La ciutat serà l’escenari de la 17a edició d’aquest esdeveniment esportiu que reunirà un total de 270 esportistes amb diversitat funcional d’arreu de Catalunya el cap de setmana del 31 de maig i 1 de juny.
15 de maig de 2025
Organitzats per la Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Física (FCEDF), els Jocs Catalans tenen com a objectiu agrupar el màxim d’esportistes en un mateix lloc per tal de facilitar-ne el contactes i coneixement d’altres esports. Així mateix, aquesta celebració té per objectiu unir les diferents disciplines per mostrar el gran ventall de modalitats esportives adaptades.
Enguany, Olot acollirà els XVII Jocs Catalans d’Esport Adaptat el 31 de maig i 1 de juny que reunirà un total de 270 esportistes d’arreu de Catalunya. Durant aquest cap de setmana, el Pavelló Municipal d’Esports de la ciutat i el Club Natació Olot seran els emplaçaments on es podran veure diferents disciplines com bàsquet en cadira de rodes, hoquei en cadira de rodes, natació, boccia, petanca, voleibol terra i waterpolo adaptat, entre altres.
Les competicions s’intercalaran amb activitats de promoció dels esports adaptats i exhibicions amb més clubs esportius de la ciutat. Totes les activitats, tant les competicions com la resta d’esdeveniments són d’accés gratuït i obertes a tota la ciutadania.
A més a més, amb motiu d’aquesta celebració, el 28 de maig la FCEDF portarà a terme dues jornades de coneixement, pràctica, conscienciació i promoció de l’esport adaptat als infants de 5è i 6è de primària de l’escola Malagrida i l’escola Sant Roc d’Olot amb la voluntat d’apropar l’esport adaptat a totes les edats.
Què són els Jocs Catalans Adaptats?
Celebrats des del 2007, els Jocs Catalans són la cita anual de referència en l’àmbit de l’esport adaptat a Catalunya i compten amb la participació d’esportistes de totes les edats i nivells. La iniciativa va sorgir de la Federació Catalana d’Esports de Discapacitats Físics quan, en fer una anàlisi de la situació de l’esport adaptat a Catalunya, va detectar que hi havia poc ressò mediàtic sobre les activitats vinculades amb l’esport adaptat. D’aquesta manera, es va plantejar un canvi d’estratègia dels campionats i activitats amb l’objectiu que els esportistes poguessin ser mereixedors d’un major coneixement, nivell i reconeixement.
Per això mateix, els jocs busquen agrupar el màxim nombre d’esportistes en un mateix lloc per facilitar els contactes entre ells i elles així com el coneixement d’altres esports adaptats dignificant els campionats on la participació és més baixa al compartir instal·lacions esportives. A més a més, l’esdeveniment vol sensibilitzar la societat sobre les capacitats de les persones amb discapacitat i promoure l’accessibilitat als espais esportius.
D’aquesta manera, any rere any, s’han convertit en una celebració oberta per tancar la temporada esportiva i una bona oportunitat de donar a conèixer, visibilitzar i potenciar l’esport adaptat a les ciutats i arreu de Catalunya.
Enguyany, els jocs són organitzats per la FCEDF amb el suport de l’Ajuntament d’Olot, el Club Natació Olot, Sportxperience i la Diputació de Girona.
Aquesta celebració se suma a les darreres trobades, competicions i sessions que Olot ha acollit en àmbit esportiu tals com la final de la Copa Catalunya de futbol, el Campionat de Catalunya de Seleccions Territorials de voleibol, l’Europeu Femení d’hoquei patins i el partit de pretemporada d’equips de la primera divisió de bàsquet, l’Oxfam Intermón Trailwalker o el campionat europeu de seleccions d’hoquei sub-17.
La celebració arriba enmig del procés de redacció del Pla Estratègic 2025-2035 que porta a terme l’Àrea d’Esports amb la voluntat de marcar els eixos estratègics, les necessitats i els projectes esportius de futur en els pròxims anys a la ciutat. Paral·lelament, la ciutat també ha posat fil a l’agulla a la candidatura per ser Ciutat Europea de l’Esport el 2026 per l’Associació de Capitals i Ciutats Europees de l’Esport (Aces Europe).
La presentació de l’edició 2025 ha comptat amb el gerent de la FCEDF el Vicenç Bretó, la Directora Tècnica, Sara Gutiérrez, la presidenta del Club Natació Olot, Gemma Soy, membres de MIFAS, esportistes d'esport adaptat i el regidor d’Esports, Aniol Sellabona.