La Fira de robòtica educativa es celebrarà el proper 30 d’abril al Firal d’Olot en el marc del Robolot d’aquest any.
25 d'abril de 2024
El proper dimarts 30 d’abril el Firal d’Olot es convertirà en una gran aula de robòtica a l’aire lliure. 35 centres de tot Catalunya exposaran els seus projectes de robòtica educativa a tothom qui s’hi vulgui acostar i compartiran entre ells els reptes que han treballat i assolit a les seves escoles. Es tracta d’escoles incloses als programes Robolot i Faig (Fent per Aprendre, Imaginant Globalment) del Departament d’Educació. Un programa que, a partir dels fons Next Generation, dota de material als centres participants perquè duguin a terme projectes maker.
Diversos reptes sobre problemàtiques reals
La participació a la fira STEAMakers del Robolot implica haver abordat algun dels reptes que es proposen des de l’organització. Es tracta de reptes que responen a problemàtiques reals i que, per tant, connecten els alumnes amb allò que passa al món on viuen i els motiva a pensar com la robòtica educativa pot donar resposta o fins i tot resoldre alguns d’aquests problemes.
Per l’edició d’enguany s’han platejat reptes al voltant de la mobilitat sostenible i la qualitat de l’aire que respirem. A partir d’uns vídeos introductoris els centres han abordat aquests reptes creant projectes diversos que es podran veure exposats a la Fira del proper 30 d’abril a Olot. Així doncs, per exemple, els visitants de la fira podran “jugar” a transportar persones en el marc d’un projecte que compara l’impacte de la mobilitat pública i la privada. A través d’aquesta simulació elaborada amb tecnologia maker, es podrà veure de forma molt gràfica quines conseqüències té la modalitat de transport que escollim per moure’ns.
I és que la robòtica educativa és una eina que permet treballar qualsevol matèria de forma transversal. No es tracta només de la part tecnològica sinó que inclou qualsevol disciplina necessària per resoldre aquell repte. El fet que es faci amb tecnologia adaptada a cada etapa educativa, permet als alumnes poder anar aprenent de forma gradual i adaptada al seu ritme individual. Per això, els projectes que es podran veure el proper 30 d’abril al Firal d’Olot els explicaran els propis alumnes. Una bona oportunitat doncs per compartir allò après amb altres participants de la Fira i amb tots aquells estudiants i professors que vinguin a visitar-la.
Connexió en xarxa
Per tal que tots els projectes exposats puguin ser plenament operatius, l’STEAMakers comptarà amb una antena amb connexió via satèl·lit que permetrà ma tots els participants estar connectats al mateix temps. Aquesta connexió vol anar més enllà de la simple funcionalitat i ser també una oportunitat de compartir dades, descobriments i coneixements entre tots els participants a la Fira.
L’STEAMakers s’emmarca dins la 23ena edició del Robolot i ha comptat amb el finançament dels fons NextGeneration de la Unió Europea.