PROJECTE ESPORTIU AMB TEA GARROTXA
PROJECTE ESPORTIU AMB TEA GARROTXA L’Associació TEA de la Garrotxa amb l’Escola Pia i l’Ajuntament posa en marxa el projecte esportiu per a les famílies amb infants amb TEAL’Associació TEA de la Garrotxa està formada per un grup de familiars de persones amb Trastorn de l’Espectre Autista. Va néixer a Olot al febrer de 2018 amb la finalitat de desenvolupar i crear activitats i serveis que millorin les seves àrees d’afectació (la comunicació i la interacció social i els interessos restringits), afavorir la igualtat d’oportunitats de les persones amb TEA, donar suport, orientar i informar a familiars de persones amb TEA i  sensibilitzar, conscienciar i trencar mites sobre l’autisme en la societat propera.

QUÈ ÉS EL TRANSTORN DE L’ESPECTRE AUTISTA
El terme Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) fa referència a un conjunt ampli de condicions que afecten al neuro-desenvolupament i al funcionament cerebral i que donen lloc a dificultats en la comunicació i la interacció social, així com a la flexibilitat del pensament i de la conducta. No es considera una malaltia, sinó una condició que els acompanyarà al llarg de tota la vida. Aquestes manifestacions poden variar molt en funció del nivell d’afectació (espectre), el grau de desenvolupament i l’edat.

PER QUÈ L’ACTIVITAT DE POLIESPORT?
Va ser una de les primeres demandes del pares degut a les dificultats de trobar activitats extraescolars relaciones amb l’esport i adaptades a les seves necessitats.
Els pares amb un fill/a amb un diagnòstic TEA es preguntem: quin és el millor esport per ells/es? Com amb qualsevol altre nen, els pares varen pensar en els punts forts i febles dels nostres fills/es i començar per allò que tingui més possibilitats de funcionar.
Si pensàvem amb un esport on hi hagués una fase competitiva, com sol ser normal, calia pensar com porta el nen el soroll i el caos que sol ser part integrant de qualsevol esdeveniment esportiu.

Ja que l'autisme afecta seriosament a les habilitats socials i motores, els esports d'equip més practicats (futbol, bàsquet, handbol) poden ser difícils per a un nen amb TEA i pot ser millor optar per un esport individual o per un esport que es practiqui en grup, però on la interacció no sigui tan intensa ni tan exigent.

Calia buscar un esport que tingués una part d'exercici, que juguessin a un nivell semblant entre els nens que formaven el grup i que sigui una ocasió per divertir-se i trobar-se amb altres nens.
En aquest cas parlant amb els professionals vam pensar que el millor podia ser formar un grup guiat per un expert en l’esport i deixar-nos guiar pels gustos i preferències dels nens, pensant que l'important és participar en l’activitat i els beneficis de l’esport i que només ho podíem aconseguir si els hi agradava l’activitat i estaven contents i feliços.

L'esport forma part del nostre oci, de la nostra vida social, de la nostra integració a la comunitat. La investigació sobre l'exercici físic ens ha demostrat que l'esport disminueix l'estrès, millora la salut en general, augmenta les habilitats motores i ajuda a desenvolupar virtuts individuals (confiança en un mateix, disciplina, responsabilitat, treball per objectius) i socials ( comunicació, companyonia, treball coordinat).

COM ES VA PODER PORTAR A TERME L’ACTIVITAT DE POLIESPORT?
En una visita amb el director de l’Escola Pia, Miquel Angel Zarza, des del TEA li van explicar els objectius i les necessitats que tenien. Des del centre es van oferir per poder organitzar una activitat esportiva. En una trobada amb la regidora d’esports de l’Ajuntament d’Olot, Mar Roca, se li va plantejar la necessitat de buscar alguna activitat esportiva que poguessin dur a terme els fills/es de les famílies que formen part de l’associació. També se’ls hi va exposar l’ajuda que havien ofert des de l’Escola Pia i es va oferir la possibilitat de començar a buscar l’activitat a impulsar.

Des de aquell moment van començar una sèrie de converses entre l’Ajuntament i l’Escola Pia fins arribar a l’activitat poliesportiva desenvolupada a les instal·lacions del centre. Va a càrrec d’una persona amb una formació en INEF i a un cost de 15€ mensual. Sense l’ajuda de les dues parts, aquesta activitat no hauria estat possible.

ALTRES PROJECTES
Teatre: es realitza una activitat extraescolar de teatre al Casal Cívic d’Olot tots els dijous de 17:30 a 19h. Dirigit a nens i nenes entre 8 i 12 anys, amb Trastorn de l’Espectre Autista, on es treballen les habilitats socials i de comunicació d’una manera lúdica i alhora pràctica per poder-les aplicar a la vida diària.

Tallers de pares amb experts: son trobades periòdiques (cada mes/dos mesos), per compartir experiències, dificultats, alegries... Són sessions dirigides per experts (psicòlegs, pedagogs, psiquiatres, neuròlegs,...) que compten amb el suport de voluntaris que realitzen la tasca de monitoratge dels infants.

Sortides en família: organitzem excursions i sortides o activitats de caràcter lúdic i participatiu.

PROJECTES FUTURS
Integració sensorial: l’objectiu és oferir una teràpia especialitzada a nens i nenes amb TEA basada en la millora del seu funcionament ocupacional, la seva autonomia i l'autoregulació sensorial. Per a treballar aquest gran objectiu la teràpia es centra en l'estudi previ individualitzat de les disfuncions sensorials per, a partir d'aquestes, elaborar un pla de treball amb cada nen/a. Per tant, en primer lloc la terapeuta ocupacional identificarà els dèficits en el processament sensorial de cada nen/a i estudiarà de quina manera aquests afecten àrees com la flexibilitat, el llenguatge, el joc o la socialització. Posteriorment, a les sessions de treball terapèutic, la professional entrenarà els sentits del nen/a per tal de regular comportaments i conductes que sovint apareixen davant de determinats estímuls sensorials.

Mitjançant els sentits, les persones tenim la capacitat de processar la informació sensorial que ens envolta. A través de gust, olfacte, vista, oïda, tacte, sistema propioceptiu (força i consciència corporal) i sistema vestibular (moviment) concebem el mon i ens relacionem amb ell d’una determinada manera. Tot i que la disfunció sensorial no es exclusiva de les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA), sí que la gran majoria d’aquestes presenten alteracions en el filtratge o en l’organització dels estímuls sensorials que reben. Aquesta desregulació genera dificultats en el desenvolupament del dia a dia.


imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat