OLOT DEDICA UN CARRER A JOAN AGUSTÍ i SURROCA “EN GRIDÓ”
OLOT DEDICA UN CARRER A JOAN AGUSTÍ i SURROCA “EN GRIDÓ” Situat al barri de Sant Miquel, a pocs metres de l’antic cinema Gridó, vol ser un homenatge a aquest emprenedor que va portar l’electricitat a Olot 

La ciutat d’Olot dedica un carrer a Joan Agustí i Surroca. Aquest divendres a 2/4 d’1 del migdia una representació de l’Ajuntament i dels seus familiars visitaran el carrer que, a partir d’ara, porta el seu nom. El ple del passat mes d’abril va aprovar per unanimitat la proposta aprovada per la Comissió de Nomenclàtor de donar el nom de Joan Agustí i Surroca al carrer situat entre l’Avinguda Girona i el carrer Sant Miquel. Els seus besnéts Narcís i Maria Angels han explicat que "ha estat una reivindicació de molts anys poder aconseguir aquest carrer". Ho han assegurat a la presentació que aquest matí ha tingut lloc al Saló de Sessions amb el regidor de Cultura, Pep Berga, i l'alcalde Josep M. Corominas que han destacat "el reconeixement més que merescut a un emprenedor que si visqués avui segur que faria una aposta per les noves tecnologies i el territori, valors que ens agrada posar de relleu i promoure com a ciutat".

Joan Agustí i Surroca. Pioner industrial (1848-1920) més conegut com “en Gridó” va destacar pel seu esperit emprenedor que li va permetre aconseguir la concessió estatal d’un salt d’aigua del riu Fluvià al seu pas per la casa pairal. Aprofità la força hidràulica per construir i explotar un molí fariner. Posteriorment se li concedí un altre salt d’aigua que, sumat al que havia adquirit el propietari de l’altra banda del riu, el van convertir en propietari de tot el cabal del Fluvià fins a Camallonga.

El seu esperit emprenedor i pioner el va portar a dur a terme la primera transmissió de força elèctrica de l’estat i la instal·lació del primer dinamòmetre que li permetia calcular els cavalls de força que cedia. L’any 1893 va rebre permís de l’Ajuntament d’Olot per portar la llum elèctrica a la ciutat i, curiosament, primer va arribar a les cases abans que a l’enllumenat públic. Amb els anys també va fer arribar la llum a Castellfollit de la Roca, Sant Joan les Fonts i Montagut, a més d’instal·lar la primera central tèrmica d’Olot que va permetre donar un molt bon serveis gràcies a la possessió d’una turbina de recanvi que evitava les possibles apagades.

Nascut a Can Puigdevall (Batet), Joan Agustí i Surroca va ser una persona compromesa amb el territori i la seva gent. A més de la seva iniciativa pionera, també va destacar pel seu caràcter altruista i generós. Va decidir destinar una part del seu llegat a ajudes a les persones més necessitades.

75 anys de la inauguració del cinema Núria
L’homenatge a Joan Agustí i Surroca coincidirà amb el 75è aniversari de la inauguració del cinema Núria. El 7 de setembre de 1943 va obrir les portes la sala de cinema al número 8 del carrer del Carme. Va ser Joan Agustí i Pujol (1906-1965) nét de Joan Agustí i Surroca el que va optar per reconduir el negoci de la producció i distribució de l’electricitat de la Garrotxa a l’exhibició cinematogràfica. Així va ser com va néixer el Cinema Núria i, a partir de 1964, s’hi va afegir el cine Gridó. A Girona, i després de l’experiència d’Olot, en Joan Agustí va posar en marxa l’any 1945 el reconegut Cine Teatre Ultònia.

L’any 1965, i després de la mort de Joan Agustí, el seu fill Narcís es va situar al capdavant del negoci. Ell va ser el que va donar un gran impuls i expansió a la trajectòria d’aquesta empresa familiar que actualment, amb el nom d’OCINE, és una de les principals companyies d’exhibició de l’Estat Espanyol. La tercera generació de la família Agustí està al capdavant de l’empresa, que gestiona 19 complexos amb més de 30.000 butaques. imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat