EL GRAN DICTAT POPULAR
EL GRAN DICTAT POPULAR Aquest Sant Jordi arriba a la 5a edicióEl 2015 va ser la primera vegada que el Servei de Català d’Olot-la Garrotxa va organitzar el Gran Dictat Popular de Sant Jordi. L’objectiu era doble: per una banda, desestigmatitzar el dictat, i per això es comptaven els encerts i no pas els errors i, per l’altra, celebrar Sant Jordi amb una activitat lúdica que es relacionés amb la llengua. Aquell any l’escriptor que va fer el conte va ser Josep Torrent i hi van participar 85  persones.  A  la  mitja part,  es  va fer  un homenatge a Ovidi Montllor, amb una lectura de cançons seves a càrrec de diverses parelles lingüístiques.

El 2016 el Gran Dictat va consolidar alguns patrocinis: el de la primera categoria, amb un premi col·lectiu per a l’aula del nen o nena guanyador, a càrrec de l’Institut Municipal d’Educació, i el de la segona categoria, amb una ruta guiada en caiac a càrrec de Kayacking Costa Brava. En aquella ocasió, el premi de la tercera categoria va ser un sopar per a dues persones i una ruta en bicicleta. Aquell any, el conte motiu del Gran Dictat va ser de Francesc Serés, i a la mitja part va tenir lloc una lectura de textos adaptats del Llibre de les bèsties amb motiu de l’Any Llull. Hi van participar 98 persones.

El 2017, el Gran Dictat Popular va comptar amb 88 participants i l’activitat va coincidir en el temps amb el festival Sismògraf. És per això que el conte, escrit per Maribel Torres, a la mitja part va ser ‘ballat’ per Laia Santanach, amb l’actuació de dansa “Ballant, ballàvem”. Aquell 2017 es va consolidar el patrocini de la tercera categoria, ja a càrrec de Turisme Garrotxa, amb un premi especial: una nit per a dues persones en una casa rural de la Garrotxa, amb esmorzar inclòs.

El 2018, el Gran Dictat va deixar la plaça del Teatre (actualment plaça de l’U d’Octubre) per les obres del Firal, i es va traslladar a la plaça de Campdenmàs. El conte va ser escrit per Àgata Losantos i es va centrar en la figura del poeta Joan Maragall, perquè a la mitja part l’ICCO va oferir l’espectacle d’Anna Martínez Al mar-Maragall. Hi van participar 68 persones.

Aquest 2019 celebrem la 5a edició del Gran Dictat Popular de Sant Jordi. Tornem a la plaça de l’U d’Octubre, amb un conte Jenni Rodà i una actuació dels alumnes de l’Escola Municipal de Música d’Olot. Enguany, aquesta activitat s’ha inclòs dins el+MOT, amb el lema “Sant Jordi mediterrani”, i la història té aquest mar de protagonista. TotS els escriptors que han col·laborat en el Gran Dictat o són garrotxins o tenen llaços importants amb aquest territori i el dictat no ha estat un dictat, sinó la lectura d’una història a càrrec de l’autor/a, que els participants tenen al davant i on falten paraules, que els participants han d’anar escrivint a mesura que escolten el conte.

La presentació del Gran Dictat ha tingut lloc aquest dijous 21 de març al Saló de Sessions de l'Ajuntament d'Olot. Ha anat a càrrec de la regidora Mar Roca; Ester Santaló, responsable del Servei de Català i l'escriptora Jenni Rodà. 


imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat