NOUS PROJECTES PER AJUDAR A TROBAR FEINA A PERSONES AMB MÉS DIFICULTATS D’INSERCIÓ
NOUS PROJECTES PER AJUDAR A TROBAR FEINA A PERSONES AMB MÉS DIFICULTATS D’INSERCIÓ Els bons resultats de la prova pilot realitzada l’any passat (amb un índex d’inserció del 75%) ha permès tirar endavant el projecteL’any passat, l’Ajuntament d’Olot va posar en marxa un programa de projectes innovadors i experimentals per tal de donar resposta a les necessitats del territori en l’àmbit de la ocupació. D’acord amb el Servei d’Ocupació de Catalunya, es va treballar en “Una nova oportunitat” que va consistir en un acompanyament personalitzat a la inserció de col·lectius amb dificultats, així com d’un seguiment formatiu d’adquisició d’hàbits laborals i orientació laboral per competències.

Després d’un període de cinc mesos, 9 de les 12 persones que van prendre part del programa van obtenir un contracte laboral. Per tant, es va aconseguir un 75% d’inserció dels participants (persones d’entre 20 i 59 anys en situació de vulnerabilitat que, tot i que havien participat en processos d’orientació, no aconseguien accedir a entrevistes o bé si finalment iniciava a la feina no li era possible mantenir-la). La bona resposta d’aquesta prova pilot va fer decidir als responsables de DinàmiG perquè pogués tenir continuïtat aquesta iniciativa. Aquest 2019 i amb el suport del SOC a través de programa Ubica’t, l’Ajuntament d’Olot posa en marxa aquest programa al qual s’hi podran acollir una trentena de persones.  

El regidor de Progrés Econòmic, Estanis Vayreda, ha assegurat aquest matí que “aquest és un dels programes en els que treballem per millorar l’ocupabilitat de col·lectius amb més dificultats d’inserció”. Segons Vayreda, “tot i que la ciutat ha reduït els últims anys la taxa d’atur, ara hem d’oferir una atenció més personalitzada a les persones que tenen més dificultats d’inserció”.

En paral·lel també es continuarà oferint els serveis d’orientació laboral a través de diversos programes en col·laboració amb el SOC que permetran orientar laboralment a més de 200 persones al llarg de l’any.

Una seixantena de contractacions durant el 2019
El Servei d'Ocupació de Catalunya ha resolt favorablement les peticions de DinamiG (Ajuntament d'Olot i Consell Comarcal de la Garrotxa) per a diferents programes de plans ocupacionals. Les resolucions del SOC permetran contractar 60 persones en situació d'atur de llarga durada que realitzaran treballs de millora a Olot i diferents municipis de la comarca al mateix temps que rebran formació, dins del seu horari laboral.

De la seixantena de persones que es beneficiaran dels plans ocupacionals, 16 s’encarregaran de tasques extraordinàries de neteja, 18 realitzaran suport en feines de jardineria, 9 realitzaran tasques de manteniment en general a diversos municipis d ela comarca, 2 donaran suport en noves tecnologies a l’aula de recerca de feina, 1 s’encarregarà de la promoció d’activitats al Nucli Antic, 1 s’incorporarà com a agent cívic per a campanyes de conscienciació ciutadana, 1 realitzarà campanyes informatives sobre reciclatge, i una altra realitzarà tasques a l’arxiu. 9 persones més són personal qualificat. Les  contractacions són d’un mínim de mig any i arriben fins a un any a jornada complerta.

Acompanyar els joves en la transició al  món del treball
Mitjançant el programa Singulars s’oferiran itineraris integrals (orientació laboral, formació i pràctiques en empresa) a 20 joves de la comarca d’entre 16 i 29 anys beneficiaris del programa de Garantia Juvenil. A més a més es compta amb la figura del Referent d’Ocupació Juvenil que oferirà orientació laboral específica per joves i que actuarà com a punt de connexió entre tots els serveis que s’ofereixen als joves.

El mercat de treball a Olot i la Garrotxa
L’any 2018 s'ha tancat a Olot amb 1.426 persones a l’atur, un 1,60% menys que l’any 2017 que se situava en 1449. La taxa d’atur es situa al 8,11%. Si comparem la mitjana de la taxa d’atur, el 2017 va ser de 8,81% i al 2018 es tanca amb una mitjana de 8,04% assolint els valors més baixos del últims 7 anys. Pel que fa a la comarca de la Garrotxa l’any 2018 ha acabat amb 2.093 persones a l’atur, un 1,18% menys que un any enrere i la taxa es situa al 7,49% no arribant en cap mes de l’any al 8%, fet que no es donava en els últims 10 anys. Pel que fa a l’afiliació de la Seguretat Social, a Olot el mes de novembre de 2018 (últimes dades disponibles) hi havia 12.203 persones afiliades, 392 més que en el 2017.

Durant el 2018, des de l’àrea d’ocupació de DinàmiG s’han orientat un total de 220 persones de manera puntual i 61 han realitzat orientació per competències. En aquest últim cas s’ha treballat amb perfils generalment amb estudis de nivell mig a universitaris. Paral·lelament dins els diferents programes subvencionats pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el Fons social Europeu s’han atès 340 persones, generalment perfils amb baixa ocupabilitat, aturats de llarga durada i amb baix nivell formatiu (20 joves atesos amb el Fem Ocupació, 160 usuaris del Treball als Baris, 150 del programa Ubicat i 10 més amb els innovadors). 
 
També aquest 2018, s’han publicat 331 ofertes a la borsa de feina amb un total de 384 persones demandades (alguna de les ofertes buscaven més d’un candidat). Això ha permès trobar feina a 340 persones. Els sectors que més ocupació han generat en relació a les insercions comentades són sector serveis (majoritàriament comerç 17’68%, neteja 10’93% i hostaleria 9%) suposant un 60’45% del total i indústria (majoritàriament peons) en un 36,01% del total de les insercions generades.

Des de l’Àrea d’Ocupació de DinàmiG s‘ha realitzat una jornada speed dating en el sector comerç en el que hi varen participar un total de 9 empreses de la comarca i 52 candidats que, de moment, ha suposat un total de 10 noves insercions.imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat