Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Actualització Coronavirus: Mesures econòmiques per reduir l’impacte econòmic del COVID-19

web

16 de març de 2020


El 20 de gener l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar que el coronavirus COVID-19 generava una situació d’emergència de salut pública a nivell internacional. Des de llavors, tan el sector públic com el privat està assumint mesures orientades a protegir la salut, contenir la progressió de la malaltia i reforçar el sistema de salut pública.

En aquests moments, els esforços de tothom s’han de dirigir a reduir la propagació de la malaltia i és en això on l’Ajuntament d’Olot està dedicant gran part dels seus recursos. No obstant algunes d’aquestes mesures suposen un fort impacte econòmic, especialment per moltes microempreses, autònoms, pimes i ciutadans en general. És per això que cal també que tots prenguem mesures per mitigar aquesta crisi. En aquest sentit, des de l’Ajuntament d’Olot es proposa:

 

Mesures de l’Ajuntament d’Olot

  1. Pagament d’impostos.
    1. Impost de vehicles. Es posposa el seu cobrament, que s’acabava el dia 31 de març, fins a nova data que s’informarà.
    2. Taxa del mercat setmanal. Es posposa el seu cobrament, que s’acabava el dia 31 de març, fins a nova data que s’informarà.
    3. Exaccions diverses. Es posposa el seu cobrament, que s’acabava el dia 31 de març, fins a nova data que s’informarà.
    4. Taxa de terrasses per l’ocupació de via pública. Es bonificarà la proporció de la taxa del període que s’obliga als establiments de restauració a mantenir-se tancats.
    5. IBI i altres tributs municipals. L’Ajuntament d’Olot està treballant en una proposta per facilitar el pagament d’aquests impostos, ajornant o prolongant els terminis si fos necessari.
  2. Pagament de factures. S’ha avançat el pagament de factures registrades fins a dia d’avui a tots els proveïdors, garantint-ne l’abonament puntual i facilitant així la seva liquiditat.
  3. Bonificacions. Es bonificarà la taxa del mercat setmanal a tots els marxants de roba i complements, així com als marxants d’alimentació que hagin decidit no assistir al mercat els dies permesos.
  4. Lloguers i concessions municipals. S’estudiaran les demandes per flexibilitzar el pagament dels lloguers i les concessions municipals.
  5. Lloguers habitatges municipals. S’estudiaran les demandes per flexibilitzar el pagament dels lloguers d’habitatges municipals.
  6. Promoció de l’activitat econòmica. Increment de recursos per l’organització o execució d’accions, un cop superada la crisi, per a la promoció econòmica que beneficiïn directament al sectors del turisme, la restauració i el comerç.
  7. Servei a domicili. Es simplifica el tràmit per oferir el servei de productes a domicili per part de bars, restaurants, comerços d’alimentació i de la Plaça Mercat.
  8. Consum local. Accelerar, un cop s’hagi superat la crisi, una campanya de sensibilització conjuntament amb els agents econòmics locals per promoure el consum de productes de proximitat i l’economia local.
  9. Empreses de serveis. Es mediarà amb les empreses de serveis perquè flexibilitzin el pagament dels seus rebuts, com el servei d’electricitat, gas i aigua.

 

Mesures que es reclamen al Govern de l’Estat i al Govern de la Generalitat

  1. Hipoteques i crèdits. Que s’ajornin els pagaments d’hipoteques i crèdits als ciutadans i a les empreses, sense interessos de més.
  2. Cotitzacions. Que se suspenguin les cotitzacions socials de pimes i autònoms.
  3. IVA. Que se suspenguin el pagament de l’IVA sense interessos als sectors econòmics.
  4. Més recursos municipals. Eliminació per part de l’Estat espanyol de les mesures d’estabilitat pressupostària i la regla de la despesa a les administracions locals, per tal que els ajuntaments puguin destinar tots els recursos necessaris a reactivar l’economia, sense impedients legals ni econòmics.

 

Mesures que es demanen als ciutadans

  1. Km 0. Que es prioritzi la compra de productes i serveis de proximitat, per ajudar al màxim a les empreses i comerços locals.
  2. Flexibilitat lloguers. Que els propietaris d’habitatges, naus industrials i locals comercials siguin flexibles amb les condicions als seus llogaters, amb l’objectiu de col·laborar per superar les conseqüències econòmiques de la crisi.

Al llarg dels propers dies des de l’Ajuntament d’Olot s’aniran incorporant noves mesures, a fi i efecte de reduir els efectes econòmics de la crisi del coronavirus.

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat