10 ANYS DEL MUSEU DELS SANTS
10 ANYS DEL MUSEU DELS SANTS Avui es compleixen 10 anys de la inauguració. Per celebrar-ho s’han organitzat diverses activitatsEl Museu dels Sants d’Olot arriba aquest any al seu desè aniversari. Per celebrar-ho s’han organitzat una sèrie d’activitats que van encapçalades per una festa que tindrà lloc aquest divendres 10 de març, coincidint amb el dia que es va inaugurar el Museu, ara fa 10 anys. La festa començarà a les vuit del vespre i està oberta a tothom. Es comptarà amb actuacions de música i dansa i, com no pot ser d’altra manera, amb un pastís per celebrar els 10 anys. Es fa una crida especial a totes aquelles persones que, d’una manera o altra, han estat vinculades durant aquest temps al Museu dels Sants, així com també a la indústria de la imatgeria religiosa de la ciutat.

 

A més, durant tot el cap de setmana, el Museu farà jornada de portes obertes i, el dissabte 11 s’hi inaugurarà l’exposició “Relarts. De la tradició artesana a la innovació contemporània”. I durant tot l’any hi haurà la mostra “Un sant al mes”, a través de la qual s’exposa mensualment un sant o santa i se n’expliquen les característiques i la relació amb els tallers d’imatgeria religiosa de la ciutat.

 

 

EL MUSEU DELS SANTS VA SER LA CONSOLIDACIÓ D’UN PROJECTE QUE IMPLICA CULTURA, TURISME, ECONOMIA I HISTÒRIA

 

El Museu dels Sants va suposar la consolidació d’un projecte amb implicació de molts àmbits de la ciutat d’Olot: cultura, turisme, economia i història. Prenent la imatgeria religiosa dels sants d’Olot, es va obrir amb diferents voluntats. Per una banda, posar èmfasi en el fet artesanal inherent en la producció de la imatgeria religiosa, un ofici artesanal que, encara avui en dia, segueix emprant les tècniques centenàries dels seus iniciadors, incorporant, això sí, innovacions per tal de millorar-ne la rendibilitat.  Aquest fet, juntament amb la implicació en els tallers d’imatgeria religiosa d’artistes de renom com Miquel Blay, Celestí Devesa o Martí Casadevall, entre molts altres, comporta que es tracti de peces d’elevada qualitat artística. D’altra banda, el Museu també es va plantejar amb la idea de donar a conèixer la història d’aquesta activitat econòmica tan singular i que fou tan important per a la ciutat d’Olot, que n’ha marcat el caràcter.

 

La principal singularitat de l’exposició permanent del Museu dels Sants és la possibilitat de veure en directe com els artesans treballen el procés de fabricació d’imatgeria, i poder-ne conèixer totes les fases: el model, l’emmotllatge, el retoc i, finalment, la pintura i decoració, tot fet a mà i per artesans qualificats.

 

LÍNIES DE TREBALL DEL MUSEU DELS SANTS: IMATGERIA RELIGIOSA, CULTURA POPULAR, ICONOGRAFIA I LA VIDA I OBRA DE MARIAN VAYREDA

 

El Museu dels Sants se centra en quatre línies de treball permanents: la de l’artesania i la producció d’imatgeria; la de la cultura popular relacionada amb la faràndula; la iconografia i la hagiografia, i, finalment, la de la literatura a partir de l’obra de Marian Vayreda. El Museu es troba en el que fou el primer taller d’imatgeria de la ciutat, que també va ser l’habitatge de Marian Vayreda i la seva família, i on l’escriptor de La punyalada tenia el seu estudi (que es pot visitar), i per això forma part d’ Espais Escrits, Xarxa del Patrimoni Literari Català. En relació amb això, acull des de fa uns anys l’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Olot.

 

 

VISITANTS I ACTIVITAT

El Museu, des que es va inaugurar, ha tingut una afluència anual d’entre vuit i deu mil persones, amb un públic heterogeni que inclou des de públic escolar, amb qui es treballa temes relacionats amb els seus currículums, a públic turístic, que busca aprofundir en el coneixement de les singularitats del territori i, per últim, el públic de la ciutat, atret per una oferta cultural que treballa aspectes relacionats amb la seva pròpia identitat.

 

El Museu dels Sants ha programat, des del 2007 i fins avui, prop de quaranta exposicions i més de 180 activitats per aprofundir en el coneixement de la imatgeria religiosa, l’artesania, la cultura popular i la vida i obra de l’escriptor Marian Vayreda. 

 


UN MUSEU DEL SEGLE XXI

El Museu s’ha convertit en un espai important de l’oferta cultural d’Olot i la Garrotxa; és atractiu per al públic turístic, ja que dóna a conèixer una activitat singular del territori, i també ho és per a la gent de la ciutat, ja que els últims anys les activitats i els projectes expositius  s’han orientat a tractar aspectes socials i d’actualitat a partir dels eixos temàtics exposats anteriorment, que parteixen de la pròpia col·lecció.


Avui el Museu forma part dels Museus d’Olot, equipaments patrimonials encarregats de conservar, investigar i difondre el patrimoni cultural, artístic i natural de la ciutat i la comarca. També és membre de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona i participa en la comissió que promou l’aplicació mòbil VisitMuseum, una app que permet visitar de forma virtual o presencial tots els museus de Catalunya.


Des del Museu també es coordinen les jornades sobre museus i recursos digitals que ofereixen a professionals de la museologia i la gestió cultural novetats entorn dels seus àmbits professionals.
El Museu dels Sants encara el futur amb salut i energia, amb una clara voluntat de generar debat a l’entorn de temes d’actualitat i convertir-se en un espai obert per a tots aquells que hi vulguin participar. El Museu seguirà apostant pel treball en xarxa, les activitat i exposicions de producció pròpia i per les coproduccions  i col·laboracions amb altres institucions, amb una clara voluntat de treballar per a  la gent de la ciutat i la comarca.imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat