermita de Sant Francesc i el nou equipament, es va incorporar un nou accés adaptat a l’interior de l’espai emmurallat, mitjançant una rampa, i la posada en servei d’un lavabo públic extramuralles, accessible a totes les persones que visiten el Montsacopa.

La construcció d’aquest servei s'emmarcava dins d'un conjunt d'actuacions de millora realitzades aquests últims anys al volcà Montsacopa. Des de l’Ajuntament d’Olot s’han impulsat diferents fases de restauració de la capella de Sant Francesc. Durant el 2015 i fins a l’actualitat, s’ha estabilitzat el camí del voltant del cràter i s’ha adequat un camí d’accés a la gredera. També s’han substituït els bancs de la pujada del viacrucis, s’ha millorat la senyalització del volcà i s’ha portat a terme una intervenció de millora i manteniment del patrimoni natural de Sant Francesc, junt amb el soterrament de les línies elèctriques del camí del Montsacopa i s’acaba de posar en marxa la il·luminació el camí d’accés a Sant Francesc.

El regidor de Progrés Econòmic, Estanis Vayreda, i el director del Parc Natural, Xavier Puig, han explicat aquest matí l'actuació que vol ser, segons Vayreda, "un pas més amb l’ordenació dels horts situats a la falda del volcà". L’Ajuntament d’Olot i el Parc Natural de la Zona Volcànica han acordat tirar endavant una actuació de millora de les hortes de Sant Francesc. S’actuarà en un espai d’uns 17.500m2 comprès entre els dos camins de pujada al cràter: el del costat del camí de llevant o camí del Montsacopa (l’accés principal al volcà) i el camí de ponent entremig de les hortes (mireu vídeo). En aquest espai s’hi troben les hectàrees de terreny que es dediquen al cultiu. Són propietat de particulars que hi han condicionat horts de dimensions i usos diferents.

Durant les últimes dècades, la dinàmica de les actuacions en les hortes, en referència a les casetes d’eines i d’acumulació d’aigua de pluja, han portat a la proliferació de conjunts construïts amb una diversitat de formes, mides, materials i colors. L’actuació que s’encarrega a l’equip Pas14 Arquitectures vol recuperar les hortes en un projecte que incideix en els àmbits següents:
- Replantejament de les tanques existents, actualment amb tipologies, utilitats i manteniments molt  diferents en cada cas. Es vol crear un criteri per les tanques dins l’àmbit d’actuació del projecte, que tingui a veure amb la limitació dels camins públics d’accés al volcà, la seguretat i l’impacte paisatgístic, més que amb la parcel·lació dels horts.
- Millora del ferm en alguns trams dels camins públics d’accés al volcà, sobretot en els trams de pendent més pronunciada i amb tendència a l’erosió.
- Es determinaran algunes característiques i limitacions respecte les construccions on els hortolans guarden les eines. S’acordaran els materials i cromatismes dels elements que configuraran els armaris d’eines que han de substituir les barraques actuals.
- Dins de la revitalització de les hortes del volcà, es proposa la creació d’una xarxa de subministrament d’aigua per a rec, que doni servei a tot l’àmbit de conreu i que permeti eliminar els dipòsits de recollida d’aigua pluvials.

 
L’actuació, que compta una subvenció atorgada pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya de 35.000 euros. L’Ajuntament aportarà 15.000 de fons propis a aquesta actuació que és previst que finalitzi aquesta tardor, incentivarà els conreus amb especies de llarga adaptació a l’entorn i amb varietats locals.

imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat