RESERVA’T EL 6 DE MAIG: ET NECESSITEM
RESERVA’T EL 6 DE MAIG: ET NECESSITEM 8a edició de la Marató de SangEl proper dissabte 6 de maig tindrà lloc la vuitena edició de la Marató de Sang. A partir de les 10h del matí i fins a les 10h del vespre, l’Hospici d’Olot tornarà a convertir-se en la seu de la Marató que comptarà amb més d’un centenar de voluntaris i voluntàries per fer-la possible. Al pati de l’Hospici i al primer pis s’hi instal·laran una cinquantena de lliteres ateses per professionals del Banc de Sang i Teixits de Girona i de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. Per a la Marató d’Olot, el Banc de Sang i Teixits  mobilitza tot el seu equip, que compta amb el suport d’efectius de l’Hospital que també col·laboren d’aquesta jornada solidària.

El dia 6 un cor gegant serà l’encarregat de marcar el ritme de les extraccions de sang mentre les activitats es programaran de forma ininterrompuda durant les 12h que durarà la Marató. Un aspecte important de la Marató d’Olot és la implicació del voluntariat. Més d’un centenar de persones, repartides en diferents espais de l’Hospici, ajudaran als donants i a la comissió organitzadora perquè aquesta vuitena Marató sigui novament tot un èxit. Per col·laborar fent de voluntari o voluntària, cal inscriure’s a la pàgina web del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa www.casg.cat 

La d’Olot és la Marató de Sang més èxit de Catalunya ja que en les darreres edicions ha superat amb escreix el miler de donacions. La directora del Segons el Banc de Sang i Teixits de Girona, Anna Millan, ha explicat que “Olot és un model a seguir pel número de donacions que s’aconsegueixen en un únic dia pel número d’habitants i perquè faci el que faci, com la marató de plasma, sempre aconsegueix un gran resultat”. I és que la d’Olot és la Marató amb més donacions realitzades per habitant a tot Catalunya i una de les iniciatives cabdals per col·laborar i fer augmentar les reserves de sang de totes les comarques gironines. L’última edició de la Marató d’Olot es van realitzar 1.320 donacions, gairebé el doble que al 2003 l’any en què va tenir lloc la primera convocatòria. Al 2015, hi van haver 195 nous donants i va reunir 130 voluntaris i voluntàries que van ajudar a fer possible, juntament amb les entitats i empreses, la que ja s’ha convertit en una de les activitats socials amb més impacte a la comarca.

“Estem a punt de celebrar la vuitena edició de la Marató que és un orgull per a la ciutat” ha afirmat l’alcalde Josep M. Corominas. Corominas ha afegit “vull fer una crida a tothom a participar-hi, especialment als joves perquè per primera vegada col·laborin d’aquest acte generós que pot salvar moltes vides i que a Olot s’ha consolidat com a una gran festa solidària de la ciutat”.

Olot també s’ha convertit en la primera ciutat de Catalunya que acull una Marató de Plasma. Dissabte passat al Torín es van realitzar 89 donacions a la primera experiència d’aquestes característiques que es porta a terme al territori català.


DEMÀ COMENÇA EL COMPTE ENRERE
La delegada a Olot de l’Associació de Donants de Sang, Mercè Traveria, ha explicat que “després de la presentació, demà divendres s’inicia el compte enrere per a la vuitena convocatòria de la Marató de Sang d’Olot”. Traveria ha recordat que “una pancarta situada davant de l’església de Sant Esteve començarà a descomptar els dies que falten per arribar al 6 de maig”.

“Posa’t les piles. Dóna sang” és el lema de la vuitena Marató de Sang d’Olot. El dissenyador Xevi Prat (demaneragràfica) és l’autor de la imatge i el cartell d’aquest any, que mostra dues piles de càrrega positiva i negativa acompanyades del text “Positiu? Bé! Negatiu? També!” com a reclam perquè tothom pugui donar sang a la Marató del dia 6.


QUI POT DONAR SANG?
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 65 anys que pesi més de 50 quilos. Cal tenir aquest pes mínim, perquè en cada donació es recull una quantitat estàndard per a tots els donants (450 ml). A la Marató d’Olot, 350 nois i noies poden donar sang per primera vegada. Són els que acaben de complir 18 anys i que, per tant, poden participar de la Marató i, a partir d’ara, de la resta de jornades.

Segons dades del Banc de Sang i Teixits, més de 12.600 joves de menys de 25 anys van donar sang per primera vegada durant el 2016, xifra que representa un 7% més que l’any anterior. En total, l’any passat més de 34.500 persones es van estrenar en la donació de sang d’un total de 186.670 donants.


imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat