ESGLÉSIA DE SANT ESTEVE
ESGLÉSIA DE SANT ESTEVE Dimecres 27 de març se celebrarà el 810è aniversari de l’arribada del jueus de Bésiers a Olot i es presentarà la làpida sinanogalActe de celebració de l’arribada dels jueus de Bésiers a Olot, l’any 1209, fugint de la primera Guerra Càtara. Es van refugiar a Olot on van viure aproximadament fins al 1214/15. A part de la importància del fet, és que com a comunitat establerta i per tant com a comunitat organitzada a Olot es van crear les estructures religioses que feien possible el culte i els seus rituals religiosos, com la creació d’una sinagoga. D’aquest fet històric en va quedar la làpida sinagogal, làpida inagural de la sinagoga o commemorativa d’aquests fets i que posteriorment va ser utilitzada com a ara d’altar. Va sortir a la llum l’any 1933, en ser dipositada a la nova capella del cementiri i en ser aquesta cremada l’any 1936, es va descobrir la inscripció hebrea.   Va passar primer al museu bíblic de Girona i més tard retornada a Olot.  Des de llavors (anys 50) va quedar dipositada al Museu-Tresor de Sant Esteve. Va ser estudiada i interpretada erròniament com a provinent de Besiers. Ara i gràcies a la comunitat jueva de la ciutat francesa, el seu ajut, els seus document i bibliografia ara sabem part de la seva història real i la importància que té per a la ciutat d’Olot.

L’acte de commemoració dels 810 anys de l’arribada dels jueus de Besiers a Olot i la presentació de la làpida sinagogal i la seva història serà el proper dia 27 de març a l’església de Sant Esteve. Aquest matí Carme Grau, de l'Associació d'Amics de Sant Esteve, i el regidor de Cultura, Pep Berga, han presentat els actes de la setmana que ve al Saló de Sessions de l'Ajuntament.

L’objectiu és que tothom conegui aquesta peça, compartir amb la comunitat jueva i els representants de l’Ajuntament de Besiers aquesta jornada sobre la història de la làpida que uneix a les dues poblacions, Olot i Besiers, i alhora també es vol aprofitar per fer la presentació del curs d’art i història d’enguany, dedicat a l’edat mitjana i al món jueu a la nostra ciutat i al nostre país i que excepcionalment serà amb conferènces i excursions a Besiers, Besalú i Girona, tres centres amb important presència jueva i lligats a la nostra història.


imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat