OBERTURA DE L'ESPAI DE SERVEIS DEL MONTSACOPA
OBERTURA DE L'ESPAI DE SERVEIS DEL MONTSACOPA Cap de setmana per veure les millores fetes al fort i descobrir el nou espai de restauracióAquest divendres 27 d’octubre s’obre el nou espai de serveis del volcà  Montsacopa. A partir d’aquesta tarda es podran veure les millores realitzades al fort i descobrir el nou espai de restauració. El projecte dels arquitectes Pere Llimargas i Mireia Torras (pas14 arquitectures), ha situat aquest nou espai a l'edificació semicircular de l'extrem nord-oest del recinte del fort de Sant Francesc. La intervenció ha col·locat el nou volum adossat a l'edificació existent i ha alliberat l'entorn més proper a la part principal i emblemàtica del fort i el volcà: l'ermita de Sant Francesc. Això ha permès rehabilitar el cos semicircular del fort -que data de principis del segle XIX-, des del qual s’ofereix una nova panoràmica sobre la ciutat, adequar el jardí exterior i posar en servei un lavabo públic accessible a totes les persones que visiten el Montsacopa.


El procés per a la redacció del projecte s’ha realitzat d’acord amb el Bisbat de Girona, el Parc Natural de la Zona Volcànica i la Generalitat de Catalunya (departament de Cultura i Departament d’Empresa i Coneixement). L’actuació per a l’establiment d’aquest nou servei s’ha finançat amb fons provinents del Pla de Foment Turístic concedits per la Generalitat al projecte presentat pel Consell Comarcal de la Garrotxa a partir accions impulsades pels Ajuntaments i coordinat a través de Turisme Garrotxa. A l’acte d’obertura del nou edifici, el regidor de Promoció Econòmica, Estanis Vayreda, ha agraït “a totes les persones i institucions que ens han permès inaugurar un espai tan integrat amb l’entorn i que espero que tingui una molt bona acceptació”.

Coincidint amb l’obertura del nou espai de serveis del Montsacopa, aquest cap de setmana es podrà gaudir d’experiències volcàniques en 3D: aquest divendres 27 d’octubre de 17 a 20h i dissabte 28 i diumenge 29 d’octubre d’11 a 14h i de 15 a 19h. A més de veure les instal·lacions també es podrà descobrir la història de Sant Francesc a través d’un vídeo 3600 en format 3D i experimentar la realitat virtual amb la cadira rotatòria Whiplash com si se sobrevolés el Montsacopa.

Tot i que aquest divendres ja s’obre al públic, el nou-bar restaurant El Fortí del volcà Montsacopa estarà a ple rendiment a partir del cap de setmana que ve. Totalment integrat amb l’entorn oferirà un servei de bar al llarg del dia i disposarà d’una carta de restaurant per dinar i sopar durant tot el caps de setmana i festius.

Una acció més per posar en valor el patrimoni del Montsacopa
A la presentació d’aquesta tarda, l’alcalde d’Olot Josep M. Corominas ha afirmat que “és una nova actuació de millora a Sant Francesc, un dels actius que tenim com a ciutat on passegen diàriament moltes olotines i olotins i també pensat per a les persones que ens visiten”. La construcció d'un servei de restauració a Sant Francesc s'emmarca dins d'un conjunt d'actuacions de millora realitzades aquests últims anys al volcà Montsacopa. Des de l’Ajuntament d’Olot s’han impulsat diferents fases de restauració de la capella de Sant Francesc. S’ha actuat en el campanar i el cimbori, a la coberta i la façana on s’ha recuperat el rellotge de sol. A iniciativa del veí d’Olot Francesc Clarà (membre de la Societat Catalana de Gnomònica i expert en restauració, conservació i divulgació de rellotges de sol) s’ha pogut recuperar l’element que històricament existia a la capella de Sant Francesc.

Durant el 2015 i fins a l’actualitat, s’ha estabilitzat el camí del voltant del cràter i s’ha adequat un camí d’accés a la gredera. També s’han substituït els bancs de la pujada del viacrucis, s’ha millorat la senyalització del volcà i s’ha portat a terme una intervenció de millora i manteniment del patrimoni natural de Sant Francesc, junt amb el soterrament de les línies elèctriques del camí del Montsacopa. La propera acció consistirà en la il·luminació el camí d’accés al Montsacopa i l’ordenació dels horts situats a la falda del volcà. 


imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat