Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Ajuts al lloguer per a les noves activitats artesanes que s’instal·lin al Nucli Antic

L’Ajuntament d’Olot ha aprovat les bases de la convocatòria d’ajuts per a les activitats econòmiques artesanes que s’iniciïn en locals situats al Nucli Antic. Aquesta és una de les actuacions incloses dins del PIAM del Nucli Antic, que s’engloba dins el marc del projecte El Taller dels Sastres.

29 de desembre de 2022


La Junta de Govern Local de l’Ajuntament d’Olot ha aprovat les bases per a la concessió d’una nova línia d’ajuts al lloguer per a activitats econòmiques artesanes que s’ubiquin al Nucli Antic. Es tracta d’un pas més per donar continuïtat al projecte El Taller dels Sastres, una iniciativa que pretén recuperar l’activitat de la zona a través de la dinamització dels locals buits i la instal·lació de tallers de creadors o d’altres activitats econòmiques de caràcter singular.

En aquest cas, el Consistori ofereix un conjunt d’ajudes a artesans i artesanes emprenedores que vulguin sumar-s’hi i revitalitzar el Nucli Antic instal·lant-hi els seus tallers o botigues. Les ajudes poden arribar a cobrir el 50 % de l’import del cost del lloguer des de l’1 de març de 2022 fins a finals de 2023.

La convocatòria per a la concessió d’aquests ajuts s’obrirà el dia següent a la publicació de l’aprovació definitiva de les bases. El criteri d’atorgament serà l’ordre cronològic de la presentació de les sol·licituds, fins a l’exhauriment de la dotació pressupostària, que disposa d’una partida de 14.000 €.

 

Es consolida El Taller dels Sastres

El Taller dels Sastres va néixer a mitjans de desembre de 2018. Des dels seus inicis, el projecte té com a objectiu impulsar i consolidar els comerços de caràcter singular, diversificar l’oferta cultural, reactivar l’activitat artesana i promocionar la rehabilitació de locals sense activitat. La iera i l’Ajuntament d’Olot a través de DinàmiG van tirar endavant aquesta iniciativa, que va néixer dins del Pla d’Integració d’Accions de Millora del Nucli Antic (PIAM), per dinamitzar aquest sector de la ciutat.

El projecte ha permès reactivar fins a cinc espais, potenciar tallers i incentivar el creixement d’artesans, com la Bibiana Gerez de ‘L’Atelier’, la qual darrerament ha ampliat les seves instal·lacions.

En relació amb aquest projecte, tres espais s’han embellit amb vinils i plafons. Fins fa uns mesos, es disposava d’aparadors situats a les cantonades de l’edifici del carrer Sastres número 12, i on s’han exposat diferents creacions d’artistes. Uns espais que han permès fer visible i posar en valor treballs originals, manuals i de proximitat. Actualment l’edifici s’està reformant com a objectiu part del projecte.

D’altra banda, set activitats del sector de l’artesania han obert les portes al voltant dels locals adjudicats dins el marc del projecte, a la zona del PIAM. Són Carlota Rodríquez, Glauc Artesania, La Bruixeta, Integra, La Fogaina, Mercè Benavent i Roig de Coure.

«Amb projectes com El Taller dels Sastres aconseguim potenciar la singularitat i el talent, posar en valor l’ofici, la creativitat i la tradició. A més, també podem rehabilitar espais, impulsar la implicació de la ciutadania, així com afavorir la continuïtat comercial a la ciutat treballant per un consum més responsable i sostenible», destaca la regidora de Comerç de l’Ajuntament d’Olot, Gemma Canalias.

En aquest sentit, Canalias fa una crida a tots els artesans i artesanes que estiguin interessats en obrir un taller o botiga al Nucli Antic d’Olot perquè contactin amb l’entitat i l’Ajuntament d’Olot a través de www.eltallerdeslsastres.cat, o dirigint-se a les oficines de DinàmiG, ubicades al Cr. Tomàs de Lorenzana, 15, en horari d’oficina o trucant al 972 26 01 52.

 

Olot, Punt d’Interès Artesanal

Arran de l’impuls del projecte El Taller dels Sastres, al 2021 Olot va ser declarat Punt d’Interès Artesanal de Catalunya per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció, atorgada a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Coneixement, és un reconeixement per a la revitalització i dinamització del centre històric de la ciutat a través de l’activitat artesana i ha estat una ajuda clau per a poder potenciar encara més la qualitat i servei de l’artesania a la ciutat.

Vinculat amb aquesta distinció, des de l’Ajuntament d’Olot —conjuntament amb l’associació La iera i DinàmiG— s’ha creat el primer mapa d’artesania en línia, que ja ha rebut més de 600 visites i compta amb l’adhesió de més de 30 artesans i artesanes. Per altra banda, actualment l’associació de creadors de la Garrotxa, La iera, disposa de 42 persones associades, 4 més respecte l’any anterior. Paral·lelament, la ciutat també forma part de Les Rutes Artesanes de Catalunya de la Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM).

 

Ca-Nyera Coworking a plena ocupació

Un projecte que també va sorgir com una de les accions del PIAM del Nucli Antic amb la voluntat de ser un catalitzador i element integrador del Nucli Antic d’Olot.

Un local situat als antics Magatzems Guitart i amb 175m2 de superfície, consta actualment de 19 espais de treball compartit, zones comunes, sales de reunions, office i pati. Aquest passat mes de juliol va celebrar els seus primer 3 anys.

 

 

  • S_1_
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat