COMENÇA LA INSTAL.LACIÓ DELS SUPORTS MULTIFUNCIONALS DE LA PLAÇA MAJOR
COMENÇA LA INSTAL.LACIÓ DELS SUPORTS MULTIFUNCIONALS DE LA PLAÇA MAJOR Han de millorar la il.luminació i sobretot la seguretat del sistema actualLa necessitat de disposar d’un nou sistema de suspensió d’engalanament de la plaça Major va ser l’inici del projecte Llum Major. “La voluntat de millorar-ne les condicions de seguretat i que no tingués afectació a les façanes dels edificis més propers, va ser el punt de partida de l’actuació que, al mateix temps, ve a resoldre una altra mancança detectada: la qualitat de la il·luminació” ha explicat el regidor de Serveis Urbans i Espai Públic, Josep Gelis.

 

Els arquitectes Eduard Callís i Guillem Moliner (unparelld’arquitectes) són els autors del projecte Llum Major, promogut per l’Ajuntament i que contempla la col·locació de quatre suports multifuncionals en els extrems d’un dels espais públics més representatius i utilitzats per a la celebració d’activitats de la ciutat. Cada columna està formada per una estructura de tubs de poc més d’onze metres d’alçada. Parteix d’una part més gruixuda que es divideix en tubs de menors dimensions per donar una aparença més lleugera al fanal, ja que s’hi pot veure a través d’ell. És un recurs habitual dels fanals modernistes, com els projectats per Antoni Gaudí o Pere Falqués a Barcelona. L’estructura tubular també té un altre paper cabdal; el flux que projecten les lluminàries és captat per l’estructura, amplificant així la sensació de lluminositat. “El seu perfil recorda un fanal clàssic i també a l’estructura interna del cos dels gegants antics sobre un entramat de fusta” va explicar l’arquitecte Eduard Callís durant la presentació del projecte el passat mes de novembre.

 

Cada columna s’equipa amb una corona de vuit lluminàries Led de llum blanca càlida i un projector central de llum de color RGB. El nou enllumenat serà més uniforme i permetrà una reducció del 60% del consum elèctric. El conjunt es controlarà punt per punt amb un sistema de domòtica, permetent adaptar les condicions d’il·luminació a l’activitat. Es programaran un mínim de tres enceses bàsiques: la llum de posició (per no deixar a les fosques la plaça durant la celebració de concerts o espectacles), l’enllumenat convencional i la llum focalitzada a l’espai central. El nou sistema de suports permetrà una disposició de cablejat en requadre i en diagonal, a dues alçades diferents: abastant una àrea de 27 per 19 metres. Quan no hi hagi actes excepcionals la plaça quedarà lliure de cablejat aeri, contribuint també a una millora qualitativa de l'espai públic.

 

Aquest dilluns han començat les obres d’instal·lació dels nous suports multifuncionals. L’obertura de rases i el desmuntatge del sistema actual seran els primers treballs que es portaran a terme abans de la instal·lació de les columnes, que es preveu que estiguin en funcionament durant la primera quinzena de novembre.

 imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat