OLOT, CIUTAT DE CIÈNCIA
OLOT, CIUTAT DE CIÈNCIA Aquest dissabte ha tingut lloc la primera activitat del projecte que la Universitat de Girona promou a 7 municipis per divulgar la recercaTreure la ciència dels laboratoris, les biblioteques, els tallers, les sales d’assaig i els despatxos i dur-la al carrer perquè es barregi amb la ciutadania. Aquest és el principal objectiu de ‘Ciutats de Ciència’, un projecte de la Universitat de Girona per apropar la recerca al territori i, en concret, a set ciutats de la demarcació, entre elles a Olot. La divulgació d’aquests continguts arribarà als ciutadans en diferents entorns del seu dia a dia: el carrer, les escoles i instituts i els restaurants de totes aquestes poblacions.

Aquest dissabte a Olot ha tingut lloc la primera de les activitats previstes. Ha estat el tret de sortida a la programació amb una acció de carrer sorpresa. Es tracta d’una flashmob organitzada pel Servei d’Esports de la UdG que compta amb la participació d’una trentena d’estudiants de la universitat i que aquest migdia ha tingut lloc a la Plaça Mercat d’Olot. L’objectiu és que els carrers de les ciutats científiques convisquin amb la recerca des d’ara fins a finals d’any a partir d’activitats programades i espontànies.

“Ciutats de la Ciència” també oferirà ‘Minuts Científics’. Un investigador de la Universitat de Girona divulgarà en veu alta, i en 5 minuts, els aspectes més destacats de la seva recerca.  

A les ‘Càpsules de Ciència’, representants del món acadèmic tractaran temes d’interès de la ciutadania des de punt de vista científic amb un ritme més pausat. La dinàmica consistirà en què ciutadans i investigadors comparteixin i debatin a l’entorn de temes com esport, vacunes, medi ambient, cervell i emocions, ciutats intel·ligents, fàrmacs, pesticides i alimentació, entre d’altres, amb els experts Víctor López, Àlex Latinjak, Marina Roldan, Núria Sala, Toni Pujol, Lluís Villar, Jesús Colprim, Miquel Rustullet, Ramon Brugada, Carmen Carretero, Josep Lluís de la Rosa, Josep Ricart, Guillem Picart, Remei Calm, Josep Vehí, Marta Planas, Lídia Feliu i Joan San.  

Per fer visible la ciència al carrer també es realitzaran ‘Itineraris científics’, uns recorreguts temàtics de la mà d’investigadors que passejaran per les poblacions tot explicant els secrets científics que amaguen els seus racons. A Banyoles, tindrà lloc una sortida micològica; a Olot, un itinerari energètic; a Figueres, un recorregut màgic-dalinià; a Girona i Blanes, un passeig químic; i, a Sant Hilari, una caminada entre boscos saludables.

Amb l’objectiu de promoure vocacions científiques, el projecte ‘Ciutats de Ciència’ s’introduirà a les escoles i instituts de les ciutats científiques. El programa de ‘Ciència a l’aula’ està coordinat pels investigadors Lino Montoro i Jesús Francès i compta amb la gastronomia local com a eix central dels tallers que es faran a les aules. En concret, els estudiants analitzaran el plat típic de la seva comarca i n’avaluaran els seus flavors (sabor, aroma i les sensacions tàctils, tèrmiques i auditives en el moment de la seva manipulació i consum). A més, descobriran els costos energètics domèstics i, en especial, a la cuina. Els estudiants explicaran el que han après per mitjà d’un vídeo de 2-3 minuts que, posteriorment, compartiran amb la resta d’escoles i instituts del projecte.

Des de fa dues setmanes, la recerca ja ha arribat a uns 300 establiments –entre restaurants, cafeteries i fleques– a partir de 150.000 tovalles individuals de paper en què s’anima els comensals a fer entreteniments científics entre plat i plat. A Olot, al Ciència a la taula hi participen 24 establiments.

A més d’Olot, Banyoles, Blanes, Figueres, Girona, Palamós i Sant Hilari Sacalm participen del projecte que pretén escampar la ciència pel territori a partir d’activitats per tal que ciutadans i investigadors comparteixin coneixements científics. Ciutats de Ciència’ és un projecte finançat per la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia i Competitivitat que pretén involucrar la societat i fomentar la seva participació en debats sobre recerca científica per mitjà d’activitats col·lectives entre ciutadans i científics.

Trobareu tota la informació del projecte a: http://ciutatsdeciencia.udg.edu


imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat