VITRINA DEL TRIMESTRE DE L’ARXIU
VITRINA DEL TRIMESTRE DE L’ARXIU Dedicada al cinquantenari de la mort de Josep M. Mir Mas de XexàsLa Vitrina del Trimestre de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa presenta una mostra documental i bibliogràfica per recordar el cinquantenari de la mort de Josep M. Mir Mas de Xexàs (Olot, 1900-Tossa de Mar, 1968), un dels personatges més singulars i polifacètics del panorama cultural olotí del segle XX: pintor, ninotaire, crític d’art, escriptor, periodista, polític i activista cultural.

L’etapa de plenitud de Josep M. Mir Mas de Xexàs se situa entre els anys 1924 i 1934. En aquesta dècada, duu a terme una intensa activitat com a pintor (amb exposicions a Girona, Barcelona i Madrid) i com a caricaturista (en la premsa local). És, sobretot, un dels impulsors de la Revista d’Olot (1926-1928), una publicació cultural mensual d’una gran qualitat. En aquesta revista, Mir hi escriurà articles literaris, ressenyes artístiques i hi dibuixarà caricatures de personatges de l’època. També publica El llibre en la cultura social (1928) i República i autonomia (1934), amb pròleg de Carles Rahola.

L’any 1934 Josep M. Mir pateix una malaltia psiquiàtrica greu que l’obligarà a ingressar temporalment en un sanatori. Tot i que després de la Guerra Civil recomença la seva obra pictòrica i literària (amb un canvi d’estil radical), no serà fins a inicis de la dècada dels anys cinquanta que reprendrà la seva vida pública cultural. Col·laborarà en el setmanari ¡Arriba España! i a Ràdio Olot com a crític d’art, i impulsarà la creació, l’any 1955, del Cràter d’Art, una cenacle de trobada, debat i exhibició artística. L’any 1962 presenta la seva última exposició individual, a Girona.

La mostra es podrà visitar fins al 28 de febrer a la sala de consulta de l’Arxiu en l’horari habitual d’obertura d’aquest centre.imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat