L'EDUCACIÓ, LA REACTIVACIÓ ECONÒMICA I SOCIAL, PRIORITATS DELS PRESSUPOSTOS D’OLOT PER AL 2021
L'EDUCACIÓ, LA REACTIVACIÓ ECONÒMICA I SOCIAL, PRIORITATS DELS PRESSUPOSTOS D’OLOT PER AL 2021 En el capítol d’inversions, destaquen noves instal·lacions esportives, la millora dels equipaments educatius i culturals i la renovació dels barris
 

L’Ajuntament d’Olot ha aprovat en el ple d’aquest vespre el Pressupost de 2021, elaborat en l’actual context d’incertesa marcat per la COVID-19. El pressupost consolidat de l’Ajuntament per l’any que ve puja a 37.670.785,30 euros, el que representa una disminució de 243.810,18 euros (6,44%) en relació al 2020.

 

Els pressupostos de l’Ajuntament d’Olot 2021 tenen un triple objectiu:

-        En primer lloc, ser un instrument amb el que es pugui fer front als reptes generats per la crisi sanitària de la Covid-19. En concret a donar resposta a dos aspectes principals: d’una banda, la recuperació social perquè cap família es quedi enrere amb un increment de les partides destinades a les àrees d’Educació i Serveis Socials. I de l’altra, la recuperació econòmica per tal que la ciutat pugui continuar avançant gràcies a projectes impulsats per l’Oficina per a la Reactivació Econòmica i l’Ocupació.

-        En segon lloc, realitzar les inversions necessàries a la ciutat que permetin injectar els recursos necessaris a l’economia local i generin, alhora, un impacte econòmic i social als ciutadans.

-        En tercer lloc, avançar en la planificació de noves infraestructures i serveis.


Del pressupost de 2021, les principals àrees que es reforcen són:

 

EDUCACIÓ. Per a l’any que ve l’aportació inicial serà de 1.987.074 euros, el que representa un augment de 128.273 euros (un 7% més) que l’exercici actual. Un  increment que reforça el compromís que l’Ajuntament d’Olot ha fet aquests últims anys en temes educatius: a l’any 2012 l’aportació va ser de 740.500 euros (en vuit anys ha la pujada ha estat de 168,34%). Cal tenir en compte el decrement de les partides procedents del Departament d’Educació, fet que ha suposat un esforç extraordinari per part de l’Ajuntament (llars d’infants, menjadors escolars...).

 

REACTIVACIÓ ECONÒMICA. Per a l’any 2021 es manté l’aportació al Consorci Dinàmig, amb un pressupost de 2.038.294,32 per a les polítiques de suport a les empreses, autònoms, i al desenvolupament de les polítiques actives d’ocupació. En aquest sentit, es disposarà d’una aportació extraordinària de 100.000 euros per a la posada en funcionament de l’Oficina per a la Reactivació Econòmica de la Garrotxa.

 

D’altra banda, l’Ajuntament d’Olot disposarà de 206.000 euros (procedents de la possible aplicació dels romanents de crèdit) per a organitzar de nou fires i esdeveniments, sempre que la crisi sanitària ho permeti com l’Olotx2, esdeveniments de primavera, Fira de Sant Lluc o la Fira Orígens.

 

RECUPERACIÓ SOCIAL. Una altra de les grans prioritats és mantenir l’aportació inicial al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa que, de cara al 2021, és de 1.406.445 euros. Inclou una partida inicial de les ajudes d’urgència social (137.500). A l’any 2012, l’aportació al CASG va ser de 765.000 euros (en vuit anys ha pujat un 80,1%). En aquest sentit, augmenta el Servei d’Ajuda a Domicili per a gent gran, les ajudes socials, beques per Estiu Riu i beques educatives.

 

Un tema a destacar són les ajudes d’urgència social. L’any 2020 es preveu que es tanqui amb una aportació de 650.000 euros, quan l’any 2012 va ser de 230.000 euros.

 

Al capítol d’inversions, el pressupost de 2021 hi destina 4.429.601,84 euros als que s’afegiran 1.180.000 euros a través de l’aplicació de l’alliberament del superàvit que, de moment, només s’ha rebut notificació informativa de la seva realització. Per tant, en total, es podrà disposar de 5.609.601,84 euros per a inversions de cara a l’any que ve, l’import total més alt dels darrers dotze anys.

 

 

Les principals actuacions previstes són:

 

  1. Piscina coberta municipal i altres inversions esportives. L’any 2021 començarà a dissenyar-se aquest equipament, que ha de permetre a la ciutat disposar d’una piscina pública coberta. L’objectiu és realitzar l’any 2021 el projecte i la licitació per començar les obres l’any 2022. La renovació de la caldera dels pavellons, diferents actuacions de millora de l’Estadi Municipal, la creació d’un parc de cal·listènia i la construcció d’una segona fase de l’skate parc són altres de les millores en instal·lacions esportives per un import total de 550.000 euros.

 

  1. Nova fase d’obres a la residència de gent gran de l’Antic Hospital. La Fundació Antic Hospital Sant Jaume impulsa el projecte de modernització de les instal·lacions. Una vegada finalitzada la fase que s’està executant i que la COVID ha obligat a aturar, des de la Fundació de l’HOCG preveu una inversió de 551.990 euros per a la creació d’una nova unitat de convivència, a la segona planta de l’edifici de l’antic Hospital Sant Jaume.  

 

  1. Inversions als barris de la ciutat. Els pressupostos de 2021 també preveuen una inversió de gairebé 2’5 milions d’euros, per realitzar inversions als barris, lligades al manteniment en paviments, voreres, habitatge, enllumenat, seguretat, clavegueram o mobilitat.
    • Un total de 1.986.142,87 euros es destinen a projectes per a la conservació i millora de paviments, renovació d’enllumenat, millora de la seguretat, mobilitat o clavegueram. També a Pla Integral d’Accions de Millora, a processos participatius, casals de barri i noves millores a l’avinguda Sant Jordi... Algunes de les actuacions previstes són els jocs infantils del Firal petit o la construcció de nous trams de carrils bici.
    • A polítiques i actuacions d’habitatge es reserven 370.000 euros. Especialment per a la compra de sol per a la construcció i ajuda d’habitatge a tota la ciutat, enderrocs i ajudes habitatge, entre altres.

 

  1. Millores en els equipaments educatius i culturals s’hi preveu una inversió de 476.108 euros. Destaquen especialment els 235.000 euros pressupostats per a la millora d’equipaments educatius (com la substitució de la caldera de l’escola Bisaroques o les obres adequació de la Providència), a més de la redacció del projecte per cobrir el pati de l’Hospici (38.000 euros).

 

  1. Finalització de la inversió destinada a l’Espai Cràter. L’any 2021 serà l’any de l’obertura d’aquest nou equipament de ciutat al qual l’Ajuntament hi destina un total d’1.984.150,97 euros (19,4% de recursos municipals mentre que el 80,6% restant es finança a través de subvencions).  

                       

L’any 2021 serà també l’any de redacció de nous projectes, alguns dels quals es tiren endavant amb la Generalitat. Des del projecte del nou CAP de Sant Miquel, la nova oficina de Treball a Les Mates i el projecte constructiu del tram nord de la variant d’Olot que s’haurien de concretar a partir del 2022 amb nous equipaments, serveis i infraestructures.


Congelació de les taxes i els impostos de cara al 2021


Al ple d’aquest mes d’octubre també es porten, per a la seva aprovació, les Ordenances Fiscals de 2021. Per tal de donar suport a les famílies i als sectors econòmics més afectats per la COVID, l’Ajuntament d’Olot ha decidit congelar els impostos i les taxes per a l’any que ve.


En els pressupost de 2021, l’Ajuntament assumeix el cost de les taxes municipals que, com la de recollida d’escombraries, no cobreixen el cost del servei. En aquest sentit, el Consistori aporta 381.000 euros per a la recollida d’escombraries perquè els veïns i veïnes d’Olot no vegin incrementat el cost d’aquesta taxa de cara al 2021. Aquesta quantitat se sumarà als 1.500.000 euros que l’Ajuntament d’Olot ha assumit, fins al moment, dins les accions oportunes per fer front a la COVID-19 i a ajudar a diferents col·lectius.

 

La proposta d’Ordenances Fiscals per al 2021 manté bonificacions en diferents àmbits com són les escombraries, l’impost vehicles, IBI, ICIO i plusvàlues per un import superior als 700.000 euros.

 

Els pressupostos han estat aprovats amb el vots a favor de l’equip de govern de JuntsxCat, l’abstenció d’ERC i el vot en contra del PSC i de la CUP. La congelació de taxes i impostos per al 2021 així com el manteniment de les bonificacions en diferents àmbits ha comptat amb els vots a favor de l’equip de govern de JuntsxCat, l’abstenció d’ERC i PSC i el vot contrari de la CUP.

El plenari del mes d’octubre també ha aprovat la creació del servei per a la posada en marxa de l’Espai Cràter amb l’objectiu de treballar per al desenvolupament sostenible del territori amb el vot a favor de l’equip de govern de JuntsxCat i el grup del PSC i els vots en contar d’ERC i la CUP. Paral·lelament, també s’ha aprovat una modificació de crèdit per donar resposta a les necessitats del teixit associatiu afectat per la COVID-19 amb els vots favorables de l’equip de govern de JuntsxCat i el grup d’ERC, l’abstenció del PSC i el vot contrari de la CUP.

 

Al mateix temps, el ple també ha servit per donar llum verda a les addendes al Pla Estratègic de Subvencions 2020 amb els vots a favor de l’equip de govern de JuntsxCat i el grup d’ERC amb l’abstenció del PSC i en contra de la CUP i que inclouen un conjunt de subvencions per valor de 59.850 euros a 14 entitats sense ànim de lucre que treballen per la inclusió social i el foment de l’activitat física a Olot, afectades per la crisi sanitària del coronavirus. I també s’ha donat llum verda amb els vots a favor de l’equip de govern JuntsxCat, l’abstenció de la CUP i en contra d’ERC i PSC el Pla Estratègic de Subvencions per al 2021. Per altra banda, s’ha aprovat per unanimitat al Registre de les Activitats de Tractament (RAT) que regula el tractament i registre de dades de responsabilitat de l’Ajuntament d’Olot.

 

Pel que fa a les mocions, el plenari ha rebutjat la moció de la plataforma ‘No és un vial, és un carrer’ per decretar restriccions de pas de vehicles pesants per l’avinguda Sant Jordi d’Olot. Hi ha votat a favor ERC i en contra l’equip de govern de JuntsxCat amb l’abstenció de PSC i la CUP. D'altra banda, s’ha rebutjat la moció del Club Atlètic Olot per a la recuperació del camp de Les Mates amb el vot en contra de JuntsxCat i favorable d’ERC, PSC i CUP i s’ha proposat que el projecte es pugui debatre en el PIAM de Sant Miquel i la CUP ha retirat la moció en suport a la vaga convocada pels metges i metgesses internes residents per reivindicar millor formació i millores salarials i laborals. La formació política no ha portat a votació el text després de la desconvocatòria de la vaga per part del mateix col·lectiu de metges.

 

 

Hospital
 imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat