MÉS DE 600 PARTICIPANTS AL ROBOLOT
MÉS DE 600 PARTICIPANTS AL ROBOLOT Un humanoide que interactua amb humans o bombolles de sabó que fan entendre les matemàtiques són algunes de les novetatsAquest dissabte i diumenge Olot acollirà el Robolot 2017, el certamen de robòtica didàctica de referència a Catalunya que enguany arriba a la 16ena edició. Un cap de setmana en el que es duran a terme xerrades, tallers, demostracions i concursos de robòtica didàctica. El primer tinent d'alcalde Pep Berga ha subratllat "la fantàstica resposta del Robolot que destaca per la seva dimensió pedagògica i l'aproximació a la robòtica que ens permet fer a públics de totes les edats".

Nou rècord de participants
Aquest 2017 el Robolot ha tornat a batre rècord de participants superant els 600 inscrits. Sumant acompanyants i públic que visitarà els diferents espais del certamen s’arribarà al miler de persones que aquest proper cap de setmana passejaran per Olot i gaudiran de la robòtica didàctica. Aquest, és un any clau, ja que Robolot Team, entitat sense ànim de lucre  organitzadora de l’esdeveniment Robolot, ha culminat l’abast del projecte, que permet participar a TOTES LES FRANJES D’EDAT del sistema educatiu, és a dir des de l’Educació Infantil fins als universitaris, passant per totes les etapes d’educació primària , secundària i Formació Professional. Per primer cop, hi haurà espai de participació de escoles  per a nens i nenes a partir de P3, on es treballaran amb els Beetbots, unes petites abelles robòtiques que ajuden als petis a iniciar-se amb el treball del pensament computacional.

Robots que responen a sentiments
Enguany s’estrena i impulsa al Robolot 2017 una categoria de  projectes STEAM.  Els projectes STEAM treballen de forma transversal disciplines relacionades amb Ciències , Tecnologies, Enginyeria , Art i Matemàtiques. En aquest sentit doncs, es crearà un espai d'exposició i intercanvi d'experiències anomenat  STEAMOLOT on es podran veure gran part dels projectes treballats per docents de tota Catalunya, així com participacions estatals i internacionals.

Entre ells destaca “Pepper” un robot humanoide que entén el llenguatge i que interactua amb les persones. Es tracta d’un prototip de l’escola d’enginyeria en informàtica i robòtica, Imérir, de Perpinyà que es podrà veure al Robolot 2017. També es presentarà al certamen la construcció didàctica d’una màquina de videojocs, construïda  per un alumne de Granada que cursa 2on. Aquest mateix estudiant mostrarà també un dispositiu per a mesurar la qualitat de l’Aire.

Bombolles de sabó i geometria
La Jornada d’Intercanvi d’experiències inclou aquest 2017 projectes i experiències en tots els nivells educatius, des de l’Educació Infantil fins a la Universitat, passant per tots els nivells d’educació primària , secundaria obligatòria, FP i Batxillerat.
Però a banda dels docents, les xerrades també estan obertes al públic en general. En aquest sentit destaca especialment la conferència que impartirà Antoni Aubanell titulada “bombolles de sabó i geometria”, en la que explicarà, d’una manera divertida i diferent, com la matemàtica serveix per explicar, descriure i predir fenòmens naturals. Aubanell va rebre el primer premi europeu a la convenció Science on Stage per aquesta ponència que ara podrem viure a Olot.

Una nova seu
Una de les novetats del Robolot 2017 és la incorporació d’una nova seu. Estarà ubicada sobre la Sala el Torín i acollirà tan treballs de robòtica com projectes tecnològics diversos.  L’objectiu és tenir més espai per a desenvolupar els diferents concursos i donar cabuda a la nova franja d’edat dels participants.

Consolidació de l’aposta educativa
El Robolot és una certamen que es diferencia d’altres competicions de temàtica similar per la seva vessant educativa. En l’edició del 2017 es vol reforçar aquest aspecte introduint diferents canvis:
Els tallers, obert a qualsevol jove interessat,  tractaran les temàtiques de la impressió en 3D, programació amb Scratch (popular llenguatge d’aprenentatge creatiu), programació gràfica amb Snap per Arduino i construcció de robots amb Lego.  Aquests tallers, incorporaran una sortida guiada a tots els espais del Robolot per tal que els joves vegin “in situ” aquelles coses que estaran treballant a l’aula. 

S’ha repensat la dinàmica de Robolot i l’estructura del propi concurs per tal de donar més protagonisme als alumnes participants, per tal que puguin gaudir de molt més temps de participació activa. Una de les fórmules per a aconseguir-ho és el de  potenciar més la participació que  la competició.
La nova seu sobre el Torín permetrà exposar més treballs de robòtica educativa i disposar d’espai destinat a nous projectes

La impressió 3D com a eina d’aprenentatge
Un exemple d’això és a impressió 3D, una tecnologia que pot utilitzar-se en l'àmbit educatiu amb diferents estratègies i objectius. Es mestres, de diferents matèries del currículum, poden crear objectes que permetin plantejar activitats didàctiques basades en l'ús d'aquestes creacions. Al Robolot 2017 es presentaran ponències de treballs  que han estat dissenyats amb aquesta mirada per donar suport físic a activitats de matemàtiques, llengües i tecnologia.

Premis educatius
El Robolot vol oferir als estudiants la possibilitat de viure experiències que complementin la seva formació. En aquest sentit els guanyadors tindran accés a un ampli ventall de premis com són equips didàctics destinats a ampliar la formació o  estades a empreses pioneres i centres de recerca, entre d’altres.

Una edició com la d’aquest 2017 no podria ser possible sense el suport de l'Ajuntament d'Olot, la Fundació Princesa de Girona, associació empresarial EURAM, Wattia, Tavil, Innova Didàctics,  UdG i CSIC.


imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat