PRESENTACIÓ DEL DOCUMENTAL “TALIBÉS. INFANTS ESCLAUS A L'ÀFRICA OCCIDENTAL
PRESENTACIÓ DEL DOCUMENTAL “TALIBÉS. INFANTS ESCLAUS A L'ÀFRICA OCCIDENTAL S'estrena aquest dissabte a les 19h als Cines OlotAquest dissabte 11 de març tindrà lloc la presentació del documental “Talibés. Infants esclaus a l'Àfrica Occidental”, produït per la Fundació Talibés i amb la col·laboració del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat d’Olot. El projecte també ha comptat amb la participació dels ajuntaments de Figueres, Banyoles i Platja d’Aro.

El documental, dirigit per l’olotí Marc Vila Serra, denuncia la situació d’esclavatge dels nens talibés del Senegal. Els talibés són nens de l'Àfrica Occidental d'entre quatre i 14 anys que han estat lliurats pels seus pares -generalment agricultors sense recursos- als marabús, els mestres de les escoles alcoràniques. Temps enrere, aquest costum, molt arrelada a la cultura del Senegal i Guinea Bissau, permetia que molts nens tinguessin la possibilitat d’escolaritzar-se i de portar una vida digna. Les daares, aquestes escoles alcoràniques, estaven situades al camp i combinaven l'ensenyament amb els cultius estacionals; eren, doncs, econòmicament autònomes i oferien als talibés una existència digna. Però en l'actualitat la situació ha canviat radicalment. Les daares s'han traslladat a les ciutats, ja no cultiven les terres; i els mateixos marabús, que abans es preocupaven pel benestar dels nens, ara els esclavitzen i els obliguen a pidolar pels carrers.

 

 

Segons Human Rights Watch més de 50.000 talibés pidolen als carrers de les ciutats del Senegal i Guinea Bissau. Aquests nens estan exposats a nombrosos perills, pateixen danys físics i psicològics, són víctimes d'abusos sexuals i no s'integren en el sistema educatiu del país. La vida dels talibés està marcada per les malalties, la inseguretat i la manca de futur.

 

Així, el documental denuncia la precària situació d'aquests nens i explica la tasca que realitza la Fundació Talibés, que des de fa més de 8 anys treballa al Senegal amb l'objectiu de millorar les condicions de vida d'aquests nens. El documental, de 43 minuts de durada, començarà a les set de la tarda als cinemes Olot. L’entrada és gratuïta. Un cop finalitzat, Àlex Estebanell i Txerno Yaya, fundadors de la Fundació Talibés, respondran les preguntes dels assistents en format de cine-fòrum.

Trobaràs el tràiler del documental aquí
 imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat