PER NADAL A OLOT TAMBÉ TRIEM
PER NADAL A OLOT TAMBÉ TRIEM Coincidint amb les festes, s'inicia una campanya de sensibilització per al foment de la selecció dels residusAmb la proximitat de les festes de Nadal, l’Ajuntament d’Olot inicia una campanya de sensibilització per recordar als ciutadans la importància de seleccionar les deixalles. L’època de Nadal és quan més s’accentuen els hàbits de consum i, per tant, un dels moments de l’any en que més residus es generen. Per això, segons ha explicat el regidor de Medi Ambient d’Olot, Josep Guix “és més necessari que mai, triar-los de forma correcta i dipositar-los al contenidor corresponent. Per això fem una crida als nostres ciutadans”. Segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya, els habitants generen un 3% més de residus per Nadal que la resta de l'any: el vidre augmenta en un 45%, seguit del paper i el cartró, amb un increment del 23%, i els envasos lleugers, amb un 5%.

Tot i que la campanya pretén incidir de forma més decidida durant l’època de Nadal, l’Ajuntament d’Olot realitza actuacions de sensibilització al llarg de l’any. I és que els hàbits de consum actuals porten associats una important producció de residus i una sèrie de dificultats evidents per a gestionar-los. Per aquest motiu, és important reduir-ne la generació, a partir d’actuacions responsables com reduir la compra de productes sobre-empaquetats, no comprar més aliments dels que som capaços de consumir o minimitzar l’ús de productes d’un sol ús.

Un cop hem generat els residus, cal que els separem selectivament, ja que després aquests es reciclen i es tornen a posar al mercat en forma de nous productes. D’aquesta manera obtenim paper reciclat, mobiliari urbà fet amb residus plàstics, nous envasos metàl•lics, envasos de vidre, productes d’alumini o compost que s’utilitza com a adob natural.

Per tal d’optimitzar la recollida selectiva i millorar la qualitat del residus recollits és important recordar periòdicament al ciutadà sobre la importància de reduir la quantitat de residus que es generen i seleccionar-los correctament en origen, és a dir a la pròpia llar. Les fraccions en què cal incidir són la matèria orgànica, els envasos lleugers, el paper i cartró, el vidre i els residus de deixalleria.

Un dels principals objectius de l’Ajuntament en aquests moments és incidir en la millora de la qualitat de les fraccions recollides, sobretot la d’envasos lleugers. En els darrers anys a Olot, arran de la implantació del nou model de recollida basat entre d’altres en l’aproximació del contenidors d’envasos lleugers al ciutadà, ha augmentat considerablement la quantitat recollida d’aquest material que ha passant d’un 19,5% de selecció l’any 2012  a un 32% el 2014. Ara toca fer és millorar la qualitat de selecció dels envasos lleugers, ja que s’ha evidenciat la presència significativa de residus impropis al contenidor de color groc (sobretot residus d’altres fraccions com paper i cartró o orgànica).


imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat