Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Obertura del Punt de Documentació del Parc Natural a l’Espai Cràter

En el marc de la Setmana de la Natura, que se celebra del 22 de maig al 5 de juny, s’ha presentat aquest matí el Punt de Documentació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa a l’Espai Cràter. L’objectiu és oferir informació especialitzada a tècnics, investigadors, professors, institucions, empreses ambientalment responsables i al públic en general.

21 de maig de 2024


El Punt de Documentació és una iniciativa fruit de la col·laboració entre institucions, que fa anys que es duu a terme i que es va formalitzar el 2022 amb la signatura del conveni entre l’Ajuntament d’Olot i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DAAC) de la Generalitat de Catalunya.

Altres exemples de col·laboració entre l’Espai Cràter i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa són el treball coordinat en la Carta Europea de Turisme Sostenible, la participació del Parc en la Beca Oriol de Bolòs de Ciències Naturals i en el comitè científic del cicle “Els grans interrogants de la ciència”, o en activitats com la Setmana de la Vulcanologia, entre d’altres.

Més de 500 documents, consultes personalitzades i suport a activitats

El Punt de Documentació que el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa té a l’Espai Cràter consta d’uns 500 materials de recerca, llibres, articles, revistes, fulletons i jocs que es renoven mensualment i que tracten sobre paisatge, fauna i flora, espais protegits, gestió del territori, hidrologia, educació ambiental, turisme sostenible, impacte ambiental o arquitectura sostenible, entre d’altres. Situat a la primera planta de l’edifici (Zona Sísmica), el Punt de Documentació del PN Garrotxa a l’Espai Cràter disposa d’una zona habilitada per a una millor consulta.

El Centre de Documentació del Parc Natural és qui atén les consultes del Punt de documentació de l’Espai Cràter, i ofereix diferents tipus de consultes personalitzades, que es poden fer per correu electrònic o in situ. En aquest últim cas és necessària reserva prèvia trucant al 972 26 46 66 o enviant un correu-e wgrabolo@gencat.cat.

S’ofereix:

  • Lots de documents temàtics en préstec per a tècnics o docents
  • Recolzament a la recerca per a estudiants
  • Publicacions en donatiu per a empreses, escoles o entitats ambientals responsables
  • Informació bàsica per a turistes i públic familiar que vulguin un nivell més d’informació que la disponible als centres d’informació

A banda de documents de consulta i en préstec, i de mostra periòdica de novetats, des del Punt de Documentació de l’Espai Cràter també se celebren efemèrides ambientals i s’ofereixen biblioteques mòbils amb lots temàtics de documents com a suport en activitats de la programació de l’Espai Cràter.

Podeu trobar més informació sobre els objectius, les funcions, les activitats, els projectes i el fons documental del Centre de Documentació del Parc en aquest enllaç.

Primeres accions durant el 2023, com a prova pilot

Durant el 2023, s’han fet algunes accions puntuals com a prova pilot del Punt de documentació. Per exemple, s’han preparat 6 lots documentals per celebrar efemèrides ambientals (Dia de les nenes i dones a la ciència, arquitectura sostenible, il·lustració científica, canvi climàtic, salut i natura i pedra seca) i s’han elaborat 5 biblioteques mòbils per acompanyar les sessions dels Grans interrogants de la ciència (sobre la trajectòria de la lava, sobre la guerra civil, sobre migració nocturna a través dels sons, sobre rapinyaires nocturns i sobre vulcanisme). A més, també s’han fet un total de 39 consultes puntuals de documentació, sempre amb reserva prèvia.

També s’ha col·laborat i participat en activitats d’organismes i institucions que utilitzen les instal·lacions de l’Espai Cràter, com ara el gran recull de materials per l’11a edició del Postgrau en vulcanologia o la mostra de novetats i recerca al Seminari de la ICHN-Delegació de la Garrotxa.

A més, la xarxa DocAmbCat, que és la xarxa de biblioteques ambientals de Catalunya, va escollir l’Espai Cràter per començar a descentralitzar les seves sessions de formació, i va celebrar-hi la Jornada sobre Ciència ciutadana i biblioteques ambientals, que va reunir una trentena de participants d’arreu de Catalunya, i que es pot recuperar al canal de YouTube de l’Espai Cràter.

 

La propera col·laboració entre l’Espai Cràter i el PN Garrotxa tindrà lloc aquest divendres, 24 de maig, Dia Europeu dels Parcs, quan es farà la jornada “Anàlisi de les causes i efectes de la sequera i el canvi climàtic en hàbitats i espècies”. Les inscripcions estan obertes i el programa es pot consultar a parcsnaturals.gencat.cat/garrotxa.

  • EC_PuntdocumentacioParc_21052024_
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat