Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Els Museus d'Olot presenten la nova línia de treball per als propers anys

Es posarà el focus en l’educació al llarg de la vida i en el museu com a centre socialitzador on viure i compartir-hi experiències. El projecte és el resultat d’un procés participatiu que es va dur a terme durant el 2020. Fins al 29 de juliol, a Can Trincheria, s’explica la nova línia de treball en una exposició gratuïta.

8 de juliol de 2021


Els Museus d’Olot canvien la manera de treballar i relacionar-se amb la població. El nou projecte entén el museu com un centre socialitzador on viure i compartir-hi experiències. S’impulsarà una nova manera de treballar que posa el focus central en l’educació al llarg de la vida i que considera el museu com un espai on la pedagogia n’és la protagonista principal.

A partir d’ara, les accions dels Museus d’Olot vetllaran sobretot pel benestar personal dels usuaris, contribuiran a fomentar l’esperit crític i l’aprenentatge de les persones i apostaran per la creació i l’experimentació a través de l’art.

D’aquesta manera es vol que les diferents activitats que s’engeguin des dels museus olotins permetin la interacció, el treball col·laboratiu, la connexió amb l’actualitat i l’apoderament dels usuaris. L’Art contribueix al benestar emocional i intel·lectual de les persones. Ajuda a connectar amb les emocions i permet expressar-les lliurement. Per això des del Museu cal tenir una mirada oberta per poder observar la realitat des de diferents perspectives i sempre amb una finalitat creativa i constructiva.

Els responsables del Museu s’han marcat fites a curt i a llarg termini. A nivell immediat s’han proposat engegar diverses iniciatives puntuals, de curta durada, que ajudin a crear una connexió de dins al museu cap enfora, connectant-lo amb la ciutat d’Olot. Es tracta d’accions molt vinculades amb l’actualitat que poden tenir forma de xerrades o visites específiques, entre d’altres. A llarg termini, s’engegaran projectes comunitaris de treball en xarxa amb altres col·lectius, com per exemple els centres educatius.
Un dels objectius és convertir el Museu en un espai de trobada on aprendre, crear, generar aliances, compartir experiències i coneixements. Els Museus d’Olot volen ser un veritable nucli d’acollida de la creativitat del territori.

El Museu també potenciarà les activitats virtuals, enteses com a eines educatives i lúdiques, pensades per a tots els públics.

 

Fruit d'un procés participatiu amb 67 persones

L’any 2020, els Museus d’Olot van iniciar un procés participatiu i d’escolta amb l’objectiu d’elaborar el nou Projecte Educatiu dels Museus d’Olot. Es volia saber què preocupava i interessava a la ciutadania. Per això es van dur a terme set sessions on hi van col·laborar 67 persones de totes les edats i de diferents àmbits. Cadascuna d’elles va poder expressar lliurement què pensava del museu i l’educació.

En el procés es va seguir la metodologia del Manual Thinking; un procés creatiu on tothom va poder parlar, pensar, imaginar i compartir les seves idees. Les sessions participatives han anat a càrrec d’experts de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona i de l’empresa Adhoc Cultura, que han recollit les diferents idees i demandes dels participants i han elaborat el document del nou Projecte Educatiu dels Museus d’Olot.

Des d’aquest dissabte i fins al 29 de juliol es pot veure a Can Trincheria l’exposició “El Museu: un canvi de mirada”, on s’explica tots els detalls de la nova línia de treball dels Museus. Des dels Museus d’Olot s’han programat diverses visites guiades gratuïtes per explicar en profunditat aquest projecte. Per assistir a les visites, cal reservar entrada a través del web d’Olot Cultura.

 

 

  • Museus_1
  • EXPO CAN TRINCHERIA (1)
  • EXPO CAN TRINCHERIA (2)
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat