Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot
Campanyes, programes i plans

Olot Pedala

Plans

Observacions

Olot pedala és el procés participatiu que s'ha portat a terme a Olot i ha tingut com a finalitat redactar el Pla de foment de mobilitat amb bicicleta i vehicles de mobilitat personal (VMP), una estratègia a deu anys vista per potenciar la mobilitat sostenible i afavorir l’ús de la bicicleta i d’altres vehicles de mobilitat personal com els patins, patinets, etc.

Aquest pla ha suposat un important pas endavant per convertir Olot en una ciutat més confortable i sostenible d’aquí a 2031, en la que anar a peu, en patinet o bicicleta sigui més fàcil, segur i estigui més a l’abast de tothom.

El procés participatiu de l’Olot Pedala s'ha desenvolupat entre els mesos de març i juny de 2021, amb l’objectiu que totes les veïnes i veïns, entitats i col·lectius d’Olot poguessin sumar-s'hi i col·laborar en la redacció d’aquest Pla de foment de la bicicleta i vehicles VMP. 

 

Les tres fases de l'Olot Pedala:

 

  • Fase 1: Anàlisi i diagnosi. Per conèixer les mancances i necessitats, però també les oportunitats de millora de la mobilitat actual en bicicleta. Per això s'han portat a terme sessions participatives sobre la mobilitat urbana (dins del nucli d’Olot) i la mobilitat interurbana (la relació amb altres municipis i amb vies ciclables de l’entorn com la via verda del Carrilet o la connexió cap a la via verda del Ferro i del Carbó per la Vall de Bianya i Sant Joan les Fonts). A més de les sessions d’avaluació de les infraestructures també s'han portat a terme sessions participatives per a col·lectius específics com els joves, la gent gran, comissió de famílies i persones amb diversitat funcional. Paral·lelament s'han dut a terme entrevistes amb persones representants de diferents sectors de la societat per tal de recollir tots els punts de vista per millorar la mobilitat a la nostra ciutat.

 

  • Fase 2: Definició dels reptes i estratègies. A través d'aquest procés s'han definit els objectius que es volien assolir d’aquí al 2031 i, en funció d’aquests, s'han construït les estratègies i línies d’actuació més eficaces per aconseguir-los. Els objectius detallats al pla no només fan referència a la millora de les infraestructures sinó que també tracten de com incidir en el canvi d’hàbits de la mobilitat de les persones o d’altres aspectes relacionats amb el disseny dels nostres habitatges i el nostre entorn així com les normes que regeixen la circulació amb aquests tipus de vehicles.

 

  • Fase 3: Concreció de les actuacions i la governança. Entre els mesos de maig i juny es van determinar les actuacions concretes amb les quals materialitzar les estratègies. La descripció de cadascuna de les actuacions ha permès establir la seva prioritat respecte a les altres accions, amb una valoració que indicarà quin cost suposa dur-la a terme i quina àrea és la responsable de dur-la a terme. Durant aquesta fase també s'han format els mecanismes de governança i seguiment del pla, que i qui són els encarregats de vetllar per l’execució del pla així com l’avaluació de les accions i si es necessari la inclusió de millores. Aquests mecanismes han estat i continuaran actius durant tot el desplegament del Pla.

 

  • Fase 4: Retorn i tancament. Al setembre es va portar a terme la revisió del contingut, la revisió del procés i la redacció definitiva del Pla que s'ha allargat fins a finals d'aquest 2021, incloent totes les últimes aportacions, propostes i idees de les entitats i persones vinculades. 

 

Què és vol aconseguir amb aquest pla?

 

El Pla de foment de la bicicleta i vehicles VMP té com a objectiu dotar la ciutat d’un full de ruta estratègic i implementable, integrant els estudis i projectes previs (PMUS, avantprojecte de pla de bici, etc.) i reconeixent i potenciant les iniciatives ciutadanes.

Aquest document ha permès definir una estratègia de ciutat, que s'estructura sota el mateix paraigües i amb uns objectius, on totes les actuacions relacionades amb els següents aspectes:

  • Actuacions de formació, difusió i pedagogia per al foment de l’ús de la bicicleta i altres vehicles de mobilitat personal.
  • Actuacions en la infraestructura (millora, revisió o ampliació de bici-carrils segregats, plataformes compartides, aparcaments, etc.).
  • Propostes de revisió de la normativa o els serveis municipals relacionats amb la mobilitat.

A través d'aquesta pàgina web així com el web pedala.olot.cat es pot consultar tota la informació relacionada amb el procés i totes les accions a través les quals la ciutadania s'hi ha pogut involucrar.

 

| A través d'aquest enllaç podeu consultar i descarregar el Pla de foment de la mobilitat amb bicicleta i vehicles de mobilitat personal

 

 

Data inici

1 de març de 2021

Data final

31 de desembre de 2021
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atencioalciutada@olot.cat