Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Millora paisatgística del Parc Nou

L’Ajuntament d’Olot inicia la millora d’aquest espai per posar-lo al dia i potenciar l’estada a aquest parc urbà de la ciutat. Un ajut provinent del programa Next Generation permetrà la primera de les actuacions previstes en aquest espai tan freqüentat de la ciutat. 

1 de desembre de 2022


El passat mes de juny l’Ajuntament d’Olot va encarregar la redacció d’una primera diagnosi per tal d’avançar en el Projecte Bàsic de Millora Paisatgística del Parc Nou. El paisatgista Martirià Figueras (Aspecte Paisatge SL) s’ha encarregat d’elaborar aquesta proposta de millora que incideix en un dels parcs més antics i emblemàtics de la ciutat, no únicament per recuperar el seu valor històric sinó sobretot per mantenir i actualitzar el seu valor paisatgístic i social.

El projecte neix amb la voluntat de millorar aquest espai -que connecta la ciutat amb la zona de la Moixina- i que aquests últims anys ha patit inclemències com les que l’any 2020 va suposar el temporal Glòria i sobretot pel que fa la intensa afectació de la papallona als boixos en les zones de bosc, el que fa necessària la seva intervenció. L’actuació preveu una actuació integral de millora paisatgística i de l'ús del conjunt del parc en els diferents àmbits i garantir el seu bon funcionament i manteniment i posar al dia els elements arquitectònics i infraestructures del recinte.

L’anàlisi s’ha centrat en els 31.971,57 m2 de superfície total del Parc Nou. Ha identificat les necessitats de diferents espais, un total de 5, que configuren les àrees de bosc, del prat de l’estany, del jardí de la casa, de la Roureda Monumental, del fora muralla i l’entorn de la Torre Castanys.

Després de l’estudi i l’anàlisi del conjunt del Parc Nou, s’han definit un seguit d’actuacions a realitzar amb l’objectiu de recuperar l’estil de caràcter històric del projecte inicial del jardí i garantir l’interès del contingut al públic. Per tal d’aconseguir un conjunt harmònic la proposta es genera a partir de diferents punts a desenvolupar com són: millora de la vegetació, adequació de les infraestructures d’aigua i il·luminació, adequació dels camins i paviments, recuperació dels diferents elements singulars i de mobiliari, consolidació de la col·lecció botànica, l’arbreda monumental, l’ús públic i possibles nous elements a integrar per oferir noves formes saludables d’habitar el parc.  

El projecte de millora paisatgística del Parc Nou preveu un total de 6 fases. Des de treballs més generals que permeten retirar els arbres malmesos i la substitució per exemplars nous, a més del sanejament del bosc, a altres mesures per adequar-ne l’entorn. En aquest sentit, preveu, per exemple l’adequació dels accessos i l’entorn de la Torre Castanys amb la restauració dels camins principals i un tractament de la vegetació i dels elements de protecció de la zona entre camins, a més de la renovació i homogeneïtzació de la senyalètica i el mobiliari urbà. Altres actuacions que contempla el projecte és l’adequació de la zona jardí de la casa, la possible ampliació de l’estany o també la millora de recorreguts de l’arbreda monumental i les zones de bosc per fer un us mes respectuós del seu interior

Totes les actuacions previstes tenen un pressupost total de 1.638.353,57€, executables per fases. L’Ajuntament disposa en aquest moment de l’import obtingut a través d’una ajuda de 150.000 € dels fons europeus Next Generation. S’inclou en el Pla Comarcal 'La Garrotxa soft & smart county. Destino turístico sostenible e inteligente' que s'ha presentat al Ministeri d'Indústria en una acció coordinada des de Turisme Garrotxa i el Consell Comarcal de la Garrotxa.

 

 

  • ParcNou_3_
  • ParcNou_1_
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat