Passeig Ramon Guillamet, 10 - 17800 OLOT
Tel. 972 27 91 01 - a/e: atencioalciutada@olot.cat

MENU PRINCIPAL > Ajuntament > Tauler d'anuncis > Notícies > 80 ANYS DE LA RETIRADA

80 ANYS DE LA RETIRADA
80 ANYS DE LA RETIRADA 11 entitats i 7 ajuntaments donen suport a la caminada del 2 de febrer, una jornada de record de la retirada i l’exili a la GarrotxaLa comissió que treballa des de fa mesos a la Garrotxa per la recuperació de la memòria del maqui "Cisquet", prepara per al proper 2 de febrer una caminada popular que sortirà de Sadernes i arribarà a Sant Llorenç de Cerdans el mateix dia. El punt de trovada és a l’aparcament del Consum, a ¼ de 8 per anar en cotxes i autocars fins a Sadernes. La ruta seguirà el mateix itinerari pel qual van transitar centenars de republicans garrotxins cap a l'exili fugint de les represàlies de l'exèrcit franquista a finals de la Guerra Civil. De fet va ser precisament un 2 de febrer quan la família del darrer alcalde republicà d'Olot, Joan Serrat, (l’esposa amb els seus tres fills, amb una familia amiga) va emprendre aquest mateix camí sota la pluja i la neu. A l'arribada al municipi del Vallespir se celebraran un seguit d'actes commemoratius. El retorn a Olot, igualment, en autocars.

 

 

 

 

2 de febrer: jornada de record de la retirada i l’exili a la Garrotxa

Un cop caiguda al ciutat de Barcelona el 26 de gener de 1939 la convicció de que la derrota estava a tocar es va estendre per tota la Catalunya encara republicana. El 2 de febrer d’aquell any, entre els milers de republicans que marxaven camí de la Ratirada, la família de Joan Serrat, darrer alcalde republicà d’Olot va iniciar un camí de fugida que des de Castellfollit de la Roca els va dur en ple hivern per les muntanyes de l’Alta Garrotxa cap a França. Acompanyats d’una altra família i, unint-se pel camí a més refugiats, passant moltes penalitats, van arribar al poble de Sant Llorenç de Cerdans al Vallespir. Començava un exili inacabable per la família Serrat, que ja mai tornaria a Catalunya. Els seus fills, Francesc i Miquel, joves quan van passar la frontera es van unir a la resistència francesa un cop les tropes nazis van envair França per així continuar la lluita contra el feixisme.

 El 2 de febrer, commemorem el 80 aniversari d’aquells tristos moments. Des d’Olot volem recordar-los, convertint l’odissea dels Serrat en el símbol de tots els garrotxins que es van exiliar i de centenars de tots els milers de republicans espanyols que durant aquells dies de febrer van emprendre un dur camí cap un destí incert.

És per tot això que, el dissabte 2 de febrer del 2019, durem a terme una marxa caminant que des de Sadernes, a la Garrotxa, i arribarà  a Sant Llorenç de Cerdans per recordar i fer homenatge a tots aquells homes, dones i nens que, derrotada la República, varen haver d’emprendre el dur camí de l’exili. Per inscripcions aquí.

Organitzen: Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca,Grup excursionista PPP, Comissió Cisquet, un maqui olotí, Centre d’Estudis de la Retirada (Camprodon), Associació Catalana d’Expressos Polítics del Franquisme, Amical d’Antics Guerrillers Espanyols a França, diversos Ajuntaments garrotxins, entre d’altres entitats.imprimir