INAUGURACIÓ LA XARXA ESPAVILADA DE CLIMATITZACIÓ
INAUGURACIÓ LA XARXA ESPAVILADA DE CLIMATITZACIÓ És la primera xarxa de climatització de Catalunya que funciona partir d’un sistema híbrid d’energies renovablesAmb la voluntat d’avançar cap a un nou model energètic lligat a l’estalvi, l’ús eficient dels recursos i el desenvolupament de les fonts d’energia renovables (seguint el Pla de l’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020), l’Ajuntament d’Olot va començar a projectar l’any 2013, un sistema de climatització per a la Plaça del Mercat. Aprofitant les obres de construcció del nou Mercat d’Olot, es van iniciar els treballs per impulsar un projecte d'energies renovables dins del programa d’actuacions municipals i corroborat amb l’adhesió de la ciutat d’Olot al Pacte d’Alcaldes. El projecte, que han desenvolupat Gas Natural Servicios SDG SA i Wattia Innova, S.L., ha suposat una inversió de 1,5 milions d’euros.

 

La remodelació de la Plaça Mercat va fer que l’Ajuntament d’Olot valorés l’oportunitat de traçar una xarxa que utilitzés fonts d’energia renovables des d’aquest punt del centre de la ciutat per abastir els equipaments més propers. La diagnosi va concloure que la zona era idònia per plantejar la construcció d’una xarxa de climatització que subministrés diferents edificis, utilitzant energies renovables com a font d’energia primària.

 

Aprofitant les obres del nou Mercat d’Olot es van construir 24 pous de geotèrmia en el subsòl de la plaça, i es van iniciar els treballs de disseny de la instal·lació de les plaques solars fotovoltaiques i de la Sala de les Energies, situada a les antigues instal·lacions de l’Hospital d’Olot. En aquesta sala s’hi ha instal·lat dues calderes de biomassa de 450 kW i 150 KW potència, 3 bombes geotèrmiques de 60 kW cadascuna, 2 acumuladors d’aigua calenta de 8.000 litres cadascun, així com el sistema de d’impulsió i control de la xarxa que subministra energia a un total de 7 equipaments: l’antic hospital Sant Jaume (la residència Sant Jaume i els locals comercials), el Mercat municipal, la Residència Montsacopa, el Museu Comarcal de la Garrotxa, la Caritat, el Casal de la Gent Gran i Can Monsà. La xarxa de climatització de calor i fred té una longitud aproximada de 1.800 metres que permeten climatitzar els 40.000 m2 de superfície dels edificis als que estan connectats.

 

El projecte és pioner al nostre país ja que és la primera xarxa de distribució de climatització a partir d’un sistema híbrid d’energies renovables: la geotèrmia, la fotovoltaica i la biomassa. A més, funciona a partir d’un sistema ESPAVILAT que decideix de forma anticipada quina energia utilitza a cada moment en funció dels aspectes ambientals (una estació meteorològica preveu el temps que farà dels propers dies), té en compte factors econòmics com la tarifa elèctrica i la demanda de consum dels edificis que ha de subministrar.

 

A part de l’estalvi econòmic (estimat en un 10% respecte al cost de les actuals fonts d’energia no renovables ) que suposarà pels clients el canvi de sistema, s’obtindrà un estalvi en les emissions de CO2, ja que en un únic any es deixaran de produir més de 750 tones de CO2.

 


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presidit l’acte d’inauguració de la Xarxa Espavilada que s’ha iniciat amb un recorregut per la Sala de les Energies i ha continuat amb els parlaments al pati de l’antic Hospital. L’alcalde Josep M. Corominas ha agraït a totes les persones, institucions i empreses que han participat en el projecte que “és possible gràcies a una suma d’esforços i a la voluntat de convertir Olot en una ciutat de referència en l’estalvi i eficiència energètica i el seu coneixement i divulgació”. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha destacat que “projectes com la Xarxa Espavilada donen projecció internacional i són una mostra del talent d’Olot, com també ho són els RCR Arquitectes que acaben de rebre el Premi Pritzker i als que he volgut felicitar aquest matí”. Abans d’inaugurar la Xarxa Espavilada Puigdemont ha visitat l’estudi dels RCR Arquitectes.

 

La Xarxa Espavilada ha rebut el premi European Heat Pump Association, que per primera vegada ha recaigut en una ciutat dels països del sud d’Europa. La voluntat de l’Ajuntament d’Olot és no només passar a ser una de les ciutats referents en la implantació i l’ús d’energies renovables, sinó també posar en valor els beneficis socials de les instal·lacions, amb la creació de llocs de treball i formació de nous tècnics professionals.

 

La Garrotxa és la comarca amb major superfície forestal de tot Catalunya (74% del total) i l’única amb una zona volcànica de les seves característiques. Projectes com el de la Xarxa Espavilada de climatització d’Olot han de servir per a impulsar el mercat local de la biomassa km0. Es preveu que a través d’aquest projecte es pugui facilitar la reinserció social de col·lectius amb risc d’exclusió social, especialment de joves. Amb la Fundació la Fageda s’ha iniciat una prova pilot perquè els joves puguin rebre algun tipus de formació en gestió forestal sostenible i puguin incorporar-se al mercat de la biomassa local.

 

La Xarxa Espavilada també té finalitat educativa. Per tal que d’apropar la instal·lació als ciutadans, la Sala de les Energies és des de la seva inauguració un espai divulgatiu. La seva ubicació a peu de carrer amb unes àmplies obertures permeten veure l’interior de la sala quan es passeja per la vorera del carrer Mulleras, un dels més transitats d’Olot.imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat