ANTONI CARRASCO GUANYA EL MARIAN VAYREDA
ANTONI CARRASCO GUANYA EL MARIAN VAYREDA Santiago Forné s’endú el Premi de Novel.la Juvenil i el de poesia queda desertL’obra Ploreu per vosaltres d’Antoni Carrasco és la guanyadora LI Premi Marian Vayreda de Prosa Narrativa 2017, el més important dels Premis Literaris Ciutat d’Olot, amb una dotació de 10 mil euros i la publicació per part de l’Editorial Empúries. El jurat del Marian Vayreda, format per Margarida Casacuberta, Josep M. Fonalleras, Carles Batlle, Marta Ramoneda i Josep Lluch n’ha destacat “el desplegament de la història oculta en els capítols o relats, una tensió ben treballada i un sentit últim obert i suggestiu”.

 

En l’obra que, segons el jurat, és un retrat de les darreres èpoques del segle XX a casa nostra, s’hi tracten temes com la relació entre pares i fills, la nostàlgia de la infantesa, dilemes èpics potent, el pes del passat i la difícil definició d’un sentiment identitari. Antoni Carrasco (Santa Coloma de Farners, 1957) viu a Barcelona i treballa al departament d’Ensenyament de la Generalitat. Fins ara ha publicat Saltimbanqui (Pagès Editors, 2002) i La segona lluna (Empúries, 2015), novel·la amb la qual va guanyar el Premi Just Casero 2014.

 

El jurat del Premi de Novel·la Juvenil, format de Josep Gòrriz, Josep Torrent,  Marta Costa-Pau, Dolors Garcia i Cornellà i Pau Joan Hernàndez, ha concedit per unanimitat el premi a Santiago Forné per L’exili d’Arsinoe Bauh, que rebrà 4.500 euros i Llibres del Segle publicarà la novel·la.

 

L’exili d’Arsinoe Bauh planteja el conflicte entre dues societat que habiten una a la regió dels Pirineus i l’altra al sud d’aquesta. La del sud és una societat moderna i en canvi la del nord ha renunciat a la tecnificació. Un personatge del sud vol veure com es viu a l’altre part, tot i que des del seu poble els consideren uns salvatges. L’obra és una variant positiva i creativa del clàssic Un món feliç. No és una obra repetitiva sinó que, a partir d’aquesta història, fa una recreació ambientada als nostres dies i en el nostre entorn. Josep Górriz, representant del jurat, ha dit:  “creiem que la literatura s’alimenta de literatura, i L’exili d’Arsinoe Bauh  exemplifica això, té un punt de partida, des del qual va més enllà i fa aportacions”.

 

Santiago Forné (Castelló de la Plana, 1959) viu a Catarroja i és professor d’escola d’adults tot i que actualment es troba en excedència voluntària. Fins ara ha publicat La dona infidel (Quaderns Crema, 2002), Conta’m la veritat sobre l’amor (Editorial Tria, 2010), L’últim estiu abans de Chicago (Editorial Tabarca, 2006), Màscares trencades (Editorial Tabarca) i L’últim linx (Editorial Bullent).

 

El jurat del Premi Joan Teixidor de Poesia integrat per D. Sam Abrams, Maria Rosa Font i Massot, Txema Martínez, Roger Costa-Pau i Rosa Vilanova ha declarat aquest premi desert.

 

En l’edició dels Premis Literaris Ciutat d’Olot 2017 s’hi han presentat 100 obres: 39 al Marian Vayreda, 55 al Joan Teixidor i 6 al de Novel·la Juvenil. El lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Olot s’ha celebrat al Museu dels Sants aquest dissabte 10 de juny. S’hi ha pogut veure una adaptació de l’espectacle Elisabetta, de la Companyia dell’Anima.

 imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat