MEDALLA DE LA CIUTAT A RCR ARQUITECTES
MEDALLA DE LA CIUTAT A RCR ARQUITECTES L'Ajuntament inicia els tràmits per a la concessió de la Medalla de la Ciutat als olotins, recentment guardonats amb el premi PritzkerEl dissabte 20 de maig, RCR Arquitectes va recollir el Premi Pritzker 2017. En un acte celebrat al Japó, Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta van rebre el guardó més prestigiós del món de l’arquitectura que atorga la Fundació Hyatt. Els RCR van entrar a formar part del grup de 42 arquitectes de tot el món que, fins al moment, havien obtingut aquesta distinció. Norman Foster, Oscar Niemeyer o Frank Gehry són alguns dels anteriors premiats amb el Pritzker -considerat el Nobel d’arquitectura- que per primera vegada s’ha atorgat a tres persones i per segona ocasió a un despatx de l’Estat (després del navarrès Rafael Moneo).

“La combinació amb encert dels valors locals amb la dimensió universal” ha estat un dels arguments amb què el jurat va anunciar el passat mes de març la concessió del Pritzker a RCR Arquitectes. També la integració de la seva obra amb el paisatge i l’entorn que conceben i projecten des del seu estudi d’Olot.

L’any 1988 Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta van decidir crear a Olot el taller RCR Arquitectes. L’estadi d’atletisme del Tossols, el pavelló de bany i el Firalet són algunes de les seves obres a l’espai públic d’Olot. Tenen també la seva empremta altres iniciatives de l’àmbit privat com el restaurant i els pavellons de Les Cols i l’antiga foneria de Can Barberí convertida en el seu estudi de creació al carrer Fontanella.

El Teatre La Lira de Ripoll, la biblioteca Joan Oliver del barri de Sant Antoni a Barcelona, el museu Soulages a Rodés (França) i la biblioteca de Gant (Bèlgica) són altres treballs dels reconeguts arquitectes que cada estiu organitzen a Olot el Workshop RCR LAB·A. L’esdeveniment, que aquest any arribarà a la desena edició, tornarà a reunir professionals de l’arquitectura que durant tot el mes d’agost reflexionaran sobre diferents intervencions de millora de la ciutat i el territori.

RCR Arquitectes van crear l’any 1998 la Fundació Bunka amb l’objectiu d’“establir un punt d’activitat cultural humanista independent lluny dels centres tradicionals de les grans ciutats, participant així de la descentralització de la cultura i en la formació de nous models d’intercanvi”. El Workshop ha esdevingut un espai de trobada per als professionals de l’arquitectura i per a tots els ciutadans que participen de les conferències obertes al públic que s’hi programen. Can Barberí també acull, al llarg de l’any, altres activitats culturals amb el conseqüent retorn a la ciutat.  

Concessió de la 19a Medalla de la Ciutat d’Olot
Per la trajectòria professional dels RCR Arquitectes i la projecció internacional de la seva obra i, amb ella de la ciutat, l’Ajuntament d’Olot ha iniciat els tràmits per concedir-los la Medalla de la Ciutat. En el plenari d’aquest mes de juny es dóna compte del decret per fer possible el reconeixement i que continuarà amb la recollida de suports. L’alcalde Josep M. Corominas ha fet una crida “a totes les entitats i institucions que vulguin a fer-nos arribar el seu suport a concedir la Medalla de la Ciutat a RCR, l’equip d’arquitectes d’Olot que porta la ciutat a tot el món”.

L’entrega de la Medalla de la Ciutat és previst que tingui lloc la propera tardor. Els RCR Arquitectes rebran la 19a Medalla d’Olot, una distinció creada per l’Ajuntament per agrair i distingir les persones i entitats de la ciutat que han destacat en el seu àmbit d’actuació. 12 persones a títol individual i 6 entitats i associacions han tingut la Medalla de la Ciutat d’Olot. L’últim va ser, l’any 2014, l’empresari Pere Alzamora.imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat