EL RIU FLUVIÀ I ELS TOSSOLS, PROTAGONISTES D'EXPOSICIONS
EL RIU FLUVIÀ I ELS TOSSOLS, PROTAGONISTES D'EXPOSICIONS S'inauguren aquest dissabte a la Sala Oberta i Sala Oberta2 del MuseuAquest dissabte 11 de febrer, a les 12 h, s’inaugura a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa una exposició dedicada al riu Fluvià, a tota la seva trajectòria i abordant diferents punts de vista. La mostra és el resultat de més de dos anys de treball col·laboratiu entre els Museus d’Olot, els Museus de Banyoles i el Museu de l’Anxova i la Sal de l’Escala. Aquest dissabte també s’obre una exposició dedicada als tossols, comissariada per Llorenç Planagumà que parla d’aquest característics i singulars  elements  geològics  que tenim a la comarca de la Garrotxa.


Comissariada per Carles Bayés, l’exposició “Fluvià, tres comarques un riu”, vol donar a conèixer la riquesa i els valors del riu Fluvià a la gent del territori per tal el valorin, se l’estimini i, així, siguin actius en la seva preservació i protecció. L’exposició està creada a partir de tres premisses: transversalitat (es tracta el riu Fluvià des de diferents àmbits), diversitat (el Fluvià presenta realitats i característiques molt diferents al llarg de tot el seu recorregut) i singularitat (posant èmfasi i destacant aquells aspectes que són únics i particulars d’aquest riu, com el fet que es tracta de l’únic riu d’entitat de Catalunya que no té embassaments).

L’exposició tracta el riu Fluvià des de diferents punts de vista: el medi físic, usos i patrimoni, paisatge, meteorologia, entitats ecologistes i medi natural. L’element central és una maqueta de tot el curs del riu Fluvià damunt la qual s’hi projecta un audiovisual. A banda de l’exposició, s’ha preparat un programa d’activitats complementàries: diverses xerrades sobre el Fluvià, visites guiades comentades a càrrec del seu comissàri i sortides de camp a l’entorn del riu a la Garrotxa. A més, a la mateixa Sala Oberta, s’hi troben activitats especialment pensades per anens i nenes a partir de 5 anys.

Aquesta producció ha estat possible gràcies al treball conjunt dels Museus d’Olot, els Museus de Banyoles i el Museu de l’Anxova i la Sal de l’Escala. Una col·laboració que va néixer motivada pel fet d’implicar en el projecte museus de les tres comarques per les quals transcórrer el riu Fluvià i que, a la vegada, formen part tots tres de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona. Compta, a més, amb la implicació de nombroses instucions i també persones a nivell particular que han participat en el projecte des de diferents perspectives: socials, ecologistes, naturalistes, històriques, etc.

A Olot és el primer lloc on es pot veure. A la tardor s’inaugurarà a Banyoles i, durant el 2018, s’instal·larà a l’Escala. També l’han sol·licitat Can Trona, a la Vall d’en Bas, i el Parc Natural dels Aiguamolls dels Empordà, de manera que l’exposició estarà activa almenys fins al 2019.


“TOSSOLS, TURONS DE LAVA I HISTÒRIA”
Aquest mateix dissabte 11, a les 18 h, s’inaugura a la Sala Oberta 2 una exposició dedicada a la divulgació del valor dels tossols, uns elements geològics molt singular que tenim a la comarca de la Garrotxa. Són petits turons que es localitzen en determinades colades de lava de la zona Volcànica de la Garrotxa. Tot i que per la gent de la zona són molt habituals, cal destacar que només se n’han descrit a la Garrotxa i a Islàndia.

Una exposició que té també un important caràcter divulgatiu i que ha estat possible gràcies a la col·laboració d’un bon nombre d’implicats, sota el comissariat del geòleg garrotxí Llorenç Planagumà.imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat