EL MUSEU DELS SANTS, CENTRE DE REFERÈNCIA DE RAMON AMADEU
EL MUSEU DELS SANTS, CENTRE DE REFERÈNCIA DE RAMON AMADEU Amb aquest nou espai, Olot és el museu de Catalunya que exposa més peces d’aquest artista catalàEl Museu dels Sants obre el nou espai dedicat a Ramon Amadeu (Barcelona, 1745-1821), amb tres sales per posar en valor el primer pessebrista català. Els visitants descobriran Ramon Amadeu a través de tres àmbits: els encàrrecs religiosos, les figures de pessebre i els altres artistes que van seguir la seva corrent, imitant l’estil Amadeu de fer les figures.

 

Amb aquest nou espai, el Museu dels Sants es converteix en el museu de Catalunya que exposa més peces d’aquest artista, situant-se així com el centre de referència per a totes aquelles persones que vulguin aprofundir en l’obra de Ramon Amadeu.

 

La família de Bolós cedeix sis peces de manera temporal durant mig any als Museus d’Olot, que les restaura i exposa al nou espai Ramon Amadeu del Museu dels Sants. Aquestes peces se sumen a la trentena de figures que la família ja va cedir a l’Ajuntament d’Olot el passat mes d’abril, per un període de tres anys prorrogable.

 

Ramon Amadeu és el primer pessebrista català documentat, ja feia figures nadalenques almenys des de 1794. Les seves obres van marcar el camí a molts figuraires catalans, que van seguir-ne el seu estil. Les figures d’Amadeu reflecteixen el caràcter humà de manera senzilla i realista, mitjançant personatges de l’àmbit rural.

 

Entre 1809 i 1814 Ramon Amadeu va instal·lar-se a la ciutat d’Olot, a casa la família Bolós, refugiant-se de la Guerra del Francès. L’escultor va demanar a Francesc Xavier de Bolós i Germà, farmacèutic i reconegut naturalista, que l’acollís a casa seva. Durant la seva estada a Can Bolós, Amadeu va esculpir un nombre important de figures de pessebre, una producció afavorida pel moment bèl·lic, que no facilitava la realització ni la venda de peces més grans. Amadeu ja havia tingut relació amb Olot i els De Bolós abans de la guerra, i en va continuar tenint després.

 

Reis, patges, soldats, àngels i animals esculpits per Ramon Amadeu es poden visitar des d’ara al Museu dels Sants. Els qui hi vagin abans del 6 de gener, tindran l’entrada gratuïta.imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat