LLUÈRNIA
LLUÈRNIA El festival del foc i de la llum ha omplert d'instal.lacions i molta gent el centre d'OlotEl Lluèrnia 2019 ha portat aquest dissabte una cinquantena d'instal·lacions al centre d'Olot. De les sis de la tarda d'aquest dissabte a la mitjanit, s'han pogut veure les diferents propostes del festival que ha omplert de llum, foc i molta gent la ciutat.

L’itinerari d’aquest any ha abraçat la falda del Montsacopa i tot concentrat en el barri vell i les grederes que envolten el volcà. L’hort de la llum, a càrrec de Quim Domene, retorna al seu espai habitual, davant de l’Arxiu Comarcal i sota el títol Away from home (lluny de casa) vol fer una reflexió entorn el dramatisme de les migracions i la hipocresia d’Europa. No és l’única instal·lació sobre aquest tema, Murs de Martí Albesa i Sara Montesinos construirà una rèplica de la tanca de Melilla que partirà el Firal en dos.

Alguns artistes han repetit, és el cas de Calidós, que l’any passat va instal·lar una peça de llum i música a la Plaça Major i aquest any ocuparà la Plaça de Braus amb la instal·lació 4891, o Jordi Hidalgo que amb La lídia proposa, justament al costat de la plaça de braus un testimoni anti-taurí. També els multipremiats SP25 Arquitectura, que l’any passat van simular un riu de lava amb papiroflèxia, intervindran amb un infern Hell, sweet hell al pati de l’Hospici.

Una instal·lació que any rere any convoca milers d’artistes i visitants és la que presenten totes les escoles d’infantil i primària d’Olot i rodalies. Inspirada en els versos del poema La casa que vull de Joan Salvat Papasseit reproduirà un poble sencer en un camp just al començar l’avinguda del Morrot amb el títol Que es guaiti ciutat. Per primera vegada també els IES de la ciutat hi ha participat amb una instal·lació conjunta que sota el nom de Las Vegas Blv vol ser una espectacular reflexió entorn la crisi del comerç i les ciutats.

Com sempre cal destacar les instal·lacions que proposen l’AOAPIX, que celebrant l’aniversari proposa 30 al cub a la plaça Campdenmàs, Haro dels diables del Pim pam pum, Foc! que han repetit ubicació i Cumuluminonimbus una aèria i sorprenent instal·lació de l’EASD als Claustres del Carme.

Com a espectacle final des del festival es va optar per proposar una actuació conjunta de Jordi NN, un escultor de la fusta valencià que per primera vegada actuarà a la península Ibèrica, amb les Oberdades que es van poder veure l’any passat a Sant Joan les Fonts i la música de Joan Bramon. Jordi NN ha dissenyat una peça tridimensional de nom Volcà que està construint en un taller juntament amb experts fusters jubilats i que s’ha instal·lat i cremat al bell mig de la Plaça Major. Sota la música de l’olotí Joan Bramon les Oberdades del col·lectiu “Refugis, cabanes i altres construccions efímeres” donaran la seva càrrega de llenya per iniciar la crema.

També s’han de destacar algunes instal·lacions itinerants, a més de la tradicional On és el drac, aquest any Taxis a l’Infern, amb uns taxistes peculiars que us portaran fins a l’infern, Maskarui del Laboractori Jove de l’EME, i You are on fire! de Petra Vlasman.imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat