OLOT PROVA PILOT DEL PROGRAMA EUROPACE
OLOT PROVA PILOT DEL PROGRAMA EUROPACE És el programa Europace, implantat amb èxit a Califòrnia i que ara convertirà Olot en ciutat pilot a tot EuropaCada vegada anem prenent més consciència de l’impacte de les nostres accions en el medi ambient i dels efectes que aquestes tenen sobre el canvi climàtic. Aquest aspecte afegit als preus actuals de l’energia d’origen fòssil fa que comencem a incorporar el concepte de l’eficiència i l’estalvi energètic en molts dels aspectes quotidians de la nostra vida. Als habitatges particulars, tot i que ja es comencen a fer petites accions (canviar les bombetes tradicionals per llums led o revisar la potència contractada) encara queda molt camí per córrer.

A Olot els edificis residencials són el segon causant de les emissions de CO2 (un 28%), darrera del transport (que suposa un 44%). En el cas dels habitatges hi ha un important paquet de millores que es poden fer orientades a l’estalvi i/o a la reducció d’emissions. Aquestes poden anar des de les més bàsiques com el canvi d’una caldera o la millora dels aïllaments a la utilització d’energies renovables (plaques fotovoltaiques, geotèrmia, biomassa...) o més sofisticades com la utilització de l’Internet de les coses per monitoritzar i prendre decisions en relació al consum energètic a casa.

Aquestes millores poden suposar una inversió per la qual no sempre tenim els recursos necessaris. Una opció podria ser demanar finançament a una entitat bancària, però normalment els interessos i el termini de retorn generen uns costos de finançament força elevats que poden dificultar la presa de decisió. Des de l’administració s’ha provat d’incentivar aquest tipus d’inversió amb programes de subvencions a fons perdut, encara que fins al moment hagin obtingut gaire bons resultats.

Programa PACE

Per resoldre aquesta qüestió el programa PACE (Property Assessed Clean Energy) ofereix ja des de fa 8 anys als Estats Units un innovador mecanisme de finançament de les millores d'eficiència energètica en edificis residencials i comercials. Quan un particular o empresa vol emprendre un reforma per implantar mesures d’eficiència energètica, el PACE posa al seu abast un finançament associat a la propietat que es pot tornar en un termini de fins a 20 anys. El programa ha demostrat que a més de generar un important estalvi en la despesa energètica i una millora en la qualitat de vida i confort dels usuaris, facilita la creació local de llocs de treball en l’àmbit de l’economia verda amb diversos graus de qualificació. Alguns resultats del PACE als EUA són els 4.000 milions de dòlars en projectes finançats, els 40.000 llocs de treball creats i les 148.000 llars rehabilitades en temes d’eficiència energètica.

Recentment la Comissió Europea ha conclòs en un estudi que seria molt més eficient adaptar un model similar al PACE a Europa que continuar amb una política de microsubsidis que només aconsegueix un impacte marginal.

Olot, prova pilot de l’EuroPACE
Olot com a capital de la comarca de la Garrotxa és un territori que ha destacat per saber convertir en oportunitats de desenvolupament el fet d’estar en un territori altament protegit. Un exemple d’aquest fet és el desenvolupament d’un model de turisme sostenible articulat a través de la Carta Europea de Turisme Sostenible. Actualment en l’àmbit de l’energia té clar que vol assumir un rol pioner i exemplar en qüestions de transició energètica. Exemples d’això en són la Xarxa Espavilada o les accions del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES), que a partir de l’anàlisi de l’inventari d’emissions dels diversos sectors, l’anàlisi dels equipaments i de l’enllumenat i de la participació ciutadana, pel període 2013-2020 s’han planificat 61 accions que reduiran l’emissió de GEH a l’atmosfera en un 19,68 % i que, sumades a les ja realitzades, permetran assolir per l’any 2020 l’objectiu de reduir més d’un 20% (concretament un 20,23 %) amb una inversió de més de 240M€ pel tot el període.

Per fer un pas més endavant, l’Ajuntament d’Olot s’ha fixat en el programa PACE com una excel·lent oportunitat per incentivar les inversions en eficiència i estalvi energètic en habitatges de la ciutat. Per aquest motiu es postularà com a prova pilot per testar el primer programa PACE a Europa. Això es preveu fer en el marc d’un projecte finançat per la Comissió Europea (Horizon 2020) que té per objectiu l’adequació del programa americà a nivell europeu. L’alcalde d’Olot, Josep M. Corominas, ha subratllat que “el projecte neix de la sensibilitat de persones que creuen en la necessitat de continuar avançant en temes d’eficiència energètica i del compromís que tenim, com a ciutat, de fer passos decidits en projectes innovadors i que ens converteix en capdavanters a nivell de país“.

La gerent de DinàmiG, Arianda Villegas, ha anunciat que “ja s’ha creat un comitè assessor per al Programa del qual en formen part tant tècnics de l’Ajuntament com representats dels diversos actors que formen part d’una transacció PACE”. Aquesta comissió, segons Villegas “està ajudant a identificar les oportunitats i també els esculls en el disseny i implementació del programa”. Les previsions són que al llarg del 2018 es dissenyi i planifiqui el programa i que aquest entri en funcionament al 2019.

Jane Elias, coordinadora del programa PACE a Sonoma (Califòrnia)
Per començar a treballar l’Ajuntament s’ha posat en contacte amb el comtat de Sonoma, a Califòrnia que ha estat un dels primers territoris en aplicar el PACE i on s’ha obtingut els millors resultats per tal de conèixer a fons la seva experiència. Per això avui ha visitat Olot Jane Elias, directora del programa d’independència energètica del comtat de Sonoma i membre del Comitè Executiu de PACENation, l‘associació que promou la implantació d’aquest projecte. Elias ha destacat els resultats obtinguts per al PACE a Sonoma “i la voluntat que Olot implanti una prova pilot a nivell d’Europa”.
 
La jornada ha començat avui amb una rebuda institucional a les 10 del matí a l'Ajuntament d'Olot i seguidament es desplaçarà fins a Can Jordà on pronunciarà una conferència sobre el programa PACE als Estats Units i realitzarà un taller per tractar aspectes més pràctics en relació a la implementació el mateix i les claus del seu èxit.

Més informació
- http://pacenation.us
- http://sonomacountyenergy.org
- http://cordis.europa.eu/result/rcn/176594_en.htmlimprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat