LA ULTRA CLEAN MARATHON ARRIBA A OLOT
LA ULTRA CLEAN MARATHON ARRIBA A OLOT És una de les activitats que, al llarg d’aquesta setmana, se celebraran a la ciutatAquest dimarts 7 de maig, Olot ha acollit l’arribada de la tercera etapa de la Ultra Clean Marathon. Es tracta d’un acte organitzat conjuntament per la Xarxa de Custòdia del Territori , la Xarxa de Voluntariat Ambiental i l’Agència de Residus de Catalunya, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Obra Social “la Caixa”. Té com a objectiu principal conscienciar a la ciutadania de la importància de conservar els espais naturals i la necessitat de retirar els residus abandonats en aquests espais.

Els participants han sortit al matí de Ripoll i a les 5 de la tarda d'aquest dimarts han arribarat a Olot (al Firal petit), d'on aquest dimecres tornaran a sortir a les 7h del matí.
La tercera etapa de l'Ultra Clean Marathon és la primera etapa que s'ha fet corrent -les dues primers han estat en bici i les dues últimes seran en caiac- i ha completat els 40 quilòmetres que separen Ripoll d'Olot. En el decurs de l'etapa, els ambaixadors de l'Ultra Clean Marathon, Albert Bosch i Nicole Ribera, han estat acompanyats peer dos corredors més: Carlos Vázquez i Álex Palomino. Al pas per la Vall de Bianya també s'hi ha sumat un dels professors de l'Institut Bosc de la Coma.

Especialment emotiva ha estat l'arribada de la comitiva a Sant Joan de les Abadesses, poble natal d'Albert Bosch. Allí, l'Institut Escola Mestre Andreu ha fet una acció de neteja conjuntament amb l'Ajuntament. Alguns dels alumnes de l'Institut també s'han afegit a la cursa amb els dos ambaixadors durant durant un quilòmetre. De Sant Joan de les Abadesses els corredors han anat cap a Sant Pau de Segúries on els alumnes de l'escola Els Pinets també han contribuït a la neteja de l'entorn. L'etapa ha acabat al Firalet d'Olot on la Creu Roja de la Garrotxa, l'Institut de La Coma i l'Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa també ha fet una acció de neteja. Cal destacar que durant l'etapa d'avui s'han trobat les zones boscoses molt netes i els trams propers a les carreteres especialment bruts. Al llarg de l'etapa s'han recollit 60 quilos de residus (19 kgs d'envasos, 4,5 kgs de vidre i 36,5 kgs d'altres tipologies). El total acumulat des de diumenge, dia que va arrencar l'Ultra Clean Marathon, supera la tona: 1.025 kgs (110 kgs d'envasos, 22,5 kgs de vidre i 892,5 kgs d'altres tipologies). 

El podi final d'etapa de residus ha quedat configurat de la següent manera: 
- Residu més perillós: un tub d'escapament rovellat trobat per l'Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa. 
- Residu més habitual: envasos individuals prescindibles que fan que molts productes estiguin sobre-envasats. El premi ha sigut per l'Institut Bosc de la Coma d'Olot. 
- Residu més curiós: una copa de ceràmica trencada trobada per l'Institut Escola Mestre Andreu de Sant Joan de les Abadesses. 
Els premis els ha lliurat Josep M. Coromines, alcalde d'Olot. Els guardons són robots construïts amb residus gràcies a Joan Robots de la Fundació Itinerarium. 
 
Consulta el desenvolupament de l'etapa aquí.

Del 5 a l’11 de maig de celebra la Setmana Internacional del Compost (ICAW - International Compost Awareness Week). Es tracta d’una iniciativa que, des del 1995, se celebra anualment a diferents països durant la primera setmana de maig per informar i promoure l’ús del compost, explicar d’on prové, com s’ha d’utilitzar i quins són els seus beneficis.

Olot se suma a aquest celebració. El dimecres 8 de maig s’instal·larà una parada informativa a la Plaça Rector Ferrer. S’hi podrà conèixer la importància de realitzar un bon compost i s’obsequiarà a tothom que s’hi dirigeixi amb compost provinent de la Planta de Compostatge de la Garrotxa. El dissabte 11 de maig al llarg de tot el matí, tothom qui vulgui podrà anar a les jornades de portes obertes que es celebraran a la Planta de Compostatge de la Garrotxa. Es faran visites guiades a les 11 i a 12.30h.

Del 10 al 12 de maig es celebrarà la 6a edició de la campanya Let's Clean Up Europe! És una acció comuna a tot Europa per conscienciar de la quantitat de residus que es deixen de forma incontrolada a la
natura i promoure accions de sensibilització a través de la recollida d'aquests materials.

A Olot, destaquen les actuacions organitzades per Creu Roja Garrotxa, l’Associació Naturalista de la Garrotxa i l’Associació Huruma. La Creu Roja realitzarà una activitat de neteja a la zona del Triai i la Moixina amb els nens i joves de l’entitat, l’Associació Naturalista de la Garrotxa una actuació de neteja aquest dilluns a la zona de la Garrinada el dilluns 6 de maig (a les 18h). Finalment, l’Associació Huruma, el dia 12 de maig de 11 a 13h realitzarà una actuació de neteja al Passeig Basàltic, amb sortida del Pont del Palau.


imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat