Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Un pressupost que garanteix els serveis, l’activitat econòmica i el bon funcionament d'Olot

En el ple d’aquest dijous, l’Ajuntament d’Olot porta a aprovació el Pressupost de 2024. Els comptes consoliden els serveis d’atenció a les persones, incorporen accions per a la dinamització de l’activitat econòmica i asseguren el manteniment i la conservació de la ciutat, a més de posar les bases del procés per a la regeneració del Nucli Antic. 

24 d'octubre de 2023


Pel que fa a les Ordenances Fiscals, s’aplica l’IPC avançat de setembre. En el cas de la taxa d’escombraries, s’actualitza per tal de complir amb l’obligació de la Llei de Residus que els ingressos recollits assumeixin el cost total del servei. Les Ordenances comptaran amb el vot favorable de l’equip de govern (Junts i ERC) i les abstencions de la CUP i d’Activem Olot.  

 

_______

El Pressupost de l’Ajuntament d’Olot per al 2024 permet mantenir la qualitat dels serveis públics municipal d’atenció a la ciutadania. L’Educació, els Serveis d’atenció a la gent gran, el suport a les entitats són les prioritats dels Comptes que, pel que fa a l’activitat econòmica també manté el compromís amb els/les autònoms i emprenedors/es, així com amb l’organització d’activitats que porten vida a l’espai públic i un impacte econòmic a la ciutat. La millora als barris i als diferents equipaments municipals és l’altra prioritats dels Comptes de l’Ajuntament que es porten, per a la seva aprovació, al Ple d’aquest dijous.

 

1. Per al 2024, dins de l’apartat de Serveis Municipals, l’Ajuntament d’Olot preveu destinar a Educació 250.000 € més que a l’exercici actual. També s’incrementa en 130.000 € la partida destinada a Serveis Socials, especialment per a l’atenció a la gent gran, i 60.000 € a Esports. Pel que fa a les subvencions a les entitats, associacions i clubs esportius es manté el 1M€ per donar suport al seu funcionament i a les activitats que s’organitzen a la ciutat i es preveu l’obertura del nou espai jove.

 Algunes de les inversions contemplades en aquest capítol són:

 • Una nova fase per a la millora de la residència Sant Jaume 1.855.100 €.
 • El 2024 ha de ser l’inici de les obres de la Piscina Municipal Coberta. A aquesta finalitat s’hi destinen 700.000 €.
 • Els vestidors INS Garrotxa 200.000 € (que ja formaven part del pressupost de 2023 i que l’Ajuntament d’Olot preveu també per al 2024 a l’espera que la Generalitat n’iniciï la seva construcció).
 • Millores a la cuina de l’INS Greda: 65.530,54 €.
 • Un dels compromisos de l’Ajuntament d’Olot per aquest mandat és continuar invertint 1M€ a la millora dels centres educatius de la ciutat.

 

2. Conscients de la importància de l’activitat econòmica i del suport que es vol oferir des de l’Ajuntament d’Olot, el Pressupost preveu mesures per tal d’ajudar als sectors econòmics de la ciutat, emprenedors/es i autònoms perquè puguin portar a terme la seva activitat a la ciutat i es continuï amb uns percentatges d’atur baixos del país (menys del 7% a setembre).

Aquest capítol també inclou el manteniment dels esdeveniments i les festes que tenen lloc a Olot i que esdevenen motor econòmic per uns sectors que en aquests moments estan passant per moments complicats, especialment el sector del comerç. Són, al mateix temps, elements d’atracció de la ciutat i apropi fins a Olot persones interessades en gaudir de l’oferta d’establiments de la ciutat. Els pressupostos preveuen mantenir el suport a la indústria, als sectors del comerç, restauració i turístic, i a totes les empreses agroalimentàries.

Algunes de les inversions d’activitat econòmica són:

 • Les incloses en el projecte de dinamització comercial del centre 1.956.474,75 €
 • Activitat econòmica i cultural, com per exemple, Festes del Tura, Fira de Sant Lluc, Lluèrnia, Orígens, Sismògraf...
 • 75.000 € per al projecte de convertir Can Monsà en la fàbrica de la formació

 

3. En relació a la millora als barris i als diferents equipaments municipals l’Ajuntament preveu actuacions per tal de garantir un bon funcionament de la ciutat. Es contemplen mesures per al manteniment i la millora dels parcs urbans i espais verds, a més d’una aposta per mesures d’estalvi energètic i mobilitat.

Algunes de les inversions previstes són:

 • Actuacions previstes als barris (treballs d’asfaltat, renovació i accessibilitat de voreres...) 750.000 €
 • El projecte per a la urbanització del barri de Montolivet (150.000 €) es preveu per al 2024. El Pressupost d’aquest any ja contemplava una partida per a aquesta finalitat, que es traspassarà d’anualitat i es consultarà a les veïnes i veïns per tirar endavant la seva execució.
 • La partida d’estalvi energètic dobla l’import per a l’any que ve: en lloc de 40.000 €, se’n preveuen 80.000 €.
 • També s’inclouen 276.599,03 € per a la instal·lació d’una caldera de biomassa per la futura piscina municipal.
 • I a mobilitat es reserven 456.979,95 € a la construcció d’un bici carril a la carretera de Riudaura.
 • Els comptes de 2024 pressuposten la incorporació dels 6 nous agents de la Policia Municipal i la instal·lació de càmeres i nous dispositius tecnològics per temes de seguretat.

 

Un altre dels temes destacats i que ha generat més consens a nivell dels grups amb representació a l’Ajuntament d’Olot és el Nucli Antic. En el Pressupost de 2024 es destinen 540.000 € a la compra de patrimoni i regeneració del centre de la ciutat. Es posen així les bases per al procés de transformació que liderarà l’arquitecta Itziar González i que compta amb el suport dels grups del Consistori.

L’obertura del nou OAC de l’Ajuntament d’Olot i les obres a l’edifici de la Policia Municipal permetran millorar l’atenció ciutadana dels Serveis Municipals. Un altre servei de la ciutat que estrenarà instal·lacions aquest 2024 seran les oficines del SOC a Les Mates en una actuació impulsada per la Generalitat que també ha d’iniciar la construcció del CAP de cara a l’any que ve.

Per últim, cal destacar les inversions que es podran fer a la ciutat i que s’executaran el proper any gràcies als fons Next Generation. Suposaran l’arribada a Olot de 4.048.857,79 €. Aquest és l’import que l’Ajuntament d’Olot té en aquests moments confirmats dels ajuts europeus que ha obtingut el Consistori després de la resolució de diferents convocatòries.

 

Ordenances Fiscals

En línies generals, es manté el compromís de l’Equip de Govern de l’Ajuntament d’Olot de no pujar la pressió fiscal al marge de l’IPC. Per tant, la majoria d’impostos i taxes s’incrementen en un 3’5%, quan les previsions situen entre el 4 i 5% el tancament d’aquest any.

No obstant això, la llei de Residus obliga als Ajuntaments a què la taxa cobreixi el 100% del cost del servei. Per tant, prohibeix que el cost d’aquesta taxa es financi amb altres recursos de la ciutadania. Per tal de donar compliment a aquesta normativa, l’Ajuntament es veu obligat a regularitzar la taxa de residus per cobrir el cost real del servei, com la resta de Consistoris del país. De cara al 2024, es preveu aplicar 15 punts a l’IPC (un increment de 2,77 € al mes). En els últims anys, l’Ajuntament ha assumit al voltant dels 300.000 € de la taxa d’escombraries.

Una de les novetats de cara al 2024 és que s’incrementa del 50 al 75% la bonificació de l’ICIO per a la col·locació de les plaques solars en els habitatges de la ciutat.

Per a l’any que ve es mantenen la resta de bonificacions previstes, que superen els 700.000€ l’any, sobretot amb la taxa d’escombraries per a la gent gran, l’IBI a les famílies nombroses i a les famílies amb dificultats econòmiques.

L’Alcalde d’Olot, Pep Berga, acompanyat del regidor d’Hisenda, Agustí Arbós, els tinents d’Alcalde, Estanis Vayreda i Josep Quintana, i la regidora Laila El Gamouchi han presentat la proposta de Pressupost i Ordenances Fiscals de 2024. Aquestes ordenances i pressupost es portaran al Ple del proper dijous i tindran el vist-i-plau de l’equip de govern (Junts i ERC) i d’alguns grups de l’oposició. En concret, les ordenances rebran l’abstenció de la CUP i d’Activem Olot i pel que fa al pressupost l’abstenció del PSC i Activem Olot.

 

 

 • Pressupost2024
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat