UNA ENTITAT PER CADA 150 HABITANTS
UNA ENTITAT PER CADA 150 HABITANTS L’enquesta sobre l’associacionisme identifica entre 350 i 400 entitats actives a la Garrotxa, bona part de les quals a OlotEl passat mes d’octubre, l’Ajuntament d’Olot va iniciar el procés per a la creació d’un Servei Integral de Suport a l’Associacionisme. Amb la voluntat de disposar d’un mapa associatiu de la ciutat que detectés les característiques i necessitats de les entitats, es van posar en marxa les primeres accions d’aquest procés, que ha tingut dues fases.

 

Fins a principis de gener, totes les entitats d’Olot i comarca van poder respondre al qüestionari que se’ls va fer arribar per correu electrònic i que recollia bàsicament dades quantitatives: any de constitució, el nombre de persones implicades, activitats organitzades, fonts de finançament... 102 entitats van respondre el qüestionari de les més d’un miler a les que es va fer arribar la informació.

 

Durant el mes de març, els representants de les entitats van poder participar dels diferents grups de discussió que es van crear per recollir informació qualitativa de l’associacionisme. 32 persones representants de 27 entitats han pres part d’aquesta fase que ha permès destacar els punts forts i febles de  les entitats a la comarca i elaborar un informe complet que mostra una fotografia representativa i real de la situació actual de les organitzacions no lucratives a la Garrotxa.

 

Aquest treball s’ha realitzat conjuntament des de l’Ajuntament d’Olot amb l’Observatori del Tercer Sector i a través d’El Panoràmic, una recerca impulsada pel Consell d’Associacions de Barcelona i el mateix Observatori que aporta informació sobre l’abast del teixit associatiu a Catalunya. El resultat d’aquest procés és que a Olot i la Garrotxa hi ha entre 350 i 400 entitats actives, el que representa una entitat per cada 150 habitants.

“Que s’hi impliquin un centenar d’entitats d’un univers estimat d’entre 350 i 400 és una mostra molt representativa” ha explicat el director de l’Observatori del Tercer Sector, Pau Vidal. A la presentació dels resultats de l’estudi que ha tingut lloc aquest dimarts al vespre a la Sala El Torín, Vidal ha afegit que “és molt rellevant que a Olot i la Garrotxa hi hagi una entitat per cada 150 habitants. Això significa que té una densitat associativa 2’5 vegades més gran que a Barcelona”.

A partir dels resultat de l’informe, l’Ajuntament d’Olot inicia una nova fase per a la creació d’un servei de suport a l’associacionisme. A partir d’ara, es treballarà en la definició del Servei Integral de Suport a l’Associacionisme per consensuar les actuacions de les diferents Àrees que treballen amb les entitats i crear una taula que marqui les futures actuacions i prioritats en el suport a l’associacionisme. El regidor de Benestar Social i Drets Civils, Josep Berga, ha assegurat que “són molts els reptes que ens aporta i posa de manifest aquesta fotografia del teixit associatiu de casa nostra que ens portarà a la creació d’un servei de suport a l’associacionisme diferent del que hi ha hagut fins ara”. Segons Berga, “serà un servei que respongui a les necessitats detectades i que sigui consensuat i dissenyat conjuntament. Un servei que provoqui un canvi de model en la gestió local de l’associacionisme que permeti que siguin les pròpies entitats les que decideixin i marquin les línies de treball per tal de fer del teixit associatiu de la Garrotxa, encara més fort i dinàmic”.imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat